Звезда о "квази" казни: Неколицина појединаца би да води АБА лигу туђим новцем

Кошаркашки клуб Црвене звезде поднео је жалбу на казну АБА лиге од 18.000 евра због "пропуста у организацији дербија против Партизана" и саопштењем анализирао одлуке дисциплинског судије.

"Одушевљени смо експедитивношћу АБА лиге и волели бисмо да се као о утакмици 18. кола АБА лиге, тако брзо одлучило од стране јединог легалног органа лиге, Председништва, око неодигране утакмице 13. кола у Подгорици. Ту одлуку чекамо већ више од 40 дана!", почиње Звезда у саопштењу.

"Одлука о казни нажалост сублимира све мањкавости и пропусте лиге ове сезоне, пуна је нетачних основних података, почев од датума и кола 'спорне' утакмице. Такође, одлука о казни је наведена интегрално што се никада у историји лиге није догодило, у њој су наведене чак и озбиљен неистине попут оне. 'Да је један гледалац покушао да нападне судију', а истина је да је тај судија покушао да удари гледаоца! О 'допунама' одлуке које су правно немогуће, а којима су покушане исправке бројних грешака - и да не говоримо", истичу из Звезде.

И оно што је најважније, како наводе са Малог Калемегдана, ову казну у име АБА лиге је писао и донео дисциплински судија који није ни формално постављен на ту функцију током лета 2019.године због озбиљних правних пропуста.

Због истих је КК Црвена звезда већ упутио тужбу надлежном суду у Загребу, са циљем да се допуне оснивачка акта лиге која нису мењана (уз незнање већине клубова) од 2015.године.

"Понављамо да је Саша Павличић Бекић лично у изрицању казне КК Црвена звезда за неодигравање утакмице 13. кола АБА лиге навео да 'није надлежан', а иницијални покушај кажњавања нашег клуба касније је 'оборен' и преиначеног од жалбеног већа!!! Кућа се гради од темеља, а АБА лига одавно није кућа свих клубова који су формално њени власници и управљачи, већ неколицине појединаца који би да је воде, али туђим новцем! Да би неко кажњавао неки клуб мора да је у складу са пропозицијама постављен на то место. Са жаљењем констатујемо да је и поред огромног ентузијазма и жеље да ради, господин Саша Павличић Бекић није формално постављен на место и позицију коју наводно 'покрива."

КК Црвена звезда још једном упозорава да је АБА лига на ивици пропасти јер једини орган који формално-правно постоји је Председништво АБА лиге. И прво што од тог тела (које се још није састало) очекује јесте да донесе коначну одлуку о утакмици 13. кола АБА лиге.

"Клуб је као прву меру одговорио АБА лиги на ову 'квази' казну и покушај санкционисања нашег клуба преко сваке мере, и позива јавност да врло пажљиво прочита жалбу која је упућена у седиште АБА лиге. У њој ће се видети много већи проблеми који муче АБА лигу од пропуста на једној утакмици, међу којима су наводно и они који нису почињени, попут наводног напада на судију."

За крај, црвено-бели истичу да желе потпуну транспарентност.

"Такође, пошто смо у много чему били први и пример другима, очекујемо да у будућности сваки пропуст на свакој утакмици и образложење казне буду у истој форми и врло детаљни попут ове наводне казне која је изречена КК Црвена звезда. Да буде макар неке користи од овог 'игроказа", закључују из Звезде.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 02. мар 2020, 09:44) - anonymous [нерегистровани]

Odavno ...

je jasno da ABA liga iskorišćava srpske klubove, sprečava razvoj savremene košarke i svodi se na tuču, ponižavanje i kazne. Pitam se koliki bi bio prosečan broj gledalaca u ABA ligi da ne igraju Zvezda i Partizan ? Podržavam osnaživanje domaće košarkaške lige i formiranje nove regionalne lige sa istočnim i južnim susedima.

(среда, 12. феб 2020, 23:09) - anonymous [нерегистровани]

Balkan liga

Klubovi iz Srbije treba da osnuju ligu sa klubovima iz Rumunije, Bugarske i Madjarske..

(среда, 12. феб 2020, 21:55) - anonymous [нерегистровани]

Crvena Zvezdo

ABA liga je donela odluku povodom vašeg bojkotovanja utakmice protiv Budućnosti ali vi niste hteli da prihvatite takvu odluku. A onda ste se bunili i podneli žalbu da ABA liga povuče tu odluku. Ono što vi čekate jeste da se ABA liga oglasi povodom vaše žalbe a ne povodom njihove odluke. Odluka ABA lige ostaje na snazi, i glasi: "Budućnost - C. Zvezda 20:0, + kazna Zvezdi. I nemojte da izvrćete stvari i da lažete da nisu doneli odluku.

(среда, 12. феб 2020, 21:42) - anonymous Stevo [нерегистровани]

liga

Mislim da Srbiji nije potrebna ova politiki osnovana liga jer Srbija od svih bivsih republika jedina ima uslove da imaju sviju i to jaku ligu a ne da odrzavamo tudje lige i da ne dopustimo da se ovako izivljavaju nad nasim klubovima