Читај ми!

Наставља се Лига шампиона - светла позорнице уперене у Париз и Ливерпул

Утакмицама осмине финала наставља се такмичење у Лиги шампиона. Већ првог дана на програму је велики дерби, састају се ПСЖ и Бајерн, док ће у среду РТС преносити дуел из Дортмунда, где играју Борусија и Челси. Осмина финала игра се и следеће седмице, када ће у дербију копља укрстити Ливерпул и мадридски Реал.

После три и по месеца паузе, поново се играју мечеви у Лиги шампиона. Прве утакмице осмине финала на програму су ове и следеће седмице, док ћемо све учеснике четвртфинала сазнати тек средином марта.

Најбољих 16 екипа из лигашке фазе такмичења наставило је поход ка "ушатом пехару", а наслов првака брани мадридски Реал, који је у међувремену успешно одбранио част Европе - поставши клупски шампион света.

Почетак за сладокусце - ПСЖ против Бајерна

Већ првог дана борби за четвртфинале игра се велики дерби, у Паризу се састају Пари Сен-Жермен и Бајерн из Минхена.

Биће то својеврсна реприза финала из 2020. године, када је у "корона сезони" Бајерн савладао Парижане голом Кингслија Комана и освојио шесту титулу шампиона Европе у историји.

Ни сада ситуација није превише другачија. И даље се две екипе сврставају међу најбоље на континенту и победник овог дуела осмине финала биће велики фаворит до краја такмичења.

Међутим, ниједна од ове две екипе није у врхунској форми, иако су обе водеће у националним шампионатима. Бајерн је после три ремија везао две победе, док су Парижани доживели два везана пораза први пут после 11 месеци (Марсељ у Купу, Монако у првенству).

Тренер Бајерна Јулијан Нагелсман каже да већ има идеју у којим саставима ће играти две екипе, иако су обојица тренера имали велике кадровске проблеме у претходном периоду.

Кристоф Галтије могао би да рачуна и на Лионела Месија и Килијана Мбапеа, што Парижанима даје додатну снагу и мотив да савладају великог противника.

Први дуел два гиганта на програму је у Паризу, у уторак од 21.00.

У истом термину играће се и дуел у Милану, где росонери дочекује екипу Тотенхема. Обе екипе су у не баш сјајној форми, али чини се да је тим Стефана Пиолија у далеко лошијој позицији.

Миланези су се надали да ће одбранити националну титулу освојену прошле сезоне, али су победом против Торина у петак тек прекинули низ од седам узастопних мечева без победе и далеко су од водећег Наполија. 

У сличној ситуацији је и Тотенхем, који је прошле седмице остварио велики тријумф против Манчестер ситија, али су "певци" већ овог викенда убедљиво поражени у Лестеру.

Антонио Конте има и великих кадровских проблема, пошто у Милано неће ићи голман Лорис и Бетанкур због повреда, односно Хојбјерг због жутих картона.

У Дортмунду дуел "милионера" и "милијардера"

У среду нас очекују још два занимљива дуела, а састају се Бриж - Бенфика и Дортмунд - Челси. Свакако је љубитељима фудбла занимљивији дуел у Немачкој, где ће се састати два некадашња шампиона Европе.

Челси је 2021. године изненадио Сити у великом финалу, али ове сезоне тиму из Лондона никако не цветају руже. Томаса Тухела на месту менаџера заменио је Грејем Потер, али није успео да покаже ни делић свој талента.

"Плавци" су потрошили много новца у јануарском прелазном року, али им то још није помогло, пошто у Премијер лиги заузимају тек девето место.

Дортмунд је имао својих проблема током такмичења у Лиги шампиона и Бундеслиги, али чини се да су "милионери" нашли праву поставу и играју све боље како сезона почиње.

Екипа Едина Терзића последњи пораз у званичним мечевима доживела је још 11. новембра, док се налази у серији од шест победа у Бундеслиги и Купу Немачке.

Челси игра прилично променљиво ове сезоне, Потер још није нашао формулу како да уклопи велики број квалитетних играча, а последњи тријумф на гостовањима "плавци" су забележили још 25. октобра, против Салцбурга у Аустрији.

Исто вече копља ће укрстити Бриж и Бенфика, вероватно два најпријатнија изненађења лигашког дела такмичења у елити.

Португласки "орлови" били су први у групи испред ПСЖ-а и Јувентуса и показали да ове сезоне нападају сам врх Лиге шампиона, док су Белгијанци у првих шест мечева доживели само један пораз.

Ливерпул и Реал у репризи прошлогодишњег финала

Преостала четири меча осмине финала Лиге шампиона на програму су наредне седмице - у уторак се састају Ливерпул и Реал, односно Ајнтрахт и Наполи, док у среду играју Лајпциг - Сити и Интер - Порто.

Дерби рунде играју "црвени" и "краљевски" клуб, а то ће бити реприза финала Лиге шампиона из проле сезоне, коју је екиа Карла Анчелотија решила у своју корист минималним резултатом.

Реал каска за Барсом у шампионату Шпаније, али је у међувремену освојио титулу клупског шампиона света, што показује да се Мадриђани налазе у солидној форми.

За Ливерпул је ова сезона за заборав, далеко од онога што очекује бројна армија навијача, али би баш двомеч са шампионом Европе могао да извуче ствари и преокрене даљи ток, иако је титула у Енглеској одавно изгубљена.

Ајнтрахт и Наполи спадају у екипе које нису међу фаворитима за освајање титуле, али својим партијама су свима ставили до знања да са њима нема шале и да ће се борити до последњег даха.

Наполитанци су на добром путу да освоје титулу у Италији, док је Ајнтрахт у самом врху табели немачког шампионата и игра све боље како сезона одмиче.

"Бикови" из Лајпцига, брига више за Сити

Дерби последњег дана осмине финала игра се у Немачкој, где ће Лајпциг дочекати екипу Манчестер ситија.

Тим Пепа Гвардиоле и даље се бори за титулу у Енглеској, док би евентуалном елиминацијом Лајпцига "грађани" ставили тачку на причама о лошој атмосфери у екипи, која је у великој мери последица тужбе Премијер лиге да је Сити кршио правила финансијског фер-плеја.

Лајпциг је изузетно неугодна екипа, са великим бројем квалитетних појединаца, па енглеском тиму неће бити нимало лако да се домогне четвртфинала.

Можда је ово и последњи покушај Пепа Гвардиоле да Ситију донесе титулу шампиона Европе, пошто су мале шансе да Каталонац остане на клупи "грађана" уколико не освоји бар један велики трофеј у сезони.

О потенцијалној казни Премијер лиге биће прилике да се говори... 

Последњи дуел играју Интер и Порто - италијански тим је благи фаворит, иако је готово изгубио шампионску трку у Италији, док Португалци имају чему да се надају, што су показали и у првом делу сезоне, освојивши прво место у групи.

Све утакмице осмине финала Лиге шампиона можете пратити у текстуалном преносу на нашем порталу.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво