Читај ми!

Ристић: Позив велика част, желим да покажем шта умем

Кошаркаш Фуенлабраде Душан Ристић рекао је да му је велика част што се нашао на списку играча које је селектор Светислав Пешић позвао за мечеве квалификација за Светско првенство 2023. године.

"Први пут да сам позван на припреме репрезентације и стварно је сјајан осећај. Велика ми је част што сам део националног тима. Мислим да сви момци који су се окупили имају велику жељу да се што боље покажу селектору Пешићу. И ја такође имам жељу да покажем шта умем. Даћу све од себе да помогнем тиму и да урадим све оно што се од мене тражи", рекао је Ристић Танјугу.

Ристић је један од шесторице дебитаната који ће конкурисати за првих 12, а поред њега први пут позив у национални тим добили су Ален Смаилагић, Балша Копривица, Николе Ђуришић, Никола Јовић и Марко Јагодић Куриџа.

"Велика ствар за мене и моју каријеру је то што сам овде на тренинзима репрезентације. Са једне стране је потврда мог рада из прошлости. Срећан сам што сам овде", истакао је 26-годишњи центар.

Србија новембарски квалификациони прозор отвара у четвртак, 25. новембра, када дочекује Летонију у Београду од 20 сати у Хали "Александар Николић", а три дана касније гостује у Монсу и игра против Белгије.

"Припреме су атипичне због ових прозора и много играча из Евролиге није могло да се одазове. Неке ствари морамо да решавамо брзо, пошто тим у овом саставу није имао искуства да игра заједно у претходним такмичењима. Морамо што брже да се навикнемо једни на друге, да се прилагодимо систему који тренери од нас траже. Мислим да ћемо за то време до утакмице успети да постигнемо оно што је потребно и да ћемо максимално спремно ући у дуел против Летоније."

Бивши играч Црвене звезде, Астане, Бреше и Автодора истиче да ће национални тим бити усредсређен на уигравање.

"Тренутно се фокусирамо само на нашу игру, на основне принципе напада и одбране. Нисмо много говорили о игри Летоније и о њиховој тактици. Фокус је на нама, да се што пре уиграмо као тим, да поставимо основне принципе како ћемо да се бранимо и, нападамо. Након тога ћемо се дотаћи и противника", закључио је Ристић.

Ђуришић: Момци су ме баш лепо прихватили

Млади кошаркаш Меге Никола Ђуришић био је изненађен када је видео своје име на списку селектора Светислава Пешића.

Ђуришић се нашао међу 24 играча које је Пешић позвао на припреме пред квалификационе мечеве за Светско првенство 2023. године против Летоније и Белгије.

"Када сам први пут прочитао списак, био сам шокиран. Нисам очекивао позив, али ми је част што сам овде међу овим момцима. Надам се да ћу упасти међу 12, даћу све од себе да тако буде", рекао је Ђуришић Танјугу.

Осим што је међу шеторицом играча који су први пут позвани у сениорски тим, 17- годишњи Ђуришић је и најмлађи међу потенцијалним репрезентативцима.

"Момци су стварно одлични, прихватили су ме баш лепо. Имамо добар амбијент и надамо се добрим резултатима. Треба добро да се припремимо, да научимо акције и морамо да имамо енегију", истиче Ђуришић.

Кошаркаши Србије у четвртак, 25. новембра, дочекује Летонију у Београду од 20 сати у Хали "Александар Николић", а три дана касније играју против Белгије у Монсу.

"Идемо корак по корак, нећемо да журимо. Прво Летонија, па све остало", закључио је Ђуришић.