Кобија нема, али "мамба менталитет" живи

Легендарни амерички кошаркаш Коби Брајант, који је преминуо у јануару, данас би напунио 42 године. Свет није престао да тугује и присећа се "мамбиних" мајсторија и какав је играч био на терену, а какав отац ван њега.

Трагичне вести стигле су из Калифорније 23. јануара, када је пилот хеликоптера, услед густе магле, изгубио контролу и ударио у брдо.

Свих девет путника доживело је трагичну смрт, међу којима и Коби Брајант и његова 13-годишња ћерка Ђијана. 

Легендарни амерички кошаркаш на данашњи дан би напунио 42 године.

Брајант је рођен 23. августа 1978. године у Филаделфији. Име је добио по јапанском јелу, тачније шницли, а средње име - Бин, добио је по надимку свог оца, који је такође био кошаркаш.

Са три године је заволео кошарку, а са шест година преселио се у Италију, где је његов отац наставио каријеру. Коби је у Италији направио прве озбиљније кошаркашке кораке, такмичећи се против професионалаца већ са 12 година.

Водио је Мерион средњу школу до прве националне титуле у њиховој историји, а након средње школе није прихватио понуде елитних колеџа, већ се директно упутио у НБА лигу.

Драфтовао га је Шарлот 1996. године као 13. пика прве рунде, али га је исте ноћи послао у Лос Анђелес лејкерсе, у замену за Влада Дивца. 

Читаву каријеру, 20 година провео је у Лејкерсима, са којима је освојио пет шампионских трофеја. Два пута био је најкориснији играч финала, а једном регуларне сезоне НБА лиге.

Чак 18 пута био је члан "Ол-стар" утакмице, у 11 наврата део најбоље петорке лиге, два пута био најбољи стрелац, једном победник у такмичењу у закуцавањима.

Бројеве 8 и 24 на његовим дресовима, Лејкерси су повукли из употребе, чиме је Коби постао једини кошаркаш на свету чија су два броја повучена из употребе.

Након смрти, по његовом имену названа је награда за најкориснијег играча на "Ол-стар" мечу.

Кошаркашки свет се из дана у дан присећа мајсторија и достигнућа "црне мамбе". 

Његова радна етика, убилачки менталитет и компететивни дух служе као инспирација многим кошаркашима широм света.

Кајри Ирвинг, Демар Дерозан, Џејсон Тејтум, Јанис Адетокумбо, само су неки од најбољих играча у НБА са којима је Коби радио на игри и преносио им свој "мамба менталитет".

Његови Лејкерси били су првопласирана екипа ове сезоне и покушаће у његову част да освоје титулу.

"Мамба је отишао, али никада неће бити заборављен. Његово наслеђе ћемо преносити и наставити докле год можемо да играмо кошарку коју волимо, јер би то Коби од нас желео", рекао је Леброн Џејмс приликом опраштања од свог пријатеља, противника и узора.

Последњих година живота, Коби је показивао и да је један од најбољих родитеља који постоје.

Кошарку је након пензије оставио иза себе, а Наталији, Ђијани, Бјанки и Капри, његовим ћеркама, посвећивао сву пажњу коју није могао док је био далеко од куће и на теренима широм света.

Своје животно и кошаркашко искуство преносио је на своју децу, а највише на мезимицу Ђијану, која је сада горе са њим.

Сигуран сам да цепате небеске мрежице и да нико не може да вас победи у партији два на два.

Срећан рођендан Мамба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи