Чудесни дечко Лука Дончић – избори, милиони и патике

Словенац српског порекла кошаркашки покорава Америку. Многи релевантни актери у НБА већ сада га описују као најбољег играча у лиги. Он руши рекорде и осваја награде, а због њега је легендарни Србин на удару критика јавности. Уз то, он чека милионе долара на једној а помаже у прикупљању милиона на другој страни. Он је Лука Дончић.

Прошле године је био најбољи новајлија у НБА, а већ на почетку своје друге године у најјачој лиги света Лука Дончић истакао је кандидатуру за МВП-ја, и многе изненадио својим напретком. 

Неколико пута ове сезоне рушио је лични рекорд по броју постигнутих поена и тренутно стоји на коти 42.

Уз то, просечно бележи готово трипл-дабл учинак (30,8 поена, 9,9 скокова и 9,6 асистенција), а све то зачинио је освајањем награде за најбољег играча новембра у Западној конференцији. 

Поред спектакуларних издања на терену, које су његов Далас довеле до скора 15-6 и четвртог места на Западу, Лука привлачи пажњу медија и због других ствари.

Дивчев избор

Српску кошаркашку легенду и генералног менаџера Сакрамента Владе Дивца и даље добар део америчке јавности критикује због одлуке да на драфту 2018. године пропусти таквог играча и изабере Марвина Беглија.

"Краљеви" су се водили размишљањем да не доводе бека који би "гушио" Фокса, Хилда па и Богдановића, већ да на дуже време реше позицију крилног центра. 

Поред Кингса, Дончића су "испустили" и Финикс (изабрали Ејтона као првог) и Атланта, која је са Даласом мењала пикове (трећи за пети уз једног додатног пика за годину после) и довела Треја Јанга.

Након свега до сада виђеног, Санси и Кинги имају разлога за кајање, док су Хокси ипак добро прошли у поменутој трампи. 

Патике 

Као што су се тада тимови борили за Лукин потпис, тако се данас произвођачи спортске опреме боре да за њега у будућности праве персонализоване патике.

Лука је током каријере углавном носио "Најкијеве" моделе. 

Међутим, он је ове сезоне у ротацију укључио "Андер Армор" Стефа Карија и поново у НБА присутну "Пуму", те и даље чека најбољу понуду.

Једино је извесно да ће она бити вишемилионска. И на годишњем нивоу сигурно већа него готово осам милиона долара, колико добија на име плате у Даласу.

Милион(и)

Иако има тек 20 година, Лука је прилично друштвено активан и одговоран.

Он је недавно на мечу у Лос Анђелесу против Лејкерса упознао двогодишњег Словенца Криса Зудика, који болује од ретке генетичке болести мишића и чије лечење кошта више од два милиона долара.

Добар део суме за његов долазак на клинику у Америци и најскупљи лек на свету обезбедио је управо Дончић.

Марко ЉУБОМИРОВИЋ (LjubomirovicM)

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво