Читај ми!

Звезда против Сплита почиње сезону у никад јачој АБА лиги, Партизан највећи изазивач

Дуго ишчекивани почетак нове сезоне никада јаче регионалне АБА лиге је коначно стигао. Мечевима између Морнара и Цибоне, односно Црвене звезде и Сплита (20 часова) биће отворено прво коло једног од најјачих кошаркашких такмичења у Европи. Титулу брани и ове године евролигаш са Малог Калемегдана, а главни изазивач биће комшије из Партизана, на чију се клупу вратио легендарни Жељко Обрадовић.

Бурно и узбудљиво лето на кошаркашком Јадрану је завршено, и дошло је време да се приче и планови преселе и покажу на терену.

Без дилеме најузбудљивије је било у Београду, где се после 28 година у свој Партизан вратио најтрофејнији тренер Европе Жељко Обрадовић, са циљем да финансијски моћан пројекат из Хумске донесе дуго жељени повратак црно-белих у Евролигу.

На концу тога доведени су познати и доказани играчи из Евролиге и НБА лиге, али и неки од највећих талената Европе.

Стигли су Кевин Пантер (најплаћенији играч лиге), Зек Лидеј, Родонис Куруц, Ален Смаилагић, Јам Мадар, Балша Копривица, Алекса Аврамовић, Далас Мур, док су из прошлогодишњег састава остали само нови капитен Раде Загорац, Немања Дангубић и Урош Трифуновић.

Са друге стране, актуелни шампион и у последњих неколико година најдоминатнији клуб региона Црвена звезда одлучила се, под вођством свог најтрофејнијег тренера Дејана Радоњића, за склапање тима са провереним и познатим именима.

Свакако највеће појачање је повратак елитног евролигашког крила и српског репрезентативца Николе Калинића. Уз њега, у редове црвено-белих вратитли су се и Нејт Волтерс, Лука Митровић, Стефан Лазаревић и на послетку Маик Цирбес, док су новајлије Никола Ивановић, Остин Холинс и Ерон Вајт, који је у припремном мечу против ПАО-а доживео тежу повреду руке и пропустиће добар део сезоне, односно њен први део.

Од староседелаца ту су капитен Бранко Лазић, Огњен Добрић, Дејан Давидовац, Марко Симоновић и Огњен Кузмић.

Поред београдских вечитих ривала, који су без дилеме главни фаворити за титулу, шансу из другог плана чекају такође добро појачана Будућност (вратио се тренер Александар Џикић, а вратио се и искусни Владимир Мицов), Цедевита Олимпија (стигли Кини, Аугуст, Пулен, Кармајкл и остао Јака Блажич), док ће се за једно од шест места у плеј-офу (новина од ове сезоне и прелазно решење јер догодине иде на осам учесника), озбиљно конкурисати и барски Морнар и Игокеа из Александровца.

Своју шансу за озбиљнији резултат вребају и остали српски клубови - Борац из Чачка који је са тренером Марком Мариновићем такође направио респектабилан тим, Мега Владе Јовановића се спрема да поново исфорсира неколико младих играча, али и ФМП из Железника, који је знатно променио свој састав (пензионисао се Филип Човић), а који ће са клупе предводити млади тренер Ненад Стефановић.

Распоред 1. кола АБА лиге:

Петак:
Морнар - Цибона (18 сати),
Црвена звезда - Сплит (20 сати)

Субота:
Игокеа - Борац (17),
Цедевита Олимпија - Крка (21)

Недеља:
Мега - Студентски центар (12)
Будућност - ФМП (19)

Понедељак:
Задар - Партизан (18).

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара