Читај ми!

Реми Орлића на Фарским Острвима – слика и прилика изгубљених квалификација

Млада фудбалска репрезентација Србије одиграла је нерешено 1:1 на Фарским Острвима, у последњем мечу квалификација за Европско првенство наредне године. Орлићи такмичење завршили на трећем месту Групе Х, иза Француске и Украјине. Љубитеље фудбала у Србији мора да забрине и чињеница што у овој генерацији није видљив квалитет који би неког од играча препоручио селектору А тима Драгану Стојковићу Пиксију.

Други пут заредом млада репрезентација Србије неће учествовати на Европском првенству, пошто је квалификације за Евро 2023. године у Румунији и Грузији завршила на трећем месту у Групи Х.

И пре меча на Фарским Острвима било је јасно да Орлићи неће играти на завршном турниру, па је дуел у Клаксвику био борба за треће место на табели.

Екипа Горана Стевановића, који је преузео кормило репрезентације када је већ било јасно да Орлићи неће играти на Евру, била је бољи ривал од вршњака са Фарских Острва, али је још једном показала да јој је неефикасност највећа бољка.

Прво полувреме у Клаксвику протекло је у кружењу лопте око казненог простора Фарана, али без конкретног ударца на гол који је солидно бранио Рејнатрод, да би најбољу прилику у том делу меча имала домаћа екипа у 39. минуту.

У три наврата је интервенисао капитен Милош Гордић, који је вероватно најзаслужнији што на полувремену није било погодака.

Орлићи су и у наставку имали посед, овога пута створили и идеалну прилику, али је Рејнатрод изашао као победник из дуела са Андрејем Илићем.

На другој страни стигла је казна. После центаршута Јакобсена, Нилсен је некако упутио лопту ка голу Србије, а голман Гордић ужасно интервенисао и дозволио да она пређе гол-линију.

До краја меча гледали смо нападе Србије, који су махом кретали од једине светле тачке на овом мечу, фудбалера Чукаричког Кристијана Белића.

Управо је Белић био асистент код изједначујућег поготка Србије, а стрелац је био млади Стефан Митровић, који је снажним ударцем готово из мртвог угла затресао мрежу Рејнатрода.

Фарани су успели у намери да до краја меча задрже реми, док је Србија желела победу. Ипак, Орлићи су освојеним бодом задржали трече место на табели Групе Х, са 12 освојених бодова из 10 одиграних мечева.

Само три победе, уз исто толико ремија и чак четири пораза забележили су Орлићи у групи која не би трабло да представља проблем, уз сву част репрезентацијама Француске и Украјине.

Од селекције од које смо навикли да редовно игра на завршним турнирима, па чак и да се бори за једно од прва четири места, дошли смо до екипе која се бори са Фаранима за треће место у групи.

Очајан резултат ове генерације сигурно ће се одразити и на будућност српског фудбала, пошто је мало ко од српских младића заслужио да се нађе на списку селектора Стојковића у наредном периоду.

Србија је један важан циклус пропустила, неће играти на Евру 2023. у Грузији и Румунији, али остаје нада да ће неки нови клинци вратити младу националну селекцију на ниво на који смо навикли, односно у сам врх европског фудбала.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво