Читај ми!

Тадић надмашио Леа Месија и постао светски рекордер

Српски фудбалер Душан Тадић надмашио је великог Лионела Месија и постао светски рекордер по броју асистенција у једној календарској години. Тадић је против АЗ Алкмара забележио 37. асистенцију у 2021. и учинио нешто што нико пре њега није успео, оставивши иза себе вероватно и најбољег фудбалера свих времена, који је 2011. уписао 36 додавања за гол.

Било је мало недоумица да ли је нови рекорд валидан, али су дилеме отклоњене подацима "Опте", водеће компаније за спортску статистику, као и портала "Трансфермаркт", који своја рангирања обавља на основу важећих података из надзорних фудбалских тела.

Капитен Ајакса и репрезентације Србије још није завршио посао јер у следећа три дана треба да одигра две утакмице и поправи свој учинак по броју асистенција.

Тадић је поново био кључни човек "копљаника" у походу на титулу у Холандији, али и одличан наступ у групној фази Лиге шампиона, у којој је Ајакс постао први клуб у овом веку који је остварио свих шест победа, а да није члан "лига петице".

Душан је у домаћем првенству и куповима забележио 27 асистенција (она против АЗ Алкмара пре неколико дана за потврду рекорда), још четири у Европи, али су оне најважније и најлепше дошле у националном дресу.

Некадашњи члан Војводине, Гронингена, Твентеа и Саутемптона је за Србију у 2021. забележио шест асистенција, од којих је последња донела и пласман на Светско првенство у Катару.

Тадић је у одлучујућем мечу са Португалијом у Лисабону центрирао Александру Митровићу, који је главом на другој стативи послао у мрежу за велико славље "орлова".

Поред тога, момак из Бачке Тополе је у претходних 12 месеци постигао 18 голова.

Меси је у 2011. дошао до броја од 36 асистенција и 59 погодака.

Фудбалски савез Србије одабрао је Тадића за најбољег нашег фудбалера ове године и у среду ће му, трећи пут у каријери, бити додељена Златна лопта ФСС-а.