”Нема никакве неправде, одлука Евролиге је у складу са пропозицијама”

Готујући у емисији Око председник КК Црвена звезда Небојша Човић рекао је да је Евролига покушала све да се такмичење настави, али да то једноставно није било реално, те је одлука о томе да исти клубови играју у том такмичењу и наредне године донесена у складу са прописима и пропозицијама, и да не постоји никаква неправда према било коме. Са тиме се сложио и бивши репрезентативац Душко Савановић, који је рекао и да не би играо у овој ситуацији да је још увек активан играч.

Први човек српског евролигаша објаснио је да је јучерашња одлука клубова и руководства Евролиге последица немогућности да се такмичење настави, те се у складу са правним прописима наредна сезона игра са истим учесницима, а резултати и статистика иду у историју.

”Евролига је све радила да се првенство настави, али је она као и многи други субјекти, односно клубови у Евролиги и Еврокупу ставила у први план здравље играча и осталих актера. Они су покшавали да наставе такмичење и у Евролиги и у Еврокупу без публике, и управо због тога је Београд био један од кандидата за домаћиниство, и он би то сигурно добио то и ми би смо имали завршницу Евролиге у Београду да се настављало”, уверен је Човић.

Упитан да ли му је жао што до тог сценарија и завршнице у српској престоници неће доћи, рекао је:

”Ми смо, ако се сећате, већ тамо 12. марта по повратку из Мадрида, где смо се сретно провукли да нам се не заразе играчи где смо требали да играмо са Реалом који је имао случајеве, одмах изјавили да ћемо у први план ставити здравље и да наравно очекујемо да се до некаквих резултата и завршница свих лига у којима играмо дође на терену, уколико то буду дозвољавали услови са здравственог аспекта. Али, пандемија је узела маха. Наравно да нам је жао, немам ја никакво сеирење због одлуке Евролиге у овим оклоностима”, рекао је он и потом образложио зашто је она таква каква јесте.

”Она је у складу са пропозијама, правилима, ’By-law’-ом Евролиге, а то значи да ако се лига прекида, резултати се не бришу, то иде у историју, пишу се стастистике итд., а наредна сезона се понавља са истим клубовима”.

”Знате, и Ефес је био први а остало је шест кола и плеј-оф. Евролига је чак променила формат да би се убрзало, по којем би се после тих шест кола играо фајнал-ејт. То што може Ефес да каже ’ми смо прваци’ није тачно, нисте први док се лига не заврши. То што сте први у том смислу ништа не значи. Нажалост је тако”, сматра Човић. 

”Ја разумем што су (једино) играчи Ефеса били гласали за, да се игра, јер је ово њима била фенеоменална прилика.  Они су Евролиги толико добро играли, и прошлку сезону и стигли у финале, а ову посебно. Зато они себе и виде као прваке, јер ово је било оно ’ако сада не освојимо, са овом групом људи, кад ћемо’. Јер, знате, тешко је одржати се дуго у врху и ово њих директно кошта јер су били сјајни”, каже Душко Савановић, некадашњи репрезентативац Србије и играч бројних европских клубова.

Слична ситуација је и са Партизаном, те је Савановић упитан да ли је ово неправда за црно-беле.

”Није неправда. Гледајући тако свако ће тумачити онако како жели. Искрено, спортски - нема ту неправде људи. Није се ово десило из политичких разлога, из финансијских разлога. Ово је здравствених, светских разлога. То је ситуација која се никад ником није десила. Ја имам 19 професионалних сезона и ја немам са чиме ово поредити, овако нешто није постојало. И овака пауза у којој су играчи није она пауза током лета, између сезона. Ово је апсолутни мир, карантин, где ти можеш да одеш у продавницу и да бациш смеће. Ово је катастрофа за играче. Добијали су они програме да раде од куће, али то је ниво програма као да се враћаш после опрације и тешке повреде. Развлачиш гуму, мало лопет, фитнес. Али ти тренираш два месеца у два квадрата, као у затвору. То није никакв спорт, и мислим да би се играчи доста повређивали да се наставило. Донесена најбоља могућа одлука”, јасан је Савановић.

Први човек тима са Малог Калемегдана изнео је свој став поводом прича о ”правди и неправди”.

”Ако ви препумпате очекивање људима, а ми смо у јавности некако склони тим стварима, онда можемо да уђемо у ту замку да причамо о правди и неправди. Ми треба да причамо о реалним стварима и реално да информишемо људе, а не да водимо нереалне кампање. Пре свега, кошарка треба да буде циљ, а не средство за лични маркетинг. Е онда у тим ситуацијама  дођемо до тога да имамо лицемерне наступе да ли је правда или неправда. Ово је реалност и једнио што је било могуће, када ставите здравље испред посла, јер кошарка је и посао”, поручио је Човић и додао да сматра да би у финишу сезоне Звезда имала добру шансу да уђе у Топ8 са четири-пет победа, као и то да је због форме која је била успону и квалитета тима уверен да би освојила, тј. одбранила титуле у АБА лиги и КЛС Суперлиги.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи