Читај ми!

Земља кошарке – Србија има што нико никада није

Србија је земља кошарке, то је сада свима јасно, и има нешто чиме ниједна друга земља не може да се похвали – тројицу МВП играча у три највећа клупска такмичења на свету – Николу Јокића, Василија Мицића и Милоша Теодосића. Потврда српске доминације дошла је у уторак увече, када је Јокић проглашен за најкориснијег играча НБА лиге.

Јокић је убедљиво победио испред Џоела Ембида и Стефена Карија, постао први српски играч којем је то пошло за руком, први који је драфтован у другој рунди, а дошао до титуле најкориснијег и најслабије пласирани пик (41) у историји који је проглашен за МВП-ја.

Тиме је комплетирана невероватна доминација наших играча, пошто је Василије Мицић изабран за МВП-ја Евролиге, а Милош Теодосић за најкориснијег играча регуларне сезоне у Еврокупу.

Успех којим не могу да се похвале ни Сједињене Америчке Државе – последњи Американац који је био најбољи у Евролиги био је Ентони Паркер 2005. и 2006. године, али је тада Канађанин Стив Неш биран за МВП-ја у НБА лиги.

Ово је време Јокића, који је постао тек шести странац у историји који је освојио МВП награду у НБА лиги, а пре њега су то урадили Хаким Олајџувон (1994. године), Дирк Новицки (2007. године), Тим Данкан (два пута), Стив Неш (два пута) и Јанис Адетокумбо (два пута).

Такође, први центар од 2000. и чувеног Шекила О'Нила, а просечно је на терену проводио 34,6 минута, бележио је 26,4 поена, 10,8 скокова, 8,3 асистенције, 1,3 украдене лопте, те 0,7 блокада по сусрету.

Васа Мицић предводио Анадолу Ефес до дупле круне и првог трофеја у најјачем европском кошаркашком такмичењу.

Мицић је ове сезоне као лидер Ефеса просечно бележио 16,3 поена и 4,8 асистенција по утакмици, да би онда био проглашен и за најбољег играча на Фајнал-фору, на којем је његов тим победио прво ЦСКА, а онда и Барселону у финалу.

Теодосић је био најбољи играч Еврокупа у којем је његов Виртус заустављен у полуфиналу.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи