Косово не може у Уефу и Фифу

Косово не може да рачуна на чланство у Уефи и Фифи све док не постане чланица Уједињених нација, рекао у Београду први човек Еевропске фудбалске уније Мишел Платини. Уефа обећала помоћ у решавању проблема насиља, расизма и ксенофобије у спорту.

Председник Европске фудбалске федерације Мишел Платини одбацио захтев Косова да учествује у спортским догађајима који се одржавају под окриљем Уефе и Фифе, све док не постане члан Уједињених нација.

"Ја се не бавим политиком, а Уефа поштује статут, који је јасан: не може бити члан организације држава која није члан Уједињених нација, али ја бих волео да пронађемо начин да млади на Косову играју фудбал", рекао је Платини после серије сусрета са српским званичницима у Београду.

Једнострано прогчањену независност Косова, за нешто више од годину дана, признало је 55 од укупно 192 државе чланице УН.

Помоћ у борби против насиља на стадионима

Платини је, истовремено, рекао да је у Београд дошао да помогне у решавању проблема "који нису мали", а односе се на проблем насиља, расизма и ксенофобије у спорту, као и инфраструктуре.

"Састао сам се са министром полиције и потпредседником владе (Ивицом Дачићем) и са министром спорта (Снежаном Самарџић Марковић) и разговарали смо, између осталог, и о мерама за спречавање насиља, расизма и ксенофобије", рекао је Платини.

"Истина је да се српски навијачи нису понашали како смо желели последњих година. Разговарали смо и могућој размени статута да бисмо ускладили неке чланове. Осећам вољу државних и фудбалских власти да се реше проблеми који нису мали, али ја верујем у то", казао је председник Уефе.

Дачић је рекао да Влада Србије жели да пружи подршку развоју фудбала и изградњи неопходне инфраструктуре, јер "жели да фудбал и код нас има добре резултате".

Министар унутрашњих послова је, такође, рекао да влада жели да створи услове за спречавање насиља на стадионима и да се уведе ред у пословање фудбалских организација и клубова, а захвалио је Платинију на помоћи коју УЕФА пружа Фудбалском савезу Србије.

Некадашњи капитен француске репрезентације рекао је да је у Француској борба против насиља у надлежности Министарства правде и казао да је једно од лако примењивих решења видео надзор на стадионима и забрањен улазак изгредницима који се идентификују.

Платини о регионалном такмичењу

Одговарајући на питање да ли ће Уефа у будућности променити статут и дозволити представницима могуће регионалне лиге учешће у европским такмичењима, Платини је рекао да ће то зависити од развоја ситуације.

"То је, за сада, забрањено статутом Уефе, иако ја нисам против тога. Али, не бити против не значи и бити за. Ако би постојала заједничка политичка жеља, као и договор заједничка амбиција више држава и ако нам се представи добар пројекат, Извршни одбор Уефе би могао то да размотри", објаснио је председник европске куће фудбала.

Челници Фудбалског савеза Србије представили су Платинију и пројекат српске куће фудбала, коме ће Уефа допринети са два милиона евра, што је трећина буџета.

Састанку у Палати Србије присустовали су председник ФСС Томислав Караџић, генерални секретар Зоран Лаковић и селектор репрезентације Радомир Антић.

ФСС је поклонио министру спорта Снежани Самарџић Марковић златну лопту због доприноса спорту, док је Платини добио највише признање - дијамантску лопту.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи