Шамар упозорења од Грузије – не боли много, али оставља траг

Српски кошаркаши поражени су први пут у квалификацијама за Европско првенство, а поруку упозорења послали су Грузини. За разлику од првог меча у Финској, одбрана је попустила у другом полувремену, што је било довољно двојици противничких играча да реше меч. Кокошков и српска кошарка извукли су и нешто позитивно, плејмејкере за будућност националног тима.

Игор Кокошков први пут је против Грузије предводио тим Србије пред домаћим навијачима, али је, неочекивано, доживео први пораз. Комбинована екипа "орлова" није издржала темпо који је селектор наметнуо у одбрани, али је на крају ипак измамила аплауз домаћих навијача.

Београдска публика дошла је да поздрави новог селектора, нови стручни штаб и нову екипу Србије, а у већем делу утакмице добила је оно по шта је дошла. Ипак, финиш меча донео је пораз, који не би требало да остави озбиљније последице, али би свакако требало да буде упозорење пред наставак квалификација, а нарочито уочи предолимпијског турнира.

На почетку меча у дворани "Александар Николић" све је деловало у најбољем реду. Агресивна одбрана, чак и на противничкој половини донела је резултат – Грузија је натерана да изгледа изгубљено на терену, док је Србија била тим који тачно зна шта жели и како до тога да дође.

Почетак из снова, наставак као из кошмара

Деловало је као да неколико заједничких тренинга више у односу на меч против Финске чине екипу компактнијом и уигранијом, али се у наставку догодило управо оно на шта је упозоравао стручни консултант РТС-а Марин Седлачек, противник се пробудио.

Да ли је у питању потцењивање екипе која је надиграна у свим елементима кошаркашке игре или су се изабраници Игора Кокошкова једноставно уморили, питање је за стручни штаб.

Грузини су у другом полувремену боље читали пресинг српског тима, па су пробијањем прве линије одбране често долазили до лаких поена. Такође, распуцали су се Мекфаден и Шермадини, једина два, извањавам се осталима, озбиљна играча у противничком тиму.

Мекфаден (33 поена) је погађао из разних позиција, чак 11 пута био прецизан са линије за слободна бацања (без промашаја), док је Шермадини (23 поена) превише лако излазио на крај са српским центрима, Мирославом Радуљицом и Дејаном Кравићем.

Србија је и у тренуцима када се ломио резултат одиграла добро у нападу. Неколико везаних тројки Аврамовића и Јарамаза до последњег тренутка држали су "орлове" у игри, али помало чуди нацртана акција за Радета Загорца, који је у финишу меча промашио неколико важних шутева.

Управо су два поменута плејмејкера највећи добитак за српску кошарку, без обзира на непланирани пораз.

Аврамовић и Јарамаз, тандем бекова за будућност

Алекса Аврамовић одиграо је утакмицу живота, не забораљајући кош којим је донео победу "орловима" у Аустрији у претходним квалификацијама. Утакмицу је завршио са 29 постигнутих поена, а погађао је изузетно битне шутеве, две везане тројке, у последњој четвртини.

Огњен Јарамаз наставио је са добрим партијама из дреса Партизана, па је после титуле за најкориснијег играча финала Купа Кораћа, био, статистички гледано, наш најбољи поједнинац на утакмици у Београду.

Јарамаз је постигао 23 поена, имао је само по један промашај у шуту за два и за три поена, без промашеног слободног бацања, док је свему придодао и шест успешних додавања.

Алекса и Огњен су показали нешто још важније, да ће Србија имати наследнике Теодосића и Јовића, као и да ће у наредним годинама репрезентација на њих моћи да се ослони и када су много важнији дуели у питању.

Против Грузије су подбацили они најискуснији.

Мирослав Радуљица је забележио седам поена уз пет скокова, што је недовољно од капитена и човека од којег се очекује да буде прави вођа на терену, као што је то био случај у утакмици у Финској.

Симоновић је постигао девет поена, али уз капитена, није "повукао" када је то било најпотребније, док је утисак да Новица Величковић није био довољно искоришћен.

Одбрана је огледало тима

Одбрана је донела победу у Финској, али је та иста одбрана поклекла против Грузије.

Противник је постигао чак 53 поена у другом полувремену (Финска 58 за целу утакмицу), укупно 94 на сусрету, што је превише када су у питању стандарди једне озбиљне репрезентације, нарочито када игра на свом терену.

Још две статистичке категорије јасан су показатељ пораза. Грузини су нас надскочили (33:31), а и боље су шутирали слободна бацања (27/29). Када се све сабере, екипа Илијаса Зуроса заслужено је тријумфовала у Београду.

Ипак, не треба жалити.

Српски кошаркаши показали су одређене квалитете у прва два меча, што даје наду да ће квалификације бити успешо преброђене. Такође, "орлови" ће на располагању имати још четири утакмице у Групи Е, а наредни изазов је тек у новембру против Швајцарске.

Пре тога треба се фокусирати на догађај сезоне – квалификациони турнир у Београду за одлазак на Олимпијске игре крајем јуна месеца.

А ту би екипа већ требало да буде комплетна...

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво