Гледали филм на РТС-у, па у Београду победили Партизан!

Седмица је почела лепо за Чачане који воле кошарку (има ли уопште неких других Чачана?), и то емитовањем документарног филма о феномену кошарке у Чачку на РТС-у, а завршила се бриљантном победом Борца против Партизана у Београду, у утакмици првог кола нове сезоне АБА лиге.

У понедељак вече на Првом програму РТС-а у оквиру Око Магазина емитован је документарни филм "Жоц, Кића и Маршал са Мораве - легенде и митови чачанске кошарке ", који је судећи по реакцијама учесника и гледалаца (и то не само из кошаркашких кругова), на леп и питак начин представио и објаснио тај феномен кошарке у граду на Морави.

На крилима тих прича о митовима и легендама чачанске кошарке, играчи који носе дрес Борца данас, у првој утакмици у првој регионалној лиги скинули су скалп некадашњој муштерији (легендарни Радмило Мишовић и данас стоји при ставу да Партизан није био никаква конкуренција Борцу док тамо није отишао чачанин Драган Кићановић), а након тога европском шампиону и великану југословенске и српске кошарке.

Дан после велике победе на старту сезоне (78:87), тренер Марко Мариновић је за портал РТС-а изнео своје утиске и своје виђење догађаја од синоћ.

"Ово је тек почетак, али драго ми је да смо одмах показали ко смо и шта смо, и да нам је у овој лиги и место", са поносом у гласу почиње разговор Мариновић.

"У Београд смо дошли са знањем да су они имали тешку утакмицу у Шпанији, да су се прилично истрошили и да ће бити, 'ајд да тако кажем, уморни. Знао сам да не могу да буду агресивни толико, а са друге стране ми смо се спремали да баш у том сегменту будемо на врхунском нивоу. Желели смо да их избацимо из зоне комфора и у томе успели, готово свих 40 минута", открива момак који је у кошаркашким круговима познат под надимком Малина.

Поред добре игре тројице Американаца, ипак су кључну улогу одиграла тројица домаћих играча - Неранџић, Милетић и Ђоковић.

"Ето, ми имамо екипу састављену од условно речено 'отпадака'. Ја сам и раније био убеђен да они нису играчи за АБА 2 лигу, већ да припадају најбољем друштву и драго ми је што су сви, цела екипа, показили већ у првој утакмици да је то тако".

Мариновић за РТС каже да је са играчима у склопу припрема за гостовање у Београду, али и почетак сезоне, гледао и филм новинара РТС-а Марка Љубомировића, те да је то помогло играчима да схвате за кога играју и да им циљеви морају бити највиши.

"Филм који је ишао на РТС-у гледали смо сви из екипе и пуно причали о томе. После приказавиња осетна је и видљива нека еуфорија у граду. Ови старији кажу да је опет 'као некад'. Људи су видели ко је све и како постављао темеље Борца, тих митова и зашто Чачак јесте стварно град кошарке. Ми сад настављамо где су те легденде стале..."

У поменутом документарцу садашњи тренер Борца Марко Мариновић имао је споредну улогу, али је Малина данас главни актер у новом кошаркашком серијалу Борца. И то као школски пример момка којег је формирао тај, и у филму често спомињан и објашњен, чачански менталитет.

Не плаши се никога, никоме не признај да је бољи док то и на терену не докаже. И увек играј са поносом.

Управо тако игра Маркова екипа и управо је таквом игром и таквим ставом изенадила је Партизан синоћ у Хали спортова.

"Тако је. Играмо 5 на 5, сви смо људи од крви и меса и никаквог страха или превеликог респекта не сме да буде".

"Истина, њима је фалила публика. Али имаћемо и ми вероватно сличне ситуације у Чачку, јер и нама публика много значи и помаже када не иде. Мишљења сам да су овом ситуацијом око короне највише погођени Звезда и Партизан, а одмах после њих ми из Чачка", закључује Мариновић.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво