Читај ми!

Последњи поздрави великом Дуди Ивковићу

Кошаркашке генерације које је стварао и попео на највиша постоља, када се то најмање очекивало, опраштају се од Дуде Ивковића.

Душан Ивковић преминуо је у 78. години, а од једног од највећих тренера у историји кошарке опростили су се бројни пријатељи, клубови, играчи...

"Био је мангуп – у најпозитивнијем смислу те речи. Био је неко ко, кад те прихвати за пријатеља, а моја генерација играча који су радили са њим – били смо спремни да живот дамо за њега. Јер смо знали да ће истом мером узвратити", рекао је Предраг Даниловић.

"Отишао је један од највећих. Вечито сам ти захвалан за све лекције, савете и несебичну подршку и пријатељство. Нека су ти лаке небеске висине. Почивај у миру", поделио је путем Твитера Саша Ђорђевић.

Цвеће је испред зграде Спортског друштва Раднички, где су му, како је сам говорио, били и срце и корени.

"Он је до краја био заљубљен у ову кућу, овај простор, ону рупу која је била пре ове хале и мислим да је сам себи задао задатак да ту уради нешто. Он је преминуо као председник Спортског друштва – он је био страшан ауторитет и за републику и јако је велики губитак за наше спортско друштво његов одлазак", каже Мирољуб Дамјановић

А отишао је и Крсташ. Губитак већ осећају у крају у којем је одрастао.

"Он је на Крсту за нас био Дуда, није био један од најбољих тренера Европе и дан-данас, пре месец-два сам седео с њим и увек имам једну врсту респекта као према старијем... С њим када сте седели, морали сте да имате однос, кодекс понашања, јер сте могли да заглавите са шамаром за столом", каже познати глумац Горан Султановић

Празнина се осећа и ван граница Србије.

"Палим мобител у Америци и видим 300 порука и позива. Знао сам одмах да је неко... Тужна вијест. Оде Дуда Ивковић. Врхунски маг чврсте руке и великог знања", речи су чувеног хрватског кошаркаша Дина Рађе.

"Кад је био приман у Фибину Кућу славних, рекао сам му да врло брзо треба да очекује да ће доћи амерички, а то само потврђује његове квалитете. Он је био врхунски тренер, интелектуалац, одличан рад, однос са свима и немам речи колико ми је жао све то", сматра Мирко Новосел.

"Дуда Ивковић је био специфичан по свему. Био је тренер и ван тренинга. Кад кажем то, мислим ван дворане. Човек који је имао разумевања за све", каже Самир Авдић.

Уз епитете – кошаркашки отац, учитељ, ментор, највећи тренер у историји светске кошарке, од Ивковића су се на друштвеним мрежама опростили клубови које је водио у земљи и иностранству: Партизан, Олимпијакос, ПАОК, московски ЦСКА...

Такође и клубови које није водио, кошаркашки савези, лиге...

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво