Војиновић: АБА је у интересу кошарке, то ће победити

Суштина мог излагања била је да се направе сви неопходни и на Скупштини договорени кораци, а да се после тога унутар сређеног и правно регулисаног друштва, решавају сва остала спорна питања и доносе одлуке, изјавио је Милија Војиновић, спортски директор кошаркашке АБА лиге.

Како наводи, то су решавање власничке структуре, затим трансформација друштва из ј.т.д. у д.о.о. што доноси велике погодности у организацији и самом функционисању АБА лиге.

"Рат саопштењима" између Црвене звезде и Партизана траје данима због блокаде АБА лиге, где је проблем власничка структура, а током викенда, кроз саопштења "вецитих" помињано је име Милије Војиновица, спортског директора регионалне лиге, који је у разговору за Танјуг објаснио шта се дешавало током радног састанка клубова на Јадрану.

"Пре свега морам да нагласим да је моја тренутна позиција изузетно незахвална. Добио сам поверење клубова и изабран сам за спортског директора, али та одлука није потпуно спроведена, искључиво због нерешеног правног статуса друштва АБА ј.т.д. Управо у том нерешеном статусу крију се сви проблеми који сада притискају АБА лигу", рекао је Војиновић и додао:

"Основна идеја састанка који су заказали клубови, а који је био повод за саопштења, била је да се тај статус коначно реши. То је могуће учинити само на један начин, а то је да се спроведу раније одлуке Скупштине које подразумевају решавање власничке структуре друштва, а затим и преобликовање Друштва. То је сада једина кочница да такмичење почне по пређвиданом календару. С обзиром да је све остало спремно, од Пропозиција, преко правилника, листе судије и делегата, ковид-19 протокола. Остало је само да их Скупштина усвоји".

До нове размене саопштења између "вецитих" дошло је у суботу, после одлуке Партизана да пристане на пренос дела власништва лиге на ФМП Железник, чему су се у Хумској претходно противили.

"Црно-белих" су тражили и да се у нови друштвени уговор дода да је једини надлежни суд за спорове Спортски суд за арбитражу у Лозани, што није било по вољи Звезди и клубу из Железника, на шта су са Малог Калемгдана одговорили да "црно-бели" покушавају опструкцију рада АБА лиге.

Војиновић је упитан шта је он предложио као решење током радног састанка АБА лиге - спровођење одлука 3. Скупштине или арбитражу у Лозани.

"Што се тиче мог предлога, он је био у форми питања правнику АБА лиге, у складу са мојом позицијом и искључиво као плод жеље да се нађе решење и да се окренемо такмичењу које ће само по себи бити оптерећено великим проблемима због пандемије вируса ковид-19. Не желим да улазим у детаље предлога и ставове клубова, али суштина мог излагања је била да се направе свих неопходни и на Скупштини договорени кораци”.

”Под један, то је решавање власничке структуре, затим да се изврши трансформација друштва из ј.т.д. у д.о.о. што доноси велике погодности у организацији и самом функционисању АБА лиге, а да се после тога унутар сређеног и правно регулисаног друштва, решавају сва остала спорна питања и доносе одлуке. Другим речима, да сви заједно радимо на даљем јачању АБА лиге. Да ли то подразумева увођење Арбитраже у Лозани (ЦАС) или нешто друго, то ће бити искључиво у рукама клубова, али у правно уређеном друштву, што сви желе", рекао је Војиновић, којем због застоја и блокаде позиција спортског директора АБА лиге није још увек озваничена.

"Легитимитет менаџмента је само једна од ствари које треба да се реше спроводењем корака о којима сам говорио. Такође, по свему реченом, јасно је да Скупштина представља једино место где се доносе одлуке. Њено заказивање је у рукама клубова и уверен сам да ћемо ускоро имати датум одржавања, као и да ћемо на Скупштини изаћи из тренутне блокаде, по свим питањима. АБА лига је огроман интерес свих клубова и кошарке уопште. Сигуран сам да ће овај интерес на крају преовладати", закључио је Војиновић.