Читај ми!

Династија Мајамија, повреде "мучиле" суперзвезде

Годину за нама у НБА лиги обележио је стари шампион Мајами, тешке повреде великих звезда (Дерика Роуза и Кобија Брајанта), нови клубови (Њу Орлеанс Пеликанси и Бруклин Нетси) и одлазак у пензију дугогодишњег комесара лиге Дејвида Штерна. Србија поново има играче у најјачој лиги на планети.

Протекла, 2013. година у најјачој кошаркашкој лиги света била је прилично садржајна. Мајами је тешком муком, тек у седмој утакмици великог финала, одбранио шампионски прстен. Суперзвезде попут Дерика Роуза и Кобија Брајанта имале су великих проблема са повредама. Бруклин Нетси и Њу Орлеанс Пеликанси након преименовања или селидбе придружили су се НБА каравану.

Да Реј Ален није погодио тројку из угла пет секунди пре краја шестог меча великог финала, сада бисте на овом месту читали хвалоспеве о маторцима из Тексаса. Ипак, погодио је и усмерио причу ка династији Мајамија и освојеној "back to back" титули.

Ипак, свега тога не би било да није било једног човека, претпостављате - Леброна Џејмса. "Кинг Џејмс" је и у 2013. години био доминантан, али и оспораван. Хтели то неки да признају или не, он је водио "врелину" и потпуно се подредио тиму.

Када је било тешко, и у финалу Истока против Индијане и у великом финалу против Сан Антонија, Леброн је био тај који је узимао лопту и решавао ситуације у корист свога тима. Због тога је и проглашен за МВП-ја финала.

Мајами је у сезони 2012/2013. остварио чак 66 победа и направио други најдужи победнички низ у историји лиге са 27 узастопних тријумфа.

Откровење прошле сезоне и 2013. године јесу свакако Индијана Пејсерси. Предвођени играчем који је званично највише напредовао - Полом Џорџом и сјајним младим стручњаком Френком Вогелом, Пејсерси су били изузетно тежак противник свим тимовима. Натерали су шампионе да играју седму утакмицу, али ипак поклекли када је било најбитније. Међутим, пред њима је дефинитивно лепа будућност.

Многи су предвиђали да ће великој тројци са Флориде противник у борби за прстен бити Оклахома са Дурентом и Вестбруком. И све је ишло у том правцу до повреде Расела Вестбрука. Уз то, најбољи шести играч Џејмс Харден трејдован је у Хјустон, а пристигли Кевин Мартин ипак није био на потребном нивоу да се уради нешто више од полуфинала Западне конференције.

Много проблема су имали чувени Лос Анђелес Лејкерси и то великих - како на терену, тако и ван њега. Прва звезда тима Коби Брајант је сулудој борби за осмо место Запада и последњу карту за плеј-оф играо и по 45 минута, али је цена која је плаћена за остварени циљ била превелика - тешка повреда Ахилове тетиве и дуго одсуство са терена. На сву ту несрећу, надовезала се и смрт председника клуба Џерија Баса.

А шта тек рећи за "срећу" Дерика Роуза и Чикаго Булса? Фантастични плејмејкер пропустио је целу сезону 2012/2013. у жељи да се врати потпуно здрав и спреман да поведе "бикове" у напад на прстен. И изгледало је да су на добром путу - почетак нове сезоне уливао нам је наду да је повреда колена иза "Ди Роуза" и да ће временом бити све бржи, експлозивнији и бољи.

Ипак, живот је за Дерика спремио нови тежак испит - тешка повреда другог колена и нова дуга пауза! Медији у Америци и кошаркашки стручњаци страхују да би то могло да значи и крај једне каријере, која је тек почела да се гради. Нaдамо се да нису у праву...

Што се промена у НБА каравану тиче - било их је много. Њу Орлеанс "Хорнетси" постали су "Пеликанси". Нетси су се из Њу Џерзија преселили у Бруклин и променили клупске боје у црно-беле.

Први човек лиге, комесар Дејвид Штерн најавио је повачење на крају године, а на његово место после 30 година сешће Адам Силвер, са којим ће лига сасвим сигурно наставити процес модернизације.

У 2013. години тимови су први пут у историји такмичења заиграли у дресовима са рукавима. Коментари на нови "аутфит" били су различити, а то је, чини нам се, и био циљ ове промене.

Година за нама била је и повратничка: играчи из Србије су поново похрлили у НБА.

Немању Недовића је, као 30. пик прве рунде драфта, изабрала симпатична "револверашка" екипа "Голден стејт Вориорса". За сада не игра много, али чини нам се да у Сјединњеним Државама ипак напредује. Друштво Недовићу у Оукледну прави и бањалучанин Огњен Кузмић.

Мирослав Радуљица срећу "преко баре" тражи у, ове године причично лошим, Милвоки Баксима. Међутим, то нашем центру не представња проблем, па пружа сасвим добре партије, које су га сврстале међу 10 најбољих рукија на крају 2013. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво