Читај ми!

Ђуровић: Понашање Павкова на дербију било је јако чудно!

У сусретима где недостаје шанси и квалитетне игре, као што је то био случај на 167. вечитом дербију, стиче се утисак да је судија добро урадио посао ако није био у центру пажње. Судијски аналитичар Раде Ђуровић, за Радио Београд изнео је своје утиске о делиоцима правде, Срђану Јовановићу и његовим помоћницима на утакмици Црвена звезда - Паритзан.

"Јовановић је сасвим добро одрадио посао. Сами актери на терену нису нудили проблеме судији. Иначе, инцидентне ситуације стижу са клупе док траје утакмица, као и пре и после утакмице из канцеларија противника. Јуче су имали само једну сложену ситуацију, коју је јако брзо разрешила екипа судија из ВАР собе."

"Сада питам шта би било да ВАР није тако брзо реаговао и овековечио спорни тренутак? Одмах је спласнула нервоза и настављена је утакмица као да се ништа није догодило. Поред тога, мислим да нису имали превише посла."

На питање какви то притисци долазе из канцеларија вечитих ривала пре и после утакмица, Ђуровић одговара:

"То су оне силне изјаве, саопштења. Били смо сведоци тога током протекле седмице, те да је судија навијач једне екипе, те да је раније грешио у корист одређеног тима, те спомињање имена других судија... анализирају се ситни детаљи и грешке, које су саставни део суђења, али се све ставља у контекст грешке на корист оног другог тима. Лично тврдим, да то није право виђење представника екипа, то је мало лицемерно и покушавају да на тај начин заузму бољу позицију, извојевају бољи третман и статус за предстојећи меч."

"То ми личи на тренинге Формуле 1 у петак и суботу, чији резултати одлучују почетне позиције за трку која се одвија у недељу. Евидентан је притисак. И једни и други су били свесни свега, било им је важно само да не изгубе! Победе су стављене у други план и као да су желели да задовоље спортску јавност нерешеним резултатом."

У почетку сусрета, арбитар Јовановић је дозволио мало грубљу игру и са одмицањем времена успоставио је уједначен критеријум. На конту оба тима нашло се укупно осам жутих картона по завршетку утакмице, шест је показано Црвеној звезди, два Партизану. Павков је имао неколико грубљих стартова после добијеног жутог картона и објективно је можда и заслужио другу јавну опомену, самим тим и искључење, али је Јовановић издржао да се не маши за црвени картон и пошаље га раније на туширање."

Ђуровић је ту ситуацију прокоментарисао на следећи начин:

"На Јовановића је вршен страховити притисак пре почетка меча. Једна страна је желела другог судију. Ту се Фудбалска организација испречила и поставила исправно, са ауторитетом. Друга добра ствар је била, што се Јовановић лакше машио картона- да му утакмица не би отишла изван контроле."

"Разговарао сам са сином који је посматрао утакмицу са трибина. Констатовали смо да је понашање Павкова било јако, јако чудно! На шта оно личи оно његово понашање, да свесно идете да начините прекршај над противником? Стекао сам утисак о револту, али нисам схватио према коме. Према протвиничком играчу или према клубу што није био стартер? У било којој другој ситуацији, (ван вечитог дербија), мислим да би добио исклучење."

ВАР је пред вечити дерби доживљавао много критика, не само на Партизановим утакмицама, већ и неким другим. Ђуровић објашњава због чега се подигла толика галама.

"ВАР је доживљавао критике, али смо увек добијали непрецизне информације о свему што се дешавало. Нисмо сазнали да ли је ВАР био онеспособљен, да ли је комуникација између судија била спора, да ли је програм био довољно ефикасан? А китили смо се са најмодернијом опремом када је стигла. Нешто ми се ту не уклапа са европском сценом у претходним колима. Наранво, све је у зачетку, корекције су могуће. Било каква сметња на релацији ВАР - судије на терену, мора бити овековечена."

"Посматрачима се да до знања да морају бити свесни и поред малих екрана и на стадиону да нешто фукнционише и да морате прихватити ово што имамо на располагању. Не сме се ћутати под велом тајне шта се стварно дешавало. Ја дан данас не знам шта је био проблем у претходним колима, када су изречене оправдане примедбе. Играчи у последњим годинама нису у стању да направе проблеме на тернеу. Лимитирани су правилима и будним очима судија, технологије, делегата... Они и не играју толико жустро да би направили проблеме. Проблеми стижу са саопштењима, у увертири утакмице или понашањем појединаца са клупе, као што је показао и овај дерби."

Утакмица у Сурдулици од пре неки дан је савршен доказ када су наши фудбалски радници негирали себе, објашњавајући нам обавезе ВАР-а, каже Ђуровић.

"Судија је био на пар метара од ситуације када је домаћин постигао погодак и свирао руку. Ја се извињавам свима, али посредством ТВ екрана ја сам стекао утисак да је била рука. Међутим, из ВАР собе је стигла реакција и погодак је признат, јер наводно није била рука. Онда је врло интересантно позабавити се и тиме, ко се то од судија налази у ВАР соби, а ко на терену. Да ли је то арбитар из региона, да ли је неко чија каријера зависи од појединаца чијем клубу се суди. Уф... има ту много места за анализу", закључио је судијски аналитичар Раде Ђуровић.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара