Читај ми!

Све (укратко) што треба да знате уочи жреба за Светско првенство

У петак у 18 часова (директан пренос на РТС-у) одржаће се жреб за Светско првенство у Катару. Позната су 29 од 32 учесника највећег фудбалског – вероватно и не само фудбалског – такмичења на планети.

Жреб ће бити одржан у Дохи, а церемонија почиње у 19 часова по локалном времену.

Протоколарности неће одударати од оних које се сматрају стандардним, иако постоје одређене непознанице које у овој фази квлаификационог процеса нису биле предвиђене – мислимо, наравно, на чињеницу да, из јасних разлога, нису познати сви тимови из Европе који ће играти на Мундијалу.

Осим питања да ли ће Шкотска, Велс или Украјина комплетирати листу европских селекција, два места су остала празна. Њих ће попунити победници интерконтиненталног жреба, који играју Костарика и Нови Зеланд, односно бољи из дуела Аустралија – Уједињени Арапски Емирати са селекцијом Перуа (да подсетимо, на претходном Мундијалу Перу и Аустралију су играли заједно у групној фази).

Исходи би требало да буду познати средином јуна.

Жреб ће водити Карли Лојд, Џермејн Џенас и Саманта Џонсон, а помагаће им Кафу, Лотар Матеус, Али Даеи, Бора Милутиновић, Тим Кејхил, Џеј-Џеј Окоча, Рабах Мађер (последња двојица вероватно разочарани што њихови тимови неће играти на шампионату).

Положај на Фифиној ранг-листи (објављеном 31. марта) одређује шешир у коме ће селекције бити смештене. Постоје, јасно, четири шешира са осам тимова.

Србија ће бити у трећем шеширу, а домаћин Катар, какав је обичај, биће у првом шеширу.

Оно што је познато јесте и да ће први меч, 21. новембра на Ал Бајт стадиону, одиграти тимови из групе А. Један од тих тимова биће Катар, који ће добити позицију А1 и биће представљен на жребу са лоптицом друге боје.

Остале рестрикције су такве да у једној групи не играју екипе из исте конфедерације, што је немогуће само у случају Европе коју представља 13 тимова.

Финале Мундијала на програму је 18. децембра, а играће се на Лусаил стадиону.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се