Читај ми!

Сенка "орлова" и проблем већи од самог пораза

Кошаркаши Србије доживели су неочекиван пораз од селекције Швајцарске у оквиру квалификација за Европско првенство. Далеко од тога да је прокоцкан пласман на Евробаскет, јер је остало још довољно мечева у квалификацијама да се одигра, али сама партија "орлова", као и чињеница да су поражени од селекција какве су Грузија и Швајцарска, указују да постоје одређени проблеми у српској кошарци.

Изговора за пораз има на претек, али је Србија у таквој ситуацији да се ниједан изговор не сме ни поменути.

Играње у "баблу" је веома специфично, згуснут распоред утиче на физичку спрему, нису нам наступали многобројни играчи, Швајцарци су погађали готово све што су шутнули, и тако даље и тако ближе...

Реалност је ипак другачија. Чак и да су за Швајцарску играли Клинт Капела и Табо Сефолоџа, Србија би имала квалитетнији и талентованији тим, који би морао да прегази кошаркашку "силу" каква је Швајцарска.

Швајцарска није изолован случај, па се сећамо не тако давног пораза од Грузије, али и генералног мучења Србије у квалификацијама за највећа првенства.

Утисак је да је Фиба, са својим "прозорима", пронашла велику ману у српској кошарци.

Наиме, наша земља поседује један од најквалитетнијих тимова, како у Европи, тако на целом свету, па тако чак и када не играју момци попут Јокића, Богдановића, Теодосића, Бјелице, Марјановића, Мицића... Србија има играче из екипа које учествују у Евролиги, Еврокупу и квалитетној регионалној лиги.

Играчи који наступају за тимове попут Црвене звезде, Партизана, Уникахе, Естудијантеса, Будућности, Буржа и који би, како на папиру, тако и на терену, требало бити бољи од ривала који наступају у клубовима не тако популарне и квалитетне швајцарске лиге.

Ипак, то често не буде случај. Наравно, утакмица је текла тако да је врло лако могло да се деси да Србија у финишу преломи резултат на своју страну, упише победу и овај меч буде заборављен већ за недељу дана, али до тога није дошло.

Пораз од Швајцарске пробудио је сумњу код многих навијача и љубитеља српске кошарке, сматрајући да се она налази у проблему.

Све чешће се чују приче о томе како су поменути Јокић, Богдановић и слични, генерацијски бисери који заташкају буру о кошарци у Србији.

Уколико погледамо данашњи састав који је селектор Кокошков имао на располагању, примећује се да нема превеликог броја кошаркаша који су носиоци и лидери свог тима.

Многи од њих, изгубили су стрпљење и мањак шансе у највећим српским тимовима, па су се определили за варијанту Б - далеко и често не превише квалитетно иностранство, као и бројне позајмице.

Они који су одлучили да остану у српским клубовима, пречесто су у њима бачени у трећи, четврти и пети план и служе као алтернатива страним кошаркашима, којих је све више у српским клубовима.

Ретко који кошаркаш у саставу Србије који је поражен од Швајцарске, важи за лидера своје екипе и некога ко има велики број минута.

Управо тада, недостаје преузимање одговорности, јер самопоуздање није на завидном нивоу, а противник, који је на папиру знатно слабији, онда може да игра растерећеније, јер нема шта да изгуби, а свашта може да добије.

Наравно да Србија није једина земља која је највише ослабљена у Фибиним "прозорима" и сукобом у светској и европској кошарци. Не тако давно, Словенија је као шампион Европе пропустила Мундијал, а без истог је остала и Хрватска.

Далеко од тога да је све изгубљено и да је Србија остала без шанси за пласман на Евробаскет. За два дана је чека меч са Финском, а потом још два дуела у фебруару.

Ипак, како би одбранила име кошаркашке нације и разликовала се од селекција из региона и остатка Европе, Србија мора да сузбије редове, стегне зубе, покаже петљу и до краја квалификационог циклуса поврати стабилност у репрезентацију.

Момци очигледно поседују квалитет и имају жељу да бране боје заставе и репрезентативног дреса, али морају више да раде, да буду самопоузданији, сконцентрисанији и дисциплинованији, како резутлат и победа не би били довођени у питање.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво