Читај ми!

Даниловић: Почињемо преговоре са Пешићем

Прослављени стручњак Светислав Пешић први је кандидат за упражњено место селектора кошаркашке репрезентације Србије, потврдио је председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић.

Након што је са Игором Кокошковим споразмно раскинута сарадња, Даниловић је у изјави за Танјуг рекао да ће Кошаркашки савез Србије (КСС) учинити све да Пешић преузме кормило селекције коју ове јесени очекује старт у квалификацијама за Мундобаскет, а наредне године и учешће на Европском првенству.

"Током недеље почећемо преговоре са нашим трофејним стручњаком Светиславом Пешићем. Сви знамо колико је он велико тренерско име, тако да нема нимало сумње да би његово ангажовање на клупи наше репрезентације било најбоље решење", рекао је Даниловић.

Он се нада да ће ускоро доћи до договора са Пешићем. 

"Уложићемо максималне напоре да постигнемо договор са господином Пешићем, који је нашој кошарци у прошлости већ донео историјске успехе и трофеје. Искрено, надам се позитивном исходу, а о резултатима тих преговора јавност ћемо обавестити у најскорије време", закључио је Даниловић.

У богатој тренерској каријери Пешић је већ обављао функцију селектора државног тима са којим је 2001. освојио злато на Европском првенству, а годину дана касније и титулу светског првака.

То је уједно била и последња златна медаља за репрезентацију на великим такмичењима.

Пешић је као селектор и са репрезентацијом Немачке био шампион Европе 1993. године.

Са клубовима у бившој Југославији, Немачкој и Шпанији освојио је чак 14 трофеја у домаћим такмичењима, а на међународној клупској сцени има пехаре Евролиге, ФИБА Еврокупа и Купа Радивоја Кораћа.

Остао је упамћен и као творац једне од најталентованијих генерација на челу са Дивцем, Ђорђевићем, Рађом и Кукочем, са којом је 1987. године у Бормију стигао до титуле јуниорског првака света.