Читај ми!

Шериф - прошлосезонско изненађење Лиге шампиона и тим са којим је знао Обиора Одита

Фудбалери Партизана играће у шеснаестини финала Лиге конфереција против екипе Шерифа, најпријатнијег изненађења претходне сезоне Лиге шампиона и старог знанца са којим су се црно-бели сусрели у квалификацијама за елитно европско такмичење 2005. године.

У досадашњој историји два клуба, Партизан и молдавски Шериф из Тираспоља сусрели су се два пута и то у сезони 2005/2006, у квалификацијама за Лигу шампиона.

У двомечу другог кола квалификација Партизан је победио укупним резултатом 2:0 и пласирао се у треће коло, где су црно-бели поражени од Петржалке.

Оба гола, први у Београду, а други у Тираспољу постигао је Нигеријац Емануел Обиора Одита.

Голман Партизана на том мечу био је Ивица Краљ који је сада спортски директор тима. Један од везних фудбалера био је и Алберт Нађ, тренутно сарадник Гордана Петрића у стручном штабу.

Ове сезоне црно-бели су јакој Групи Д Лиге конференције освојили друго место, са истим бројем бодова као и Ница, док су иза себе оставили Келн и Словацко.

Екипа Гордана Петрића уписала је два тријумфа - оба против Келна, три ремија и само један пораз, на гостовању у Ници.

Молдавски Шериф је доспео у Лигу конференција као трећепласирани тим Групе Е у Лиги Европе.

Савладали су два пута Омонију, а по два пута изгубили од Реал Сосиједада и Манчестер јунајтеда.

Први мечеви шеснаестине финала Лиге конференције биће одиграни 16. фебруара наредне године. Реванш дуели су на програму недељу дана касније.

Први молдавски тим у Лиги шампиона

Шериф је релативно млад клуб, основан 1997. године, а до сада је 20 пута освојио национални шампионат Молдавије.

Текућу евросезону Шериф је отпочео у квалификацијама за Лигу шампиона. Прво су избацили Зрињски укупним резултатом 1:0, а у другом колу били су бољи од Марибора истим резултатом. Већ у трећем колу испали су од чешког Плзења.

У плеј-офу Лиге Европе Молдавци су савладали Пјуник и то након пенал серије, будући да је резултат у двомечу био нерешен и то без голова.

Шериф је био први молдавски тим који је играо групну фазу Лиге шампиона у сезони 2021/2022, након што су у квалификацијама избацили Црвену звезду и Динамо Загреб.

Те сезоне противници у Групи Д били су им Реал Мадрид, Интер и Шахтјор, а Молдавци су приказали партије изнад свих очекивања.

Историјски успех направили су у Мадриду, савладвши Реал 2:1, а код куће су били бољи Шахтјора 2:1. Са шест бодова били су трећи у групи и такмичење наставили у Лиги Европе.

У баражу за елиминациону фазу Лиге Европе испали су од Браге након што су Португалци боље изводили пенале.

Екипа се расула, тренер отишао у рат

У односу на тријумфално гостовање у Мадриду, у тиму Шерифа су још увек само Кестон Џулијен, Степан Радељић, сада капитен тима и два голмана - Дмитриј Чељадник и његова резерва Сергеј Пашченко.

Десни бек Џулијен је ове сезоне играо само две утакмице у квалификацијама за Лигу шампиона, али је стандардан када је реч о првенственим мечевима.

Тим молдавског шампиона се умногоме променио, а сада су водећи играчи Радељић, Едмунд Адо, Рашид Аканби и Атијемвен. 

Првак Молдавије променио је неколико тренера након успешне европске сезоне.

Посао главног тренера обављао је Јуриј Вернидуб, али је по почетку сукоба у Украјини отишао у рат, придужио се украјинској војсци, а на његово место дошао је млади Виктор Михаилов, као прелазно решење.

Међутим, клуб из Тираспоља је убрзо ангажовао Стјепана Томаса, који је након првог и јединог пораза у националном шампиотану од Петрокуба, добио отказ, а на место шефа стручног штаба враћен је Михаилов.

Једна од заниљивости у вези са молдавским прваком је да не играју европске утакмице у Тираспољу, већ за те прилике изнајмљује стадион у главном граду Кишињеву.

Уефа ове сезоне није дозволила фудбалске сусрете у близини ратом захваћеног подручја, јер се Молдавија граничи са Украјином.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво