Читај ми!

Афера Јокић–Морис: Суспензија, претње, освета, промена репутације

Никола Јокић је још једном био у центру пажње на НБА паркетима, али овога пута не (само) због трипл-дабл учинка у победи над Мајамијем, већ и због жестоког физичког обрачуна са Маркифом Морисом. Српски кошаркаш распламсао је што играче, што навијаче две и више НБА екипа, али би због тога могао да плати цех – и финансијски, и у виду суспензије. Подељена су мишљења у кошаркашком свету око тога да ли је Јокић исправно поступио против намазаног Мориса, или је Сомборац показао слабост, урадивши лошу ствар којом је себи нацртао мету.

Доста несвакидашња сцена одиграла се синоћ на паркету "Бол арене", некада познатије као "Пепси центар" у Денверу.

Навикао је Никола Јокић публику у Колораду на сјајне партије, трипл-дабл учинке и победе, али су у мечу против Мајамија могли да виде да "велики меда" има и другу страну.

Наиме, у последња три минута меча, при вођству Денвера од 111:94, стари намазани лисац Маркиф Морис је направио јак фаул над српским играчем, пошто је контру спречио лактом у ребра.

Јокићева реакција је била брзоплета и силовита, пошто је Мориса "изуо из патика" и бацио на паркет.

Захваљујући доброј интервенцији тренера Денвера Мајка Мелоуна, стручном штабу обе екипе, али и недостатку реакције Морисових саиграча из Мајамија, на срећу по све, даљих физичких обрачуна није било.

Јокић и Морис су аутоматски избачени са меча, тј. додељена им је намерна, односно неспортска грешка број два, а тек након што су раздвојили Јокића од Адебаја и неколицине играча Мајамија, могло се видети добацивање Џимија Батлера, који је позивао на обрачун испред свлачионице.

Након меча, лавина коментара виђена је на друштвеним мрежама.

Маркифов брат близанац, Маркус, навео је да је Јокићев потез био кукавички и са леђа, те да ћe овај инцидент бити упамћен и освећен у неком будућем сусрету. 

Подељена су мишљења НБА аналитичара, познаваоца и навијача, па тако имамо чувеног Шенона Шарпа који је коментарисао да је један намазан потез изазвао други, али и бројне аналитичаре који говоре да Јокићевом поступку није место у кошарци.

Српског играча готово извесно чека висока новчана казна, а вероватно и суспензија.

Познато је да НБА лига у данашње време не цени физичке обрачуне, а очигледно је и да је најјаче кошаркашко клупско првенство омекшало у последњих десетак година.

Увођењем стриктних правила, туча, гурања и осталих физичких алтеркација је све мање.

Од свих ствари које се тичу сукоба играча, НБА лига најмање воли мешање "треће стране", поготово када оно долази од играча са клупе, али и када се размене ударци песницама, и у тим ситуацијама је немилосрдна.

Што се тиче случаја Николе Јокића, готово је сигурно да ће лига узети у обзир да је то реакција, настала на Морисову акцију, али и то да Јокић није користио ударце.

Поред вероватно високе новчане казне, прве прогнозе су да би српски центар могао бити суспендован три утакмице, због неспортског понашања и физичког обрачуна које је натерало другу страну на пад, као и интервенцију медицинске помоћи. 

Никола Јокић показао је своју другу страну, доказао да се са њим не треба играти и да је веома способан да се одбрани.

Људи често заборављају да "велики меда", "Џокер" има преко 115 килограма и да је висок око 211 центиметара, те да врло добро зна да користи своје тело, као што смо могли приметити, у разне сврхе.

Ипак, оно што многи замерају Јокићу, није сам чин "изувања" некога какав је Маркиф Морис.

Зна се какву репутацију имају браћа Морис, који су често задужени за провоцирање, лактање, намерно фаулирање, ударање на кварно и слично, па се зато на много страна може прочитати да је Маркиф заправо добио оно што је заслужио.

Ствар коју многи познаваоци кошарке Јокићу највише замерају, јесте то што је дозволио да му се неко небитан увуче под кожу, у тренутку када је меч вероватно већ добијен.

Поменути стручњаци сматрају да је Јокић, осим што је привукао негативну пажњу и покренуо лавину коментара, међу којима је и дискусија о томе ко би победио у борби браће Јокић и браће Морис (сви знамо одговор на ово питање), нацртао себи мету и показао рањивост.

Наиме, познато је какве фаулове из ноћи у ноћ доживљавају Леброн Џејмс, Кевин Дурент, Лука Дончић, Јанис Адетокумбо и остали.

Оно што их истиче у тим ситуацијама, јесте да они веома ретко показују емотивну нестабилност, чиме не дају пажњу и значај "штеточинама" какви знају да буду на пример Пи-Џеј Такер, Патрик Беверли, Џе Краудер и многи други.

Само протеклих година, могли су се видети знатно јачи фаулови над поменутим играчима, од оног који је направио Морис над Јокићем, али не и реакција какву је направио Никола.

Верује се да ће медији и стручњаци у САД све то искористити као муницију за стари наратив о томе како Јокић не може бити лидер и лице НБА лиге, јер није навикао да буде звезда.

Биће занимљиво видети расплет целе ситуације, реакцију и одговор НБА лиге, али и реванш Мајамија и Денвера на Флориди, који је заказан за 20 дана. 

Било како било, једно је сигурно – НБА лига никада не разочара, већ из ноћи у ноћ има да понуди нешто несвакидашње. 

Што се тиче Николе Јокића, по његовој изјави након меча могло се закључити да су му глава и срце на правом месту, што ће учинити да чак и они који га много мање воле, или га не воле уопште, нађу места за разумевање за онакав потез.

Александар Петровић (AlexPetro23)

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво