Читај ми!

На данашњи дан 1929. Радио Београд први пут преносио фудбалски меч

На данашњи дан 7. априла 1929. године Радио Београд је први пут преносио једну фудбалску утакмицу. Био је то меч између БСК-а и Југославије. БСК је победио са 7:1 а први репортер био је Раде Стоиловић.

Касније је то на програмима нашег радија постала традиција. А посебно популарни били су комбиновани преноси фудбалских утакмица.

1931. године на програмима Радио Београда уведена је и емисија - Час гимнастике на радију - као прва спортска емисија на радију.

У првој деценији постојања урађено 145 радио преноса у 11 спортских дициплина.

Родоначелник преноса на радију Радивоје Марковић. Први његов пренос 17. 9. 1937. ауто рели Праг-Будимпешта-Београд са циља релија, први његов пренос фудбалске утакмице 1. 12. 1937. дуел фудбалских репрезентација Београда и Загреба.

Касније уз њега Марко Марковић, Јордан Ивановић и Миодраг Стоиљковић који су кроз директне преносе испратили највеће успехе наших спортиста, са Олимпијских игара, светских и европских шампионата, финала у клупској конкуренцији. На програмима радија преношени су и сви вечити фудбалски дербији - дуели Црвене звезде и Партизана.

Чувени усклик Радивоја Марковића ГОЛ ГОЛ ГОЛ ГОЛ са утакмице Југославија - Парагвај са светског првенства 1958. године је и најпрепознатљивији део шпице емисије Време спорта и разоноде, која се емитује на програму Радио Београда више од шест деценија.

8. јуна 1953. кренуо са емитовањем Спортски журнал спортски радио преглед а 13. 3. 1960. емитована прва емисија Време спорта и разоноде.
Покретачи емисије су били Радивоје Марковић и Предраг Кнежевић.

Време спорта и разоноде и данас се емитује сваке суботе на Првом програму Радио Београда.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи