Шемс Чаранија за РТС открива како у НБА доћи до ексклузиве

Када се у НБА лиги догоди нешто важно, то ће на Твитеру први објавити један од два водећа инсајдера - Адријан Војнаровски или Шемс Чаранија. Обојица су, разумљиво, била овог викенда у Чикагу на Ол-стару, где је је њихов "обрачун" у брзини објављивања настављен. Током једне од ретких пауза у сталној јурњави за новим информацијама, Шемс је говорио за РТС о својим почецима и начину како до долази до ексклузивних информација.

Ол-стар викенд у Чикагу окупио је готово све звезде НБА лиге - бивше, садашње и будуће. Тим поводом на истом месту окупиле су се и звезде шоу-бизниса, али и звезде спортског новинарства. Једна од већих међу њима је Шемс Чаранија.

Прича о Шемсу Чаранији је прича о истрајности. Прича о упорности и прича о неодустајању на путу ка постављеном циљу.

Момак пакистанског порекла рођен у Чикагу пре 26 година желео је да буде успешан НБА новинар. То је и постао. А како је почело?

"Пишем од своје 17. године, а играо са кошарку до средње школе. Када схватиш да немаш шансу за НБА каријеру, тражиш начин да останеш у игри. Ја баш волим НБА, то је моја пасија била када сам био дете. Волим ствари иза сцене, око терена, трејдове, потписе... Волим да знам шта се дешава у свлачионици, око тима. То је страст, без обзира где радиш у НБА лиги, било да си у руководству тима, или агент или новинар. Мораш да имаш ту љубав", каже за РТС новинар "Атлетика"

Иако његова породица, пре свих мајка није била за то, он је охрабрен речима професорке језика и књижевности у средњој школи за свој позив одабрао писање о спорту, а диплому стекао на "Лајола колеџу".

Почео је од локалних чикашких листова и сајтова, потом радио за специјализоване кошаркашке портале, да би на послетку уследиле понуде крупних медијских "зверки".

"Наравно, како сам растао и напредовао и приче су постајале веће", објашњава он и открива шта је био кључ успона.

Одржавање односа је кључ

"Много је важно како одржаваш контакте. Важно је да будеш од поверења и да будеш искрен са људима, да будеш фер јер онда ти односи напредују. И то је правило, то се не мења", истиче Шемс Чаранија.

На питање које вероватно многе копка, Шемс је, чини се, имао већ спреман одговор. Питао сам га ко му "даје" ексклузивне информације о трејдовима и потписима, по чему је постао познат на светском нивоу...

"Наравно, не желим да откривам имена својих извора и верујем да то разумете. Али све је засновано на односима унутар целе лиге. Мораш да третираш све људе на исти начин, да комуницираш са много људи редовно јер никада не знаш одакле информација може да дође до тебе".

Брзина је, каже, изузетно важна.

"Разумљиво, изнад свега је битно да информација коју објавим буде тачна, истинита и проверена. А када то јесте, онда циљ што пре је објавити и бити први", искрен је.

После посла на "Јаху"-у, уследио је трансфер у растућу онлајн мрежу "Атлетик" (The Athletic), где пише, али и ради као телевизијски водитељ у оквиру програма "Стадион". Ту планира и да остане.

"То је сјајна, растућа платформа, млада као што сам и ја сам. Ту је 'гладна' екипа људи која жели напредак. Сви ти интервјуи и видео материјали које смо урадили то и показују. Ентони Дејвис, Двајт Хауард, Бен Симонс, Џоел Ембид били су код нас овде у студију у Чикагу. Одржавамо контакте, фокусирани смо и остајемо заједно", рекао је Шемс и тиме демантовао гласине о преласку на "И-Ес-Пи-Ен" (ESPN).

Србија = Јокић

Као и већина колега које сам сам у срео на овом тродневном спектаклу, на одговор да сам из Србије Шемсу је прва асоцијација био Никола Јокић.

"Никола је суперстар, у стању је да ради буквално све. Истина, имао је мало спорији старт ове сезоне. Свестран је, сам заслужан за све, а у последња два месеца је вратио игру на ниво правог Николе Јокића. Један је од најбољих великих играча у лиги и лично заиста уживам у његовој кошарци", открива познати НБА инсајдер и додаје.

"Такође, морате одати признање и Тим Конелију што га је довео. Међутим, у таквим ситауацијама морате имати и пуно среће, а најзаслужнији за успех је ипак сам Јокић, који је својим радом надмашио сва очекивања и прогнозе, јер нико ипак предвиђао овакву каријеру", закључио је Чаранија.

Марко ЉУБОМИРОВИЋ (LjubomirovicM)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво