Читај ми!

Како је бразилска самба направила хаос у шпанском фудбалу

Шпански фудбал потреса расистички скандал у којем је жртва један од најбољих фудбалера Реал Мадрида – Винисијус јуниор. Бразилац се нашао на мети увреда због начина на који прославља голове. Винисијус има карактеристичне плесне покрете којим обележава голове, што се једној групи људи у Шпанији не допада. Пале су и увреде, али 22-годишњак не намерава да престане и истиче да ће се борити против сваког облика дискриминације.

Педро Браво, председник Удружења шпанских фудбалских агената, изазвао је скандал током гостовања на телевизији Ел Чирингито, говорећи о начину на који Бразилац прославља голове.

"Ако постигнете гол и желите након тога да плешете самбу, идите на Самбодром (платформа за плесаче у Рио де Жанеиру током карневала). На терену мораш да поштујеш своје колеге и престанеш да се понашаш као мајмун", рекао је током емисије.

Водитељ програма је, након што је чуо реч "мајмун", прекинуо је говор и очито се згрозио, па му је поручио: "Не можете тако звати људе, немојте то више радити".

Момак који је прошле сезоне експлодирао у белом дресу, поготком донео и трофеј у Лиги шампиона, од почетка ове је већ на осам утакмица постигао пет голова и забележио три асистенције.

На друштвеним мрежама реаговао је видео-поруком у којој је саопштио да нема намеру да престане са карактеристичним прославама.

"Жртва сам ксенофобије и расизма у само једној реченици, али ништа од тога није почело јуче. Људи су почели да критикују мој плес недељама раније. Али не плешем сам, тај плес припада Роналдињу, Нејмару, Лукасу Пакети, Антоану Гризману, Жоау Феликсу, Матеусу Куњи... бразилским фанк певачима, играчима самбе, певачима регетона, црним Американцима...", почео је Винисијус јуниор.

Он је истакао да је дошао из земље у којој је сиромаштво веома распрострањено и да је, без помоћи других, покушао да млађима омогући боље одрастање.

Такође, додао је да ће бити рата докле год боја коже буде важнија од доброте, као и да жели да будуће генерације буду спремне да се боре против расиста и ксенофоба.

"Кажу да срећа смета, а срећа тамнопутог Бразилца који је успешан у Европи смета много више. Али моја жеља за победом, осмех и искра у очима коју имам су много веће. Немојте ни да покушавате да замислите колико. Постоје плесови који славе културне разлике у свету. Прихватите их! Поштујте их! Или полудите... У сваком случају, нећу престати! Саопштења се обично завршавају извињењем и типичним речима да сам 'погрешно протумачен'. Понављам вам, расисти – нећу престати да плешем. На Самбодрому, на 'Бернабеуу', где год пожелим!", поручио је један од најбољих фудбалера данашњице. 

Из Реала су одмах осудили коментаре Брава, подржали свог играча и навели да су покренули правне акције против човека који је изговорио увреде на рачун Бразилца.

"Реал Мадрид жели да изрази саосећање и подршку Винисијусу јуниору, играчу који фудбал доживљава као однос према животу кроз радост, поштовање и спортски дух. Фудбал је највећи спорт који постоји и треба да буде узор вредности и суживота", стоји у саопштењу "краљевског клуба".

На друштвеним мрежама покренута је акција под називом #BailaViniJr, након чега су многе Винијеве колеге изразиле подршку.

Међу првима је то учинио Нејмар, момак који је млађем колеги добар пријатељ и узор, који је започео тренд "ђускања" после голова. Од почетка сезоне је имао много прилике за то јер је већ сада двоцифрен број пута тресао противничке мреже.

"Плеши, Вини! Плесаћемо заједно!", поручила је звезда Пари Сен Жермена.

Компанија И-Еј спортс (EA Sports), која производи најпознатију фудбалску игру, у свој асортиман уврстила је Винисијусов начин радовања, па ће сви љубитељи Фифе и Реала моћи виртуелно да плешу самбу после голова.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво