Партизанов одговор Звезди у наставку рата саопштењима

Сукоб са Црвеном звездом и спор у вези са функционисањем АБА лиге је у пуном јеку, а у поводом тога Кошаркапки клуб Партизан се данас огласио новим саопштењем.

Текст са сајта КК Партизан преносимо у целости:

"КК Партизан НИС, најтрофејнији српски кошаркашки клуб, једини освајач Евролиге, учесник четири фајнл-фора најјачег клупског такмичења у Европи и освајач три европска Купа ,,Радивој Кораћ", поново је на мети бесмислених и бескрупулозних напада породичне фирме, која се крије иза имена КК Црвена звезда.

Оно што је КК Партизан НИС неколико пута истицао, сада је добило потврду. Породична фирма сакривена иза КК Црвена звезда и КК ФМП, чији су директно или посредно део супружници Небојша и Весна Човић, њихова деца Тијана и Филип, Филип Сунтурлић (сестрић Весне Човић и директор Црвене звезде) и Зоран Тошковић (правни заступник Црвене звезде, председник ФМП-а и таст Филипа Човића), на све начине покушава да измакне руци правде.

Јуче објављен гебелсовски памфлет, формално назван ,,Саопштење КК Црвена звезда", није ништа друго него бежање од истине и замена теза.

АБА лига је правно неуређена већ пуне четири године, а велику кривицу за њено неуређивање сноси Небојша Човић, као председавајући лиге у сезони 2017/18. Одговорност сноси и некадашњи спортски директор АБА лиге, касније спортски директор Црвене звезде, Жарко Чабаркапа.

Иронично, Небојша Човић је, са позиције челика породичне фирме, тужио АБА лигу за сопствени нерад, што КК Партизан сматра безобразлуком без преседана и великом срамотом за регионалну кошарку.

Циљ наведене тужбе је био да се у власничку структуру лиге, вансудским поравнањем, угура клуб на чијем се челу налази таст Човићевог сина, Зоран Тошковић.

Због више него очигледног сукоба интереса између КК Црвена звезда и КК ФМП, Партизан НИС на такав маневар није пристао.

Ипак, на молбу великог броја клубова АБА лиге, Партизан се накнадно сагласио да не оспорава ФМП-у да почне такмичење, као и улазак у власничку структуру лиге, која ће бити реструктурирана у друштво са ограниченом одговорношћу (д.о.о.), под условом да се спор у вези са сукобом интереса Црвене звезде и ФМП-а поведе пред Судом за спортску арбитражу (ЦАС) у Лозани.

Наравно, плашећи се исхода суђења пред институцијом на коју породична фирма не може да изврши притисак, себи познатим механизмима, Црвена звезда и ФМП на ово решење нису пристали.

Као последњи уступак, Партизан је прихватио да потпише пренос власничког удела на ФМП (некадашњи Раднички Баскет из Новог Сада, а не оригинални ФМП који је нестао недуго након што је престао да носи име Црвена звезда Београд), али под условом да нови Друштвени уговор будуће АБА д.о.о. предвиди ЦАС у Лозани, као судску инстанцу којој се клубови могу обратити у случају евентуалног спора.

Тонски запис јучерашњег радног видео-састанка јасно би показао ко жели да се лига игра, а ко бежи од истине.

С тога, КК Партизан НИС јавно пита челнике породичне фирме и друге учеснике још једног у низу недела:

1) Ако сте сигурни да нисте у сукобу интереса, зашто бежите од ЦАС-а у Лозани? Све трошкове унапред ће сносити Партизан, а ви тек ако изгубите спор.

2) Зашто обмањујете јавност да су усмени гласови на видео скупштини правно обавезујући, а не тек када се писменим путем потврде?

3) Ко и по чијем налогу је објавио саопштење лажног Председништва на званичном сајту АБА лиге, када је познато да клубови који нису чланови АБА јавног трговинског друштва (као што нису ФМП и Морнар) не могу председавати лигом?

За случај да неко није разумео: КК Партизан је, на предлог спортског директора АБА лиге Милије Војиновића, пристао да потпише пренос власничког удела Металца на ФМП и да се иде на реструктурирање лиге у д.о.о. Једини услов је био да у нови Друштвени уговор будуће АБА д.о.о. буде додата надлежност ЦАС-а у Лозани за све спорове. Подсетимо, ЦАС је најугледнији спортски суд на свету, институција која решава спорове ФИФА, УЕФА, Евролиге и ФИБА. Ради се о инстанци која би својим ауторитетом лако пресудила у случајевима као што су неодигравање меча у Подгорици, срамотне сцене финалних серија 2018. и 2019., или сукоб интереса Црвене звезде и ФМП-а. У питању је суд који има богату праксу и који одлуке доноси у разумном року.

Одговорност за правне недостатке АБА лиге не сноси Партизан! Напротив! Партизан се бори да из правног брлога лиге, у којој наступају два клуба у сукобу интереса, регионална кошарка изађе јача, да имамо јако и уређено заједничко такмичење.

А онај коме то не одговара, нека пише памфлете и заказује гостовања по јутарњим програмима.

Трговински суд у Загребу и хрватски закон о трговинским друштвима, за разлику од других земаља, немају одредбе о сукобу интереса, нити икаква искуства у споровима са том тематиком, посебно у спортском праву. За разлику од њих, ЦАС у Лозани, такве спорове решава за 7-9 месеци, а не 6-7 година као што би то био случај да се спор поведе пред Трговинским судом у Загребу.

П. С. Обавезе КК Црвена звезда су веће од обавеза КК Партизан и поред недавно спроведеног УППР-а. Коме ли је у интересу да иза сукоба крије ту чињеницу?”, стоји у саопштењу црно-белих.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се