Читај ми!

Почиње НБА сезона: "Краљ" брани трон, Богдан у новом оделу, повратак Карија, Дурента, Вола...

Нова сезона најјачег клупског кошаркашког такмичења почиње вечерас. Иако је пауза између две сезоне кратко трајала, прошло је више него довољно времена да се љубитељи кошарке "заразе" НБА грозницом. Први мечеви играју се у 01.00, када Бруклин дочекује Голден Стејт, да би потом од 04.00 Лејкерси дочекали Клиперсе, у градском дербију.

Само 71 дан трајала је пауза између две НБА сезоне, што представља најкраћи период у четири највећа такмичења у САД (НБА, НФЛ, НХЛ, МЛБ).

То је узроковало смањеним бројем мечева, па уместо 82, нова НБА сезона бројаће 72 утакмице у регуларном току, плус утакмице плеј-оф фазе.

Неки тимови нову кампању започињу веома уморни (Лејкерси, Мајами, Денвер, Бостон), а осам екипа (Кливленд, Голден Стејт, Минесота, Никси, Детроит, Атланта, Чикаго и Шарлот) које прошле сезоне нису стигле до "мехура" у Флориди, сезону ће дочекати изузетно свежи.

Прштаће на терену од самог старта

Организатори су за уводни "дабл хедер" односно две утакмице које су на програму првог дана, изабрали веома занимљиве дуеле. Програм и сезону отварају Бруклин нетси и Голден Стејт вориорси, сат времена након поноћи.

Од обе екипе очекује се да ове сезоне устану из блата, у које су упали захваљујући бројним повредана и кадросвким проблемима задобијеним прошле године.

Голден стејт је само делимично успео да оздрави пред нову кампању. Стеф Кари, двоструки узастопни МВП лиге (2015, 2016.) опорављен је и према прогнозама, спреман је да себе и свој клуб врати на шампионски ниво, али ће имати велики терет на леђима, пошто се његов најбољи саиграч Клеј Томпсон поново повредио.

Клеј је таман залечио повреду кидања лигамената колена, задобијену у финалу против Торонта, да би током паузе између сезона покидао и Ахилову тетиву.Са две најтеже повреде које спортиста може да доживи и то на различитим ногама, питање је у када и у каквом стању ће се један од најбољих шутера и двосмерних играча у историји лиге вратити на паркет.

Поред Томпсона, Кари неће моћи да рачуна ни на Дрејмонда Грина, који ће пропустити уводни део сезоне због повреде ноге, али су прогнозе такве да се не ради о тежој повреди, па ће Дрејмонд ускоро моћи да помогне саиграчима.

Након одласка Дурента, а потом и трејда Расела, Вориорси су знатно освежили и обновили редове. Лоша сезона прошле године донела им је висок пик на драфту, па су са другог места изабрали Џејмса Вајзмана, једног од најталентованијих високих играча на овогодишњем драфту.

Такође, довели су Келија Убреа, Кента Бејзмора и Бреда Вонамејкера, који би уз поменутог Карија, али и Вигинса, Лунија, Паскала и Криса, могли вратити Вориорсе на препознатљивији колосек.

"Ратници" ће копља у првом мечу у сезони укрстити са екипом Бруклин нетса. Поменути Кевин Дурент управо је из Голден Стејта прешао у Бруклин и због тога ће овај меч бити посебно занимиљив.

НБА публика напокон ће дочекати да види здраве Дурента и Ирвинга, нови тандем, који по таленту одмах може да се сврста међу најбоље што НБА лига има да понуди.

Уз одлично балансиране: Динвидија, Лаверта, Алена, Џордана, Хериса, Грина, Шемета и остале, Нетси представљају новог тешкаша на Истоку, спремног да помрси конце многима.

Највећа непознаница и знак упитника код Нетса, представља нови тренер Стив Неш, који дебитује на клупи неке НБА екипе.

Други меч који је на програму уводног дана је дерби Лос Анђелеса између Лејкерса и Клиперса.

„Језераши" су веома пријатно изненадили прошле сезоне и исписали историју лиге.

Вођени Џејмсом и Дејвисом, Лејкерси су прошли све препреке у плејофу (Портланд, Хјустон, Денвер, Мајами) како би освојили рекордну 17. Титулу, чиме су се изједначили са Бостоном на врху најтрофејнијих франшиза у првенству.

Посебну драж титули додало је то што је ретко ко на почетку прошле сезоне прогнозирао успех Лејкерса, који су комшију из исте дворане (Клиперсе), послали у подрум "Стејплс центра", а вечерас ће управо пред њима подићи шампионски банер и окитити се прстењем.

Лејкерси у нову сезону улазе са знатно измењеним ростером. Екипу су напустили ветерани: Рондо, Хауард, Мекги и Грин, а дошли искусни: Гасол и Метјуз, као и млади: Шрудер, Херел.

Монтрезл, који је освојио награду за најбољег играча са клупе прошле године, је прешао директно из редова Клиперса, па ће његов учинак вечерас, али и током читаве сезоне, бити под лупом.

Најбољи стрелац од свих играча са клупе и други у избору за награду коју је понео Херел јесте управо Денис Шрудер, па се очекује да Лејкерси напокон могу да одахну када се Џејмс и Дејвис преселе на клупу, јер су довели свеже и гладне играче, жељне доказивања.

Поред поменутих Гасола, Шрудера и Херела, у ростеру су и прошлогодишњи шампиони и хероји из сенке: КЦП, Карусо, Кузма, Морис, Кук, као и ново откровење Тејлен Хортон Такер.

Иако су били велики фаворити за освајање прошле године, Клиперси су у великој мери прошле сезоне подбацили, када их је у другој рунди Запада избацила екипа Денвера.

Довођењем Ленарда и Џорџа прошле године, а Ибаке, Батума, Кенарда ове, амбиције Клиперса су јасне и све сем освајања прстена био би неуспех. 

Власник Стив Балмер по сваку цену жели да изађе из сенке Лејкерса, па ће се Клиперси за коју сезону преселити у Инглвуд у нову дворану, а до тада ће покушати све да скину градског ривала са трона.

Огромну прилику за тако нешто пропустили су прошле сезоне, пошто су у полуфиналу конференције против Денвера водили са 3:1 и 16 разлике у петом мечу.

Екипа је потом претрпела шок, а преокрету Нагетса помогли су и веома лоши односи у екипи.
Ове сезоне ће изгледа ствари бити другачије, јер су Клиперси најавили да је "лоад менаџменту" односно одмарању играча, дошао крај, те да су Кавај Ленард, Пол Џорџ, Лу Вилијамс, Маркиф Морис и остали, потпуно посвећени колективу и доста се ради на односима у екипи.

Клиперси су направили и промену тренера, пошто је на место Дока Риверса сео Тајрон Лу, доскорашњи Доков заменик, који је познат по томе што је успео да држи атмосферу у свлачионици Кливленда на високом нивоу, када су Кавси 2016. Године освојили титулу.

Срби у НБА

Никола Јокић и наредне сезоне биће Србин са највише шанси за освајање НБА титуле.

"Џокер" је имао сјајну прошлу сезону и на све начине водио Денвер до финала Запада, што је корак даље од свих претходних сезона.

Нагетси су кликнули и утисак је да им је мало среће, искуства и здравих играча, било потребно да направе још веће чудо. Они се томе надају ове сезоне.

Екипу су напустили Грент, Пламли и Крејг, а дошли Грин, Кампацо и Хартенштајн.

Велики део прошлогодишњег тима (Херис, Милсап Бартон, Морис) ће бити ту и у новој сезони, а очекује се напредак у игри Портера јуниора, као и Бол-Бола и Дожира, па уз поменута појачања, нестварног Јокића и веома сазрелог Марија, нема разлога да Денвер и ове сезоне не буде високо пласирана екипа Запада и тврд орах за избећи у плеј-офу.

Највише пажње у паузи између две сезоне, од српских играча, свакако је привукао Богдан Богдановић.

"Боги" се након три године одлучио за промену средине, те Сакраменто заменио Атлантом.

Иако се помињало да ће српски кошаркаш каријеру наставити у Милвокију, Богдановић се определио за другу екипу за Истоку, чије амбиције у великој мери расту.

"Јастребови" су на постојеће језгро тима сачињено од: Јанга, Колинса, Редиша, Хантера, Хуертера и Капеле, додали веома искусне играче попут: Ронда, Галинарија, као и играче улога: Снела и Дана.

Атланта је прошле сезоне била претпоследња екипа на Истоку и једна од четири најлошије екипе у читавој лиги, али очигледно ове сезоне планирају да нападну пласман у плеј-оф и тамо парирају многима.

Немања Бјелица, је након одласка Дивца и Кокошкова, а потом и Богдановића, остао једини Србин у оном "српском" Сакраменту.

"Бели" је добио појачање у рекету у виду Вајтсајда, а у тим из престонице Калифорније дошли су и Глен Робинсон, као и Паркер који се придружио у финишу прошле сезоне.

Ипак, утисак је да ће српски кошаркаш поново морати да служи као ментор и узор оним (релативно) млађим играчима какви су Хилд, Фокс, Бегли, Паркер, Гај, па Сакраменто многи са разлогом не сматрају екипом која се може наћи у првих осам позиција на Западу.

Бобан Марјановић није мењао средину ово "лето", а за тако нешто није постојао разлог.

"Боби" је веома задовољан у Даласу, који је био једно од пријатнијих изненађења, како кроз регуларну сезону коју су завршили као седми на табели, тако и у плеј-офу где су показали зубе и два пута савладали фаворизоване Клиперсе.

Уз пар нових играча (Ричардсон, Џонсон), Маверикси се надају да ће бар поновити прошлу сезону, а узећи у обзир да су предвођени Дончићем и Порзингисом, треба очекивати још бољи Далас ове године.

Марјановић је претходне кампање имао десетак минута у просеку, које је знао максимално да користи, а ове године пробаће да се избори за који минут више.

За веће минуте бориће се и Ален Смајлагић, члан Голден Стејта.

"Смајли" је показао делић свог потенцијала прошле сезоне и упркос томе што је био пик друге рунде, привукао одређену пажњу на себе.

За њега би много значило да ове сезоне, када ће Голден Стејт бити знатно конкурентнији, покаже квалитет и помогне екипи на који год начин то они замисле.

Последњи, али не и најмање важан, јесте Алексеј Покушевски.

"Поку" је најмлађи члан НБА лиге од наредне сезоне. Оклахома га је изабрала као 17. пика прве рунде, што довољно говори о томе да верују у младог српског играча.

Иако му многи медији у САД доста замерају физикалије, Покушевски је одлично искористио предсезонске утакмице, како би се у правом светлу представио и најавио НБА лиги.

Иако су изгубили Криса Пола, Тандери су своје редове појачали одличним играчима какви су: Хорфорд, Ариза, Хил, Џексон и Милер.

Нови изглед лиге

Поред поменутих екипа, неколико тимова направило је веома занимљиве потезе у паузи између сезона, па многи са нестрпљењем чекају да виде како ће то изгледати на паркету.

Хјустон је послао Расела Вестбрука у Вашингтон, а у супротном правцу отишао је Џон Вол.

Иако није позната судбина Џејмса Хардена, који уколико промени средину, може потпуно донети другачији ток сезони, Хјустон је променио тренера, довео Казинса и Вуда и делује да је спреман за повратак у врх.

Финикс је младом Букеру довео искусног Пола, као и одличног Краудера, па се очекује њихов скок на табели Запада. Портланд је вратио Кантера, а довео Ковингтона и Џоунса. 

Од осталих екипа које се боре за првих осам позиција на Западу, Јута, Пеликанси и Мемфис су у великој мери задржали исти ростер и наговестили велику борбу у новој сезони.

На Истоку, Милвоки је привукао доста пажње. Екипу су појачали Холидеј, Крејг, Огустин, Портис и Форбс, па треба очекивати никад амбициозније Баксе.

Бостон, Индијана, Мајами и Торонто задржали су исти изглед као и прошле сезоне, док је поред поменуте Атланте, велике промене направила Филаделфија.

Севентисиксерси задржали су Ембида и Симонса, а довели Двајта Хауарда, Денија Грина, Сета Карија, Теренса Фергусона и Тонија Бредлија.

Свежије делује и Шарлот, који је редове појачао Хејвардом, као и Ламело Болом, ког су драфтовали као другог пика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво