Читај ми!

Ренџерс, посрнули гигант на стазама старe славе

Шампион Шкотске, екипа Глазгов ренџерса, противник је Црвеној звезди у осмини финала Лиге Европе. Две екипе имају богату и занимљиву историју, али данас без квалитета који их је красио 1990. или 2007. године.

Посрнули гигант враћа се на стазе старе славе, може се рећи за екипу Глазгов ренџерса.

Преживели су испадање у четврти ранг шкотског фудбала, вратили се у елиту, потом и на трон, а у последње три године играју у осмини финала Лиге Европе. 

Актуелни првак Шкотске, попут Црвене звезде, у овогодишње издање Лиге Европе дошао је након неуспеха у квалификацијама за Лигу шампиона.

Након пораза од Малмеа, у групи Лиге Европе састајали су се са Лионом, Спартом и Брондбијем.

Почели су веома лоше, чинило се да немају квалитет и амбицију за пласман у нокаут фазу, али су онда драстично подигли форму.

У шеснаестину финала пласирали су се као другопласирана екипа групе, што је значило да ће као аутсајдери ићи у нокаут фазу.

Тако је и било, пошто су за противника имали Борусију из Дортмунда, једног од фаворита за освајање европског такмичења.

А онда изненађење за готово све љубитеље фудбала!

Шкотска екипа бележи победу од 4:2 на "Сигнал Идуна парку" у Дортмунду, да би потом на "Ајброксу", реми од 2:2 значио да је Борусија елиминисана и да Ренџерс наставља поход у Лиги.

Што се тиче шкотског шампионата, они су тренутно на другом месту на табели, са три бода мање од највећег ривала Селтика.

Имају најмање пораза у лиги, по ефикасности и дефанзиви су на другом месту, али остаје утисак да играју променљиво.

Пре само месец дана имали су период са великим бројем постигнутих и примљених голова, док у последње време играју мирније, мање су ефикасни, више воде рачуна о дефанзиви.

Са клупе их предводи, као у Звездином случају, некадашњи фудбалски великан – Ђовани ван Бронкхорст.

Многи га се сећају као некадашњег бека холандске репрезентације, а потом и Фејенорда, Ренџерса, Барселоне и Арсенала, али Ван Бронкхорст већ дуги низ година гради тренерску каријеру.

Након што је радио као асистент, а потом и тренер у омладинској школи Фејенорда, Ђовани је 2015. године преузео клупу првог тима Фејенорда, екипе у којој је започео и завршио играчку каријеру.

С њима је за четири године стигао до титуле првака Холандије, као и по два холандска Купа и Суперкупа.

Након Фејенорда, годину дана задржао се у Кини као стратег Гуангџоуа, где је наследио Драгана Стојковића Пиксија.

У Ренџерсе је стигао крајем 2021. године, када је преузео кормило од Стивена Џерарда.

Због успеха свог претходника, пред холандским стручњаком је велики изазов, али делује да је спреман за тако нешто.

Када говоримо о играчком кадру шкотске екипе, Ренџерси су покривени на свакој позицији и у саставу имају велики број квалитетних играча, али се неколико њих истиче.

Готово увек наступају или у формацији 4-2-3-1 или 4-3-3, у којој блиста најистуренији и најефикаснији нападач клуба и лиге Алфредо Морелос.

Колумбијски нападач је у свим такмичењима за Ренџерсе ове сезоне постигао 18 голова, а осам пута био је асистент и дефинитивно важи за највећу претњу по гол Црвене звезде и играча на којег се мора усмерити велика пажња.

Други стрелац екипе је искусни нападач Руф, прошлогодишње појачање из Андерлехта, а некадашњи члан Лидса. Руф је постигао 12 голова ове сезоне.

Играч од којег у великој мери зависи игра Глазгов ренџерса је сјајни Џејмс Таверније.

Иако десни бек, он је један од ретких играча у читавој Европи који могу да се похвале двоцфиреним бројем постигнутих голова (10) и асистенција (14).

Поред поменутих фудбалера, треба напоменути да игри Ренџерса у великој мери доприносе и искусни Луднстрам, Камара, Голдсон, Арибо, Мекгрегор...

За тим из Глазгова неће играти Хаџи због повреде, који је највероватније завршио сезону.

Утакмице српске и шкотске екипе заказане су за 10. и 17. март.

Први сусрет играће се на "Ајброксу", а реванш на стадиону "Рајко Митић".

Поред реванша Глазгову, Црвена звезда има историјску прилику да забележи пласман у четвртфинале европског такмичења, нешто што јој није пошло за руком још од 1991. године.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво