Пеђа Стојаковић о ”доминантном и супериорном” покоравању Европе

Прослављени српски кошаркаш Предраг Пеђа Стојаковић у разговору за сајт Фиба присетио се "доминантног и супериорног" освајања Европског првенства у Турској 2001. године, када је фантастична генерација Југославије до злата дошла без пораза.

Пеђа Стојаковић о ”доминантном и супериорном” покоравању Европе Пеђа Стојаковић о ”доминантном и супериорном” покоравању Европе

Чувени НФЛ тренер Винс Ломбарди је једном приликом рекао - "Савршенство није достижно, али ако тежимо савршенству можемо достићи изврсност". 

И управо ова мисао веровавтно најбоље описује наступ репрезентације СР Југославије на Евробаскету 2001. године, чији је најбољи играч био управо Стојаковић, тада већ НБА звезда Сакраменто Кингса.

Једном речју - изврсно. 

"Већ је прошло скоро 20 година! Али када размишљам о 2001. години, размишљам о томе колико смо били доминантни и супериорни, жедни и гладни да се вратимо после дебакла на Летњим олимпијским играма 2000. године", рекао је Предраг Стојаковић за сајт Фиба присећајући се тог фантастичног лета у Анталији и Истанбулу.

А колико опис "доминантно и супериорно" звучи одговарајуће, најбоље говоре резултати.

Југославија је тај Европски шампионат завршила без пораза. Хрватску је победила са 14 поена разлике, ’+13’ против Немачке и онда демонстрација силе против Естоније од 113:58.

Летонија је потом у четвртфиналу савладана са 114: 78, Шпанија је у полуфиналу поражена са 13 поена разлике, а једини тим који је плаву казнену експедицију Карија Пешића спустио на једноцифрену разлику била је домаћа репрезентација Турске у финалу - 78:69.

Дакле, победа од девет поена разлике била је "најнеизвеснија", а то показује изузетност тог састава.

"Наш тим је био заиста јак, заиста дубок. Нисам сигуран да чак могу и да назовем клупу истинском клупом, јер говоримо о момцима који су били главни протагонисти у својим клубовима, који су играли на заиста високим нивоима професионалне кошарке, тако да смо имали добар баланс са нашом екипом са тренером Светиславом Пешићем као диригентом нашег оркестра ", каже МВП тог првенства.

Стојаковић је просечно на том Евробаскету бележио 23 поена по утакмици, уз шут 18/35 за три поена у укупно шест утакмица.

А чак и када су га противници успорили као Турска у финалу, натеравши га да шутира за њега лоших 6 од 14 из игре, имао је саиграче да му "покрију леђа". Владо Шћепановић је убацио 19 поена у финалу.

"То сам рекао о играчима улога који заправо нису играчи улога, већ као играчи високог нивоа и носиоци у својим клубовима. Шћепо је своју прилику одлично искористио у стартној постави, Дејан Бодирога је прихватио улогу шестог човека, Саша Обрадовић је био плеј ветеран који нам је пружао пуно мирноће кад нам је то требало... Требали смо само да тим добијемо кроз транзицију од златних генерација до нечег новог, али смо са великом подршком старијих момака и огромном мотивацијом код свих постали веома избалансиран састав ", објаснио је Стојаковић. 

Иако се тај тим Југославије узима као европски тим који је био најближи савршенству, и један од најдоминантнијих у историји Фиба Евробаскета, његов лидер ипак не жели поређење различитих ере кошарке.

"На Евробаскету је тада била другачија конкуренција. Победили смо је у 'само' шест утакмица, а знате да се формат променио и чини се да сада више тимова има шансу да победи, више тимова има шансу да се врати после лошег меча. Ми смо тада имали смо три утакмице, а затим право у четвртфинале, па полуфинале и финале", рекао је Пеђа о турниру на којем је наша земља последњи пут освојила европско злато.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара