Ивковић: Верујем у играче које сам изабрао

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Душан Ивковић изјавио је да верује у играче које је изабрао за предстојеће квалификације за Европско првенство.

"Верујем у играче које сам изабрао, верујем да ћемо успети да повратимо 'култ' репрезентације на мукотрпном повратку у европске и светске врхове који је могућ до 2012. године", рекао је Ивковић на трибини у свечаној сали Ваљевске гимназије.

Ивковић притом није желео да детаљније говори о томе због чега је поједине играче позвао, а друге није, јер сматра да са репрезентативцима не треба да општи преко медија.

"Нема ништа нормалније него да у разговору са играчима сваком од њих кажем шта мислим, шта очекујем и какви ће нам бити заједнички циљеви", прецизирао је српски селектор.

Ивковић је рекао да се Кошаркаски савез Србије није најбоље снашао у временима распада СФРЈ, не бежећи притом ни од своје одговорности у лошем раду Стручног савета Кошаркашког савеза Србије у којем је "незамерање било највећи проблем".

"Историјску грешку начинили смо када смо се у сукобу ФИБЕ и УЛЕБ-а определили за ФИБУ, а у највишим међународним кошаркашким форумима немамо више утицајних људи попут Боре Станковића или покојног Радомира Шапера", казао је Ивковић.

Селектор "орлова" додао је да КШ често није имао слуха у контактима са најбољим српским играчима, који су изгубили поверење у матичну организацију и нису се одазвали на неколико акција које су окончане лошим резултатима сениорске екипе Србије.

Ивковић је истакао да ће на путу опоравка српске кошарке најважније бити проналажење најбољег модела система такмичења и регистрационог правилника, што, како је рекао, неће бити ни мало лако.

Напомињући да се залаже за јако домаће такмичење, Ивковић је казао да се српски клубови у овом тренутку не могу одрећи Јадранске лиге јер Србија "једноставно нема 10 јаких екипа за домаћу професионалну лигу".

Ивковић је, међутим, оценио да лигашко такмичење треба да воде клубови, а да КШ мора да брине о свим репрезентативним селекцијама и широкој бази из које ће се регрутовати и стварати играчи.

Не спорећи таленат насих младих кошаркаша, који су у претходне две године освојили неколико златних медаља на европским такмичењима, Ивковић је рекао да са њима "тек треба радити како бисмо пре других репрезентација извршили смену генерација и били у предности".

Изражавајући задовољство што се ваљевски Металац вратио у Прву лигу Србије "јер је то пут опоравка појединих центара који ће допринети новом успону кошарке у земљи", Ивковић је био пријатно изненађен и пуном салом Ваљевске гимназије у вечери у којој су на Европском првенству у фудбалу играли Немачка и Португал.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се