”Партизан угрожава опстанак АБА лиге”

Датум почетка нове сезоне АБА лиге је веома близу, али је и даље неизвесно хоће ли она и у ком облику уопште и почети. У центру пажње су београдски клубови, пошто Црвена звезда оптужује Партизан да својим деловањем у органима АБА лиге угрожава њено даље постојање. Црно-бели желе да спор преселе у Лозану.

Црвена звезда и остали клубови у плочу, Партизан у клин а АБА лига је на стакленим ногама!

То је укратко слика и прилика регионалне лиге после новог састанка клубова учесника АБА лиге.

Црвена звезда се после новог онлајн скупа одржаног данас огласила саопштењем, у којем је отпужила ”вечитог ривала” за опструкцију и угрожавање постојања такмичења.

”Због дезинформација које се константно износе у јавности од Остоје Мијаиловића, а у свом неслагању са чињеницама и истином износи само увреде, приморани смо да информишемо јавност о следећим чињеницама:

- КК Црвена звезда тужио је АБА лигу још почетком 2020. године (03.02.2020) када нису спроведене једногласно усвојене донете одлуке на Скупштини 03.01.2020. године у Загребу, са циљем да се уреде оснивачки акти лиге који нису уређени од 2015. године и за који су гласали СВИ КЛУБОВИ ЧЛАНОВИ СКУПШТИНЕ!

- Након три Скупштине (27.05.2020, 16.07.2020, односно 23.07.2020.) на којима су клубови ЈЕДНОГЛАСНО гласали за пренос удела клубова и вансудско поравнање између КК Црвена звезда и АБА лиге, чиме би лига добила свој менаџмент, уређену власничку структуру и могућност да несметано функционише даље и почне сезону, представник КК Партизан НИС Остоја Мијаиловић који је ТРИ ПУТА ГЛАСАО ПОЗИТИВНО за овај предлог, почео је средином јула са опструкцијом и рушењем лиге позивањем на неки „сукоб интереса" између КК Црвена звезда и КК ФМП?

- Црвена звезда наглашава да је одлука о преносу удела јединствена, и да у себи претходно предвиђа уређење односа између КК Цедевита и КК Цедевита Олимпија, а затим и пренос удела са КК Цедевита на КК Морнар Бар, КК МЗТ на КК Приморска и тек на крају, пренос удела са КК Металац Ваљево на КК ФМП.

- КК Црвена звезда правно, административно, нити на било који други начин није повезана са КК ФМП. Без обзира на ту чињеницу, у намери да сакрије све своје грешке, пропусте и огроман минус у клупској каси, Остоја Мијаиловић нашао је „решење" у виду спортске арбитраже у Лозани и скретање пажње са својих проблема, али наносећи огромну штету кошарци у региону.

- КК Црвена звезда мтс обавештава јавност да је у складу са Законима земље на чијој територији је седиште лиге, једини надлежан СУД за све спорове поводом АБА лиге и друштвеног уговора Трговински суд у Загребу;

- Сви клубови који су учесници АБА лиге (13 клубова АБА 1 лиге и 14 клубова АБА 2 лиге), изузев КК Партизан, доставили су сву потребну документацију правницима АБА лиге за пререгистрацију, пренос удела и почетак нове сезоне АБА лиге на радном састанку који је одржан у петак 11.09.2020.године.

- КК Партизан који је покушао да дезинформише јавност и пред овај састанак, наставио је са опструкцијама и на тај начин, што је био једини клуб, који је био против заказивања наредне Скупштине АБА лиге јтд од стране клуба ротацијски утврђеног редоследом да председава АБА лигом!

КК Црвена звезда мтс зато као одговорног за евентуални прекид, кашњење, нестанак АБА лиге, или неучествовање појединих клубова у њој, као искључивог кривца види КК Партизан!

Црвена звезда се захваљује свим осталим клубовима (13 чланова АБА 1 лиге и 14 АБА 2 лиге) на разумевању, још једној потврди свих клубова да смо у праву у жељи да ускладимо акте лиге са Законом и уведемо у их у правне оквире!

Тиме су показали и огромну жељи да кошарка и лига опстану у целини у целом региону - осим једног клуба, КК Партизан.

Због свега наведеног, КК Црвена звезда мтс као клуб који је понудио компромис и учионио конкретне кораке, тражи извршење одлука Скупштине АБА лиге. Уколико то буде потребно, и једина неопходна опција, извршење одлука Скупштина биће затражено и пред Трговачким судом у Загребу (једином надлежном суду за све спорове поводом друштвеног уговора АБА лиге).

Уједно, одлагањем испуњења одлука Скупштине или њиховим неизвршењем доводи се у опасност и финансијско управљање АБА лигом.

КК Црвена звезда мтс је на све то упозоравала, и због тога је тужба од стране чланова АБА лиге оцењена као нужна и потребна. Почев од Дубравка Кметовића чија се предпостављена позиција директора АБА лиге мора легализотовати, што се односи и на позицију спортског директора Милије Војиновића.

Нажалост, поступањем КК Партизан, и неиспуњавањем одлука Скупштине АБА лиге од стране КК Партизан, а чије испуњење би довело до комплетног усклађености са Законом пословања АБА лиге, доћи ће до несагледивих законских последица!

- КК Црвена звезда мтс одговорно тврди да нема никаквог сукоба у српској кошарци на релацији и између КК Црвена звезде, Партизана и КК ФМП, већ само између АБА лиге јтд и КК Партизан јер тај клуб НЕ СПРОВОДИ ОДЛУКЕ СКУПШТИНЕ регионалног такмичења за које је и сам ПОЗИТИВНО ГЛАСАО у ТРИ НАВРАТА (Скупштине АБА лиге јтд 27.05.2020, 16.07.2020, односно 23.07.2020. године).

КК Партизан још једном је показао огромну неодговорност у тренуцима када би гашење лиге довело до бројних тужби и вишемилионских одштетних захтева од стране спонзора АБА лиге јтд”, стоји у саопштењу црвено-белих.

Партизан се овим поводом није званично оглашавао, осим што је председник Мијаиловић седницу прокоментарисао на свом Твитер налогу.