Читај ми!

Јокић у финалу трке за титулу МВП играча

Српски центар Никола Јокић je, у конкуренцији са Џоелом Ембидом и Стефом Каријем, у финалу борбе за највеће признање играчу у елитном кошаркашком такмичењу, саопштила је НБА лига. Као и претходних година, гласања ће бити окончана и престижне награде додељене током плеј-офа.

Како се очекивало, пре почетка меча између Вашингтона и Индијане у борби за пласман у плеј-оф, НБА лига саопштила је имена тројице кандидата за МВП награду, а из финала је изостао Расел Вестбрук, чије су име навијачи узвикивали са трибина.

У најужи избор, сасвим очекивано, ушли су Никола Јокић (Денвер), Џоел Ембид (Филаделфија) и Стеф Кари (Голден Стејт) и ко год од њих да победи исписаће нову страницу НБА историје.

Уколико то буде Јокић или Ембид, биће то први центар са МВП звањем још од Шакила О'Нила 2000. године, а Карију би то била трећа оваква награда у каријери, чиме би постао тек девети играч у историји НБА лиге са минимум три овакве награде.

Никола Јокић је у просеку током сезоне постизао 26,4 поена, 10,8 скокова и 8,3 асистенције, уз проценат шута из игре од 56,6 одсто, 38,8 одсто за три поена и 86,8 процената са линије слободних бацања. Добио је гласове 90 од укупно 101 америчког новинара у великој анкети.

Џоелу Ембиду, камерунском кошаркашу, ово је најбоља сезона у каријери, са просеком од 28,5 поена, 10,6 скокова, 2,8 асистенција и 1,4 блокаде по мечу.

Стеф Кари је, са просеком од 32 поена по мечу, најстарији и најефикаснији играч лиге још од Мајкла Џордана, чиме је направио невероватан повратак након претходне сезоне у којој је одиграо свега пет утакмица.

У најужи избор за најбољег дефанзивног играча године ушли су Бен Симонс (Филаделфија), освајач из 2017. године Дрејмонд Грин (Голден Стејт), као и двоструки освајач Руди Гобер (Јута).

Међу кандидатима за "рукија године" нашли су се Ламело Бол (Шарлот), Ентони Едвардс (Минесота) и Тајрис Халибартон (Сакраменто), док се двојац Јуте Џордан Кларксон и Џо Инглс (Јута) уз Дерика Роуза надају награди "шестог играча" сезоне.

За признање играча који је највише напредовао ове године бориће се Џулијус Рендл (Њујорк Никс), Џерами Грант (Детроит) и Мајкл Портер Џуниор (Денвер).

У избору за најбољег тренера сезоне нашли су се Том Тибодо (Њујорк Никс), Монти Вилијамс (Финикс) и Квин Синдер (Јута).

Као и до сада, НБА ће награде додељивати током плеј-офа.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се