Читај ми!

Завршен циркус, а почињу гладијаторске борбе у НБА лиги

Завршен је регуларни ток једне од чуднијих НБА сезона. И док су се ситуације код одређених тимова искристалисале, још увек постоје они код којих постоје непознанице и питања на која ћемо одговоре добити у плеј-оф фази такмичења. Србија ће у плеј-офу и плеј-ину имати четворицу представника: Николу Јокића, Богдана Богдановића, Немању Бјелицу и Бобана Марјановића.

Готово да ниједан клуб у читавој НБА лиги не може да каже да је ова сезона била идеална.

Свих 30 чланова имало је огромне кадровске проблеме, како због повреда, тако због коронавируса и сигурносних протокола које су играчи и стручно особље морали да пролазе.

Дешавало се да и они који веома добро прате најјачу лигу на свету и познају саставе свих тимова, гледају дуеле играча који први пут виде на НБА паркетима.

Било како било, они који поседују квалитет, али и психичку и физичку снагу, били су јачи од свих пехова и изостанака, издигли се изнад изазова и обезбедили место које води у наредну фазу такмичења.

Они који то нису успели (а били су на пример фаворити за освајање прстена), имају добре изговоре за неуспех и времена да консолидују редове и одморе се за наредну сезону. 

Регуларни део сезоне НБА лиге са разлогом многи сматрају својеврсним циркусом, шоуом и периодом који не говори довољно о озбиљности и квалитету најјачег клупског кошаркашког првенства на свету.

Плеј-оф је већ нешто друго и само они највећи лаици то не виде.

Лидери

Прва места на Истоку и Западу заслужено су освојили Мајами и Финикс.

"Врелина" је имала доста успона и падова, различитих састава, играча који су "искакали", па чак је у једном тренутку умало је дошло и до туче на њиховој клупи, али начин на који су кошаркаши Мајамија успели да се изборе са свим препрекама је за похвалу.

Регуларну сезону завршили су са 53 победе и 29 пораза, па ће имати тај луксуз да ће се и одморити више од свог првог противника, који пре мегдана са њима мора да се пробије кроз плеј-ин фазу.  

Мајами ипак може бити у веома незахвалној позицији, пошто се за осмо место боре Бруклин, Кливленд, Атланта и Шарлот. 

Са друге стране, Финикс је био далеко најбоља екипа на Западу, али и читавој НБА лиги, пошто је уписао чак 64 победе и 18 пораза.

Санси су прошле сезоне, када су дошли до великог финала лиге, најавили да поседују невероватан потенцијал, сјајну екипу и да ће из године у годину представљати све већу опасност и тако и јесте.

Баланс искуства и младе крви видљив је у тиму из Аризоне, који овога пута циља на прстен и важи за фаворита. 

Као и Мајами, Финикс још увек не зна свог ривала у првој рунди плеј-офа, пошто се за осму позицију боре Минесота, Клиперси, Пеликанси и Спарси. 

Утисак је да за разлику од Мајамија, који би сигурно желео да избегне Бруклин и Атланту, Финиксу не игра превелику улогу то са ким ће се састати у првој рунди, пошто су и прошле и ове сезоне доказали да умеју да играју и победе готово сваког.

Гладијаторске борбе

Изузетно занимљиво и неизвесно биће готово у свим мечевима прве рунде, пошто изразитих фаворита за пласман у полуфинале конференција нема.

Другопласирана екипа на Истоку је Бостон, који попут Мајамија може да се сусретне са неким тимом из плеј-ина.

Селтикси су веома слабо почели сезону, у једном тренутку били ван плеј-оф слике, али су се на одличан начин реорганизовали, пронашли форму и успели да догурају чак до другог места. 

Место број два на Западу освојио Мемфис, можда и најпријатније изненађење читаве лиге ове сезоне.

Нестварни Морент и остали клинци у Мемфису сада имају тежак задатак да оправдају висок пласман и покажу квалитет и у плеј-офу. 

Пре него што пређемо на то са ким ће се састати прошлогодишњи шампион, као и тим који у својим редовима има актуелног и будућег МВП-а, позабавићемо се дуелима на позицијама четири и пет у обе конференције.

Нијансе и последње утакмице у сезони одлучивале су места са којих ће екипе ући у плеј-оф фазу.

Са четвртог места на Истоку у плеј-оф иде Филаделфија, коју у првој рунди очекује дуел са Торонтом.

Севентисиксерси су још увек у периоду прилагођавања на нови изглед екипе, али су предвођени сјајним Ембидом, ког (утисак је) ни лошије партије Хардена не могу успорити.

Што се тиче Торонта, они су показали више пута у протеклих неколико сезона да се ради о чврстој екипи, способној да приреди изненађење и да веома скупо продаје кожу.

Готово немогуће је да поново успех од пре три сезоне, када су освојили НБА лигу, али сигурно је да ће се Филаделфија добрано помучити да би их елиминисала. 

Дуел четвртог и петог на Западу још је занимљивији, пошто се састају Далас и Јута.

Поведа Луке Дончића у последњем колу регуларне сезоне у огромној мери је забринула све у Даласу, јер је јасно да је Лука мотор, волан и возач ове екипе. 

Како преносе медији у САД, из Даласа се надају да се ради о лакшој верзији повреде и да ће Лука бити спреман да води екипу већ у првој рунди.

Јокић и Јанис на тешком испиту на самом старту

Никола Јокић одиграо је још једну маестралну регуларну сезону, вероватно и бољу од прошле када је био најкориснији играч читаве лиге и смеши му се ново МВП признање, чиме ће додатно исписати историју најјаче лиге на свету.

Српски центар је тако водио Денвер до новог директног пласмана у плеј-оф фазу, али је утисак да врло тежак задатак чека Нагетсе од самог старта.

Денвер као шестопласиран тим иде на мегдан Голден Стејт Вориорсима. 

"Ратници" су имали велике кадровске проблеме, па нису успели да угирају некада незаустављиви трио Кари-Томпсон-Грин.

Стеф Кари је још увек под знаком питања, пошто је пропустио последњих седам мечева регуларног дела сезоне због повреде, али се у Вориорсима надају његовом брзом повратку на паркет.

Када се прича о проблемима са повредама, Денвер некако увек ту предњачи, пошто ће поново бити веома десеткован.

Иако се прижељкивао повратак Џамала Марија и Мајкла Портера јуниора, све извесније је да ће двојац Денвера ипак пропустити остатак сезоне.

То значи да ће Никола Јокић поново носити огроман терет у свим сегментима игре, али оно што може да радује Нагетсе јесте све већи допринос остатка екипе, који се одлично уклапа уз свог лидера. 

Што се тиче актуелних шампиона НБА лиге, екипе Милвоки бакса, они ће у првом колу играти против веома неугодних Чикаго булса.  

Јанис и дружина имају по многима најтежи задатак, а то је одбрана титуле. Грчки кошаркаш поново изгледа незаустављиво и поново важи за фаворита за титулу и признање МВП-а финала.

Ипак, Милвоки ће имати тежак пут до тог циља, пошто их већ на првом кораку чека сусрет са Булсима, који су сјајно започели сезону, потом усред повреда пар играча пали у форми, али традиционално важе за тврд орах.

Оно што тиму из Илиноја не иде у прилог, јесте то да у регуларном делу сезоне нису остварили ниједну победу против екипа које се налазе на првих пет места на табели, па се надају да ће другачије бити у плеј-офу. 

Српски играчи 

Поред поменутог Николе Јокића, који је апсолутни лидер Денвера, који их је водио до финала и полуфинала Запада у прошле две сезоне, Србију у доигравању представљају још тројица играча.

Богдан Богдановић и Атланта хокси за разлику од прошле сезоне, када су као петопласирана екипа стигли чак до финала Истока, овога пута морају да играју плеј-ин.

"Боги" је и ове сезоне сјајно наместио руку и представља право оружје Атланте са дистанце.

Ипак, тим из Џорџије је ове сезоне заузео тек девето место, што значи да ће морати да остваре две победе како иб ушли у плејоф. 

Прва препрека им је Шарлот, а потом, уколико забележе победу, морају да савладају пораженог из дуела Бруклин - Кливленд, како би тек онда изборили дуел са Мајамијем у првој рунди плеј-офа. 

Немања Бјелица покушаће да допринесе Голден Стејту и у првом колу ће се састати са Денвером и Николом Јокићем.

Није немогуће да тренер Стив Кер, управо због познанства Немање и Николе, "Белом" повери који минут више. 

Оно што је сигурно, јесте то да је Бјелица ове сезоне у неколико наврата показао колико његово искуство, али и кошаркашко умеће може послужити Голден Стејту, па остаје нада да ће тако бити и у плеј-офу.

Бобан Марјановић има веома лимитирану улогу и минуте ове сезоне у Даласу. Тренер Џејсон Кид му је давао тек око пет минута у просеку читаве сезоне, од чега је већина тих минута била у последњим мечевима, када је Далас већ знао позицију са које ће ићи у плеј-оф.

Нада да би "Боби" могао да заигра нешто више у најбитнијем делу сезоне полаже се на противника и чињеницу да за Јуту игра Руди Гобер, традиционалнији центар, какав више одговара Марјановићу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи