Први изазов на путу Игора Кокошкова – од Финске до балкона Старог двора

Игор Кокошков преузео је од Саше Ђорђевића селекторску палицу националног кошаркашког тима, а први изазови очекују га већ ове седмице у мечевима квалификација за Европско првенство, против Финске (четвртак, 18.00 РТС 1) и Грузије. Наредне утакмице биће и својеврсна припрема за најважнији догађај сезоне – квалификациони турнир за одлазак на Олимпијске игре, који ће се крајем јуна одржати у Београду. Кокошков испред себе има јасно зацртан циљ, до којег ће "орлови" покушати да дођу са неким новим снагама, предвођени новим стручним штабом.

Србија из године у годину има велика очекивања од кошаркашке селекције, а именовањем Игора Кокошкова на место селектора, чини се да су апетити порасли.

Помоћни тренер у Сакраменто кингсима добио је велику част, али и помало незахвалан задатак, да Србију одржи у врху светске кошарке, а зашто да не – да је врати и на сам врх.

Игоров претходник Александар Ђорђевић вратио је култ репрезентације међу "орлове", а са репрезентацијом је освојио три вицешампионске титуле – у Европи, на свету, као и на Олимпијским играма, али помало размажена кошаркашка публика у Срба као да то није умела да цени.

Први и основни циљ који се природно намеће новом селектору је пласман на Олимпијске игре у Токију, преко квалификационог тунрира који ће крајем августа бити одржан у Београду.

Такође, успешно преброђене квалификације за Европско првенство наредне године некако се подразумевају, а управо ће дуели против Финске и Грузије бити први изазов за новог селектора.

Квалификације за ЕП, прилика за младе снаге

Фиба је наставила са чудним системом квалификација, кроз такозване прозоре, али репрезентације неће моћи да рачунају на најбоље играче који наступају у НБА, због далеког пута усред сезоне, као и Евролиги, услед добро познатог сукоба Фибе и Еке.

Стога је Кокошков на свој први селекторски списак уврстио велики број играча који до сада нису имали прилике да носе дрес са националним грбом. И поред тога, Србија је велики фаворит у свим мечевима које игра, без обзира на то да ли се ради у дуелима на гостујућем терену или пред београдском публиком.

Носиоци игре у предстојећим дуелима са Финском и Грузијом биће искусни Мирослав Радуљица, Марко Симоновић и повратник међу "орлове" Новица Величковић, док би нову енергију екипи требало да улију млади кошаркаши Партизана, Огњен Јарамаз и Раде Загорац, као и ФМП-а, Алекса Раданов и Стефан Ђорђевић.

На селекторовом списку нашло се и име Милоша Теодосића, али ће капитен репрезентације пропустити прву акцију због проблема које је његов клуб Виртус направио са питањем осигурања.

Добар део садашњих репрезентативаца успешно наступа у најјачим кошаркашким такмичењима у Европи – Тодоровић, Аврамовић, Кравић (Шпанија), Ребић (Русија), док списак закључују играчи из ргионалног такмичења – Трифуновић (Партизан), Илић (Игокеа) и Ашћерић (Мега), који ће заменити повређеног Добрића из Звезде.

Већина њих вероватно неће бити на списку играча који ће се у Београду борити за пласман на Олимпијске игре, али добре партије у квалификацијама за Европско првенство препоручиће их селектору за неке будуће акције.

Подмлађивање захватило и стручни штаб 

Кокошков је одредио и чланове стручног штаба, а ту је такође видљиво подмлађивање. Дејан Милојевић (Мега), Владимир Јовановић (ФМП) биће асистенти српском селектору, као и "староседелац" Јовица Антонић, који је у стручном штабу репрезентације још од 2013. године.

Милојевић и Јовановић су се већ доказали као тренери у ргионалној кошарци, а ужа специјалност им је рад са младим играчима, што је управо оно што је потребно Кокошкову.

Медији су много писали и о могућности да први тренер Денвера Мајкл Мелоун буде део тренерске екипе на олимпијском квалификационом турниру, али коначна одлука биће позната вероватно тек по завршетку НБА сезоне.

Србија је одувек била земља кошарке, а на Игору Кокошкову је да то докаже у пракси у наредном четворогодишњем периоду, на колико је потписао уговор са националним савезом.

Пред собом селектор има велику базу сјајних играча – шесторица са променљивим успехом наступају у НБА лиги (Јокић, Марјановић, Богдановић, Бјелица, Гудурић, Смаилагић), док су други током година постали носиоци својих тимова у Евролиги (Милутинов, Мицић, Јовић, Лучић, Недовић, Калинић, Маринковић).

Први пут ће Игор Кокошков предводити "орлове" већ на утакмици против Финске (четвртак, 18.00 РТС 1), а новом селектору желимо пуно успеха са репрезентацијом и да се већ ове године, после Олимпијских игара у Токију, видимо на балкону Старог двора.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара