Читај ми!

Жељкова историја и чувена Салетова тројка – пре 29 година Партизан је покорио Европу

На данашњи дан, кошаркаши Партизана освојили титулу шампиона Европе. Млади тим црно-белих предводио је Жељко Обрадовић, а трофеј је освојен у Истанбулу против Хувентуда, после тројке Саше Ђорђевића у последњим тренуцима меча.

Сваке године, лица навијача Партизана 16. априла краси посебан осмех. Тог дана, 1992. године, црно-бели су освојили једину титулу кошаркашког шампиона Европе, и то на начин који се тешко може описати другим речима него бајковит.

Црно-бели су до победе над шпанским Хувентудом дошли у изузетно занимљивом мечу, после тројке Александра Саше Ђорђевића, само неколико секунди пре истека времена (71:70).

Рафаел Ђофреса донео је предност шпанском тиму само десет секунди пре краја меча, али је Ђорђевић, сада већ историјским потезом, донео Партизану победу и уцртао црно-беле на вечну листу освајача титуле шампиона Европе.

Тим који је предводио Жељко Обрадовић у својој дебитантској сезони имао је мање од 22 године у просеку, а црно-бели су само једну утакмицу у такмичењу играли у Београду – у четвртфиналу против Кнора (Виртуса) из Болоње.

Остале мечеве Партизан је као домаћин играо у предграђу Мадрида – Фуенлабради, која је црно-белима постала више од куће, а шпански навијачи су се побринули да се не осети одсуство духа "Пионира".

Групну фазу такмичења београдски тим завршио је на четвртом месту на табели, са скором од девет победа и пет пораза, па је противник у четвртфиналу био италијански Кнор.

Фајнал-фор играо се у Истанбулу, у дворани "Абди Ипекчи", а црно-бели су у полуфиналу елиминисали још једног италијанског представника, екипу Филипса из Милана резултатом 82:75.

О незаборавној сезони црно-белих снимљено је више филмова, као што су "Партизан из Фуенлабраде" и "Има један тим".

"Будући легендарни асови европске и светске кошарке, те године нису били свесни онога што данас читав кошаркашки свет зна. Нису били свесни да су у једној од најтежих година креирали једну од најлепших кошаркашких прича свих времена", наводи се у тексту на сајту црно-белих.

Тим који је предводио Жељко Обрадовић чинили су: Александар Ђорђевић, Предраг Даниловић, Никола Лончар, Зоран Стевановић, Драгиша Шарић, Жељко Ребрача, Млађан Шилобад, Славиша Копривица, Влада Драгутиновић и Иво Накић.

Партизанова титула шампиона Европе из 1992. године и даље је једина коју су српски клубови освојили у богатој историји кошаркашке игре.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво