Читај ми!

Звезда и Партизан у финалу Купа – може ли да победи бољи

Фудбалери Црвене звезде и Партизана играју финални меч Купа Србије. Трофеј у најмасовнијем такмичењу одавно нема тежину као титула шампиона, али улази у статистику и налази своје место у клупским витринама. Црвено-бели су одбранили шампионски пехар, у једној од најнеизвеснијих завршница у историји српског фудбала, црно-бели би победом у Купу покварили Звездину савршену сезону и доказали себи да нису лошији тим. Директан пренос финала Купа Србије је од 18.00 на Првом програму РТС-а.

Чини се да одавно два најбоља и најтрофејнија српска клуба нису била толико изједначена као ове сезоне. О томе сведочи чињеница да је Звезда освојила шампионски пехар са само два бода предности у односу на вечитог ривала.

Сада Партизан има прилику да се ревашира црвено-белима победом у финалу Купа Србије, којом би доказали себи и својим навијачима да с правом имају за чим да жале, али и да се поносе сезоном која је, без обзира на губитак титуле, једна од најбољих у историји клуба из Хумске.

Звезда с друге стране жели да одбрани дуплу круну освојену прошле године, што би се, у случају тријумфа у Купу, десило тек други пут у богатој клупској историји.

Према свему виђеном ове сезоне, а нарочито у завршници шампионске трке, фаворита у овом дуелу нема – црвено-бели се уздају у предност домаћег терена и у подршку навијача, црно-бели у већу мотивацију и већу жељу за доказивањем.

Сезона из снова прети да се претвори у црно-бели кошмар

Као што је већ поменуто, под вођством Александра Станојевића црно-бели играју једну од најбољих сезона у историји клуба, али на жалост навијача Партизана – без освојеног трофеја.

Чак 98 освојених бодова у шампионату, остварена 31 победа у 37 мечева, уз само један пораз, само 13 примљених голова – није било довољно да црно-бели освоје титулу шампиона Србије на коју чекају од 2017. године.

Одличне игре крунисане су пласманом у осмину финала Лиге конференције, где су црно-бели поражени од каснијег финалисте, екипе Фејенорда.

Остало је утешно финале у Купу Србије, које је ове сезоне много више од пуке утехе – освајање трофеја је доказ пре свега играчима, самом Станојевићу, али и свим навијачима црно-белих да се може против Звезде, да црвено-бели нису миљама далеко, као што су деловали неких претходних сезона.

На крају крајева, да се једна блистава сезона оконча освајањем трофеја, макар он био у Купу Србије.

Осим сјајне одбране, црно-бели се уздају у голгетерски инстинкт Рикарда Гомеша, који је ове сезоне постигао 38 голова на 53 утакмице за црно-беле.

Ипак, у три меча против вечитог ривала није успео да затресе мрежу противника.

Трофеј у Купу бонус у Звездиним витринама

Звезда у финале Купа улази осокољена освајањем нове шампионске титуле, 33. у историји клуба. А, ако је сезона црно-белих била фантастична, шта тек рећи за последњих 10 месеци екипе Дејана Станковића.

Титула шампиона је одбрањена са невероватних 100 освојених бодова, уз забележене 32 победе и постигнутих 95 голова.

Звезда је и у Европи успешно представљала Србију, стигла је до осмине финала Лиге Европе, где је у двомечу бољи био шкотски Ренџерс, потоњи финалиста тог такмичења.

Оно што посебно радује навијаче са Маракане, Звезда је три пута ове сезоне играла против вечитог ривала и није изгубила.

У јесењем дербију у Хумској било је нерешено 1:1, у првом пролећном дербију, који је у великој мери одредио исход шампионске трке, Станковићеви момци су славили победу од 2:0, док је у трећем дуелу црвено-белима на свом терену било довољно 0:0, како би задржали бодовну предност над Партизаном.

Поред сјајног Милана Борјана и може се рећи стабилне одбране, највећа снага црвено-белих је изузетно офанзиван везни ред, у којем предњаче Александар Катаи, Мирко Иванић и Ел Фарду Бен – тројка која је у шампионату укупно 54 пута матирала противничке одбране.

*** 

Занимљиво је да црно-бели осму годину заредом играју у финалу најмасовнијег такмичења, а у претходних седам покушаја четири пута су подизали пехар намењен освајачу Купа Србије.

У последња два финала црно-бели су поражени, оба пута после слабијег извођења пенала од Војводине односно Црвене звезде, а ове сезоне имају прилику да се реванширају вечитом ривалу и освоје 17. трофеј у Купу.

Звезда је чак 25 пута освајала титулу у Купу Србије, а прошле сезоне су после пенала савладали Партизан и дошла до трофеја после девет дугих година суше.

Оно што овогодишње финале Купа Србије разликује од неких претходних, љубитељи фудбала ће дуел два највећа српска клуба моћи да прате у директном преносу на Првом програму РТС-а.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво