Читај ми!

Мбапе преузео трон најбољег на свету

Иако има тек 23 године, Килијан Мбапе доказује да је тренутно најбољи фудбалер на свету. Прогнозирало се ко би и када би неко могао да свргне Месија и Роналда са трона, многи су били мишљења да се то до њихове пензије неће десити, али је Килијан то ове сезоне већ успео. Остаје да се види хоће ли суперталентовани фудбалер испунити свој потенцијал и колико ће остварити на тимском пољу са ПСЖ-ом, а онда и Реалом.

Наступ Килијана Мбапеа против Реала у првом мечу осмине финала Лиге шампиона била је само кап која је прелила чашу његовог умећа и доказала о каквом се фудбалеру ради.

Млади и суперталентовани Француз налази се у животној форми и утисак је да је тренутно за копље квалитетнији од свих осталих на свету.

Пре скоро годину дана, писао сам о паду који доживљавају Лионел Меси и Кристијано Роналдо, као и о томе ко би могао бити њихов наследник.

Ни помислио нисам да ће Лео и Кристијано у односу на тај период успети да падну неколико лествица и у великој мери угрозе свој статус најбољих фудбалера на планети, само годину дана касније.

Меси је напустио Барселону и делимично потврдио нешто што су и највећи фудбалски лаици предвиђали, а то је да такву зону комфора и третмана неће имати нигде на свету, па чак ни у најбогатијем клубу који је спреман да му понуди све.

Аргентинац је изабрао одличну средину за ову фазу каријере, али партије које пружа једноставно нису на највишем нивоу.

Често је случај да га нема у саставу из разних разлога, а онда, када је на терену, очигледни су пропусти.

Предуго се чекало на његов дебитантски гол за тим из Париза, а онда се између сваког наредног правила добра пауза.

Једноставно, Меси не само да је почео да бира утакмице, већ и нападе и поседе у којима ће да буде присутан психички и физички на терену.

Утисак је да је то дошло неколико година раније, пошто Меси има 34, а не 37 или више година.

Ретко који клуб ће моћи да угрози ПСЖ у првенству Француске, али такав однос према игри знаће да казни било која квалитетнија екипа у Лиги шампиона (Реал то синоћ није био).

Што се тиче Кристијана Роналда, он има пак други проблем.

За разлику од Месија, Кристијанова жеља за доприносом и учешћем у свакој акцији никада није изостала, штавише, она ствара контраефекат и прави проблем.

Португалцу изгледа тешко пада то што није у стању да уради оно што је могао до пре само неколико месеци.

До недавног меча са Брајтоном имао је најдужи "пост", тачније период без постигнутог гола у дугогодишњој каријери.

Превише лопти тражи, превише акција жели сам да заврши, превише тензије и нервозе уноси међу саиграче, али и стручни штаб.

Један тренер Јунајтеда је смењен, а иста судбина чека и овог привременог, али питање је колико ће било који стручњак на свету моћи да повеже редове, пронађе најбољу улогу Роналду и учини нешто значајније са овом екипом "црвених ђавола".

Тренутно се грчевито боре за четврто место, које би им и наредне сезоне обезбедило учешће у Лиги шампиона, а сигурно им то није био циљ када су доводили Роналда.

Проблем и код Месија и код Роналда јесте то што, тренутно, њихове екипе као да превише трпе њихово присуство, тј имају много више проблема него користи.

Статистика им и није толико лоша, али она сигурно не говори целу причу.

Меси је на 21 мечу у свим такмичењима постигао седам голова и осам пута био асистент, док је са друге стране Роналдо одиграо 28 утакмица, 15 пута погађао гол и три пута асистирао.

Поред Месија и Роналда, ту је још неколико фудбалера који се налазе у избору најбољег на свету.

Многи се са разлогом буне због чињенице да Роберт Левандовски није у конкуренцији и конверзацији о најбољем на свету.

Пољак из сезоне у сезону наставља да решета мреже, ове сезоне постигао је 37 голова на 30 наступа и утисак је да је упркос наградама које је освојио, ипак остао без оне највредније – златне лопте.

Ипак, ово није текст ни о Месију, ни Роналду, ни Левандовском, ни Салаху, Холанду, већ о јединственом Килијану Мбапеу.

Када је са само 19 година био лидер Француске, коју је вукао до титуле светског шампиона, многи су му предвиђали блиставу каријеру и поредили га са Тијеријем Анријем.

Као највећи обожавалац лика, игре и дела Тијерија Анрија (вероватно на читавом свету) мишљења сам да је Килијанов "плафон" већи.

Физичке предиспозиције су ту, упоредиве. Обојица су започели каријере у Монаку, обојица играли и на крилним позицијама, али и као класични нападачи. Обојица као тинејџери освајали "богињу" са репрезентацијом Француске.

И сам Анри често разговара са Мбапеом, даје му савете и прича му како је пред њим светла будућност и да Килијан не сме да се задовољава ничим што није најбоље и најтрофејније.

Већ сада, са 23 године, Мбапе терорише сваку одбрану, сваку тактику, сваког "фластера" залепљеног за њега.

Сналази се феноменално како на уском, тако и на широком простору. Убитачан је са обе ноге, на свим позицијама у нападу.

Предан је екипи, прави професионалац, што је доказао тиме што је постигао гол и одиграо онакав меч против Реала, својој будућој екипи.

Пожртвован је и дисциплинован, а опет поседује луцидност и спортску дрскост.

Имао је срећу да учи од најбољих, како у репрезентацији, тако и у ПСЖ-у.

Оно што је веома занимљиво, јесте тренутак у којем се растаје од Нејмара и Месија.

Многи, са којима се и сам слажем, сматрају да је Мбапе довољно научио од Нејмара и да би све преко имало негативан ефекат, односно да је Нејмар својим понашањем ван терена помало и одмогао младом Французу.

Слично се прича за Месија ове сезоне, како дефинитивно није најбољи узор, па ни саиграч Килијану и да је време да он оде и више не буде ни у чијој сенци.

Иако је неколико пута демантовао гласине о Реалу и говорио да мисли и живи само за сутрашњи дан, очигледно је да ће каријеру наставити у Мадриду и тако испунити дечачки сан.

Анри је коју годину прекасно напустио Арсенал и то је нешто што му је угрозило последње сезоне каријере, али је пре тог одласка зацементирао свој статус легенде тог клуба.

ПСЖ је у овом тренутку кудикамо већи и квалитетнији клуб од тог Арсенала, али утисак је да Килијан има недовршена посла са Парижанима, па би освајање Лиге шампиона ове сезоне била ултимативна круна и најбољи начин за растанак.

Уколико до тога не дође, Мбапе ће се сигурно у Реалу убрзо наћи у прилици за први "ушати пехар" у каријери.

Мбапе је успео да се попне на трон, али је сада мистерија колико ће се на њему задржати, хоће ли искористити потенцијал и колико ће трофеја подићи.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво