Историјско гласање у Фиби – како је Бора Станковић обликовао модерну кошарку

На данашњи дан 1989. године, Фиба је гласањем усвојила предлог да професионални НБА играчи убудуће могу да наступају за репрезентацију на Олимпијским играма. Предлагач је био тадашњи председник Светске кошаркашке федерације Бора Станковић.

Американци су најтрофејнија кошаркашка нација на свету, а ко зна да ли би то био случај да није било историјског гласања 1989. године, када је Фиба одлучила да НБА играчи могу да наступају у националним тимовима.

Велики ударац доживела је америчка кошарка на Играма у Сеулу 1988. године – поражена је од СССР-а у полуфиналу и морала је да се задовољи бронзаном медаљом.

Дуго се веровало да је управо тај пораз од Совјета био иницијална каписла да се омогући професионалцима наступ за репрезентацију на великим такмичењима, али истина је нешто другачија.

Мало је познато да је први човек Фибе Бора Станковић сличан предлог имао још 1986. године. Тада је на Фибиној конвенцији предлог одбијен са 31 гласом против и 27 за.

"Бесмислено је да Фиба под својим окриљем има 200 милиона кошаркаша, али не и 300 најбољих. Чињеница је да су НБА играчи снажнији, али само играњем против снажнијих екипа остатак света ће напредовати", говорио је тада недавно преминули Станковић.

Ипак, три године касније Станковић је још једном покушао, али овога пута са позитивним исходом – 56 чланова гласало је за, док је против предслога било 13, а Грчка је била уздржана.

Изузетно је занимљив податак да су представници САД гласали против предлога, пошто је за њих било апсолутно прихватљиво да за национални тим играју аматери, а и НБА није била под њиховом "јурисдикцијом".

Совјети су предлагали да се број професионалаца по екипи ограничи на два, али је Фиба сматрала да ће такво правило беспотребно закомпликовати ситуацију.

"Ово је наш тријумфални улазак у 21. век", рекао је тада Станковић.

Да је предлог прошао три године раније, "Дрим тим" вероватно не би постојао, или би екипа америчких професионалаца у Сеулу понела другачије име.

А управо је екипа предвођена Џорданом, Меџиком, Бирдом и осталим тадашњим звездама у Барселони показала колико је доминантна, односно, колико је кошарка у свету испод њиховог нивоа.

Истина, ствари би можда биле другачије да није било распада СФРЈ и да је "Дрим тим" за противника имао најбољу европску екипу у историји кошарке.

Али, то је већ нека друга прича...

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи