Читај ми!

Сер Алекс Фергусон прославио 80. рођендан

Легендарни Алекс Фергусон, најуспешнији тренер у историји Манчестер јунајтеда, прославио је 80. рођендан.

Фергусона многи сматрају за најбољег менаџера у историји фудбала, а светску славу стекао је предводећи Манчестер јунајтед читавих 26 година.

Са "ђаволима" је освојио 13 титула шампиона Енглеске, пет трофеја у ФА купу, а два пута одвео је своју екипу на кров Европе - 1999. и 2008. године.

Играчку каријеру почео је у шкотском Квинс парку, истовремено је радио на бродоградилишту у Глазгову.

Професионалну каријеру почео је 1964. године у Дамферлајну, а већ следеће сезоне постигао је 31 погодак у шкотском шампионату.

Играо је две сезоне за Ренџерс, затим за Фалкирк и Ејр јунајтед, да би играчку каријеру завршио 1974. године.

Тренерска каријера кренула је у Ист Стирлингу, да би само неколико месеци касније преузео Сент Мирен, са којим је освојио шампионску титулу 1977.

Затим преузима Абердин, који је са Фергијем као менаџером имао најбољи период у клупској историји - три шампионске титуле, четири шкоткса ФА купа и Куп победника купова 1983. године.

Менаџер Манчестер јунајтеда постао је у новембру 1986. године. Почеци нису били превише успешни - у прве четири сезоне клуб је заузео 11, друго, 11. и 13. место на табели.

Ипак, у Јунајтеду су били стрпљиви што се вишеструко исплатило. У сезони 1989/90. освојен је ФА куп, што је означило почетак најуспешнијег периода у историји клуба.

Од 1993. до 2003. године, "ђаволи" су освојили осам титула шампиона, уз три ФА купа, да би 1999. Фергусон постао шампион Европе, у сада већ легендарном финалу против Бајерна.

Од 2006. до 2013. године Јунајтед је освојио још пет титула шампиона Енглеске, уз освојену још једну Лигу шампиона - 2008. године против Челсија.

У заслужену пензију сер Алекс је отишао 2013. године, али је остао на Олд Трафорду као амбасадор клуба.

Навијачи Јунајтеда Фергусона просто обожавају, једна трибина на Олд Трафорду носи његово име, а за своје заслуге проглашен је за витеза 1999. године.  

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи