Читај ми!

Пре тачно 30 година Звезда се попела на кров света

Пре тачно 30 година Црвена звезда постала је први и једини тим из источне Европе који је освојио клупску титулу првака света победом у Токију над екипом Коло Коло из Чилеа.

Тај 8. децембар 1991. гоидине заувек ће остати упамћен као један од најзначајнијих датума у историји нашег клупског фудбала.

На велелепном Националном стадиону у Токију одиграно је јубиларно, 30. финале Интерконтиненталног купа.

Првак Европе, Црвена звезда, отпутовао је на мегдан шампиону Јужне Америке, освајачу Копа либертадорес, екипи Коло Коло из Чилеа, у жељи да постане први тим из Источне Европе који је објединио европску и светску клупску титулу.

Стеауа је пет година раније имала шансу, али су Румуни у Токију поражени од Ривер плејта са 1:0.

Предвођен тренером Владицом Поповићем, најчувенији тим у историји Црвене звезде био је фаворит.

Без Стевана Стојановића, Драгише Бинића и Роберта Просинечког – са Савићевићем, Панчевом, Михајловићем, Југовићем, Белодедићем и Најдоским, препуни самопоуздања након победе над Олимпиком из Марсеља у финалу Купа европских шампиона, играчи Црвене звезде су од самог почетка утакмице били доминантни, а до вођства их је довео Владимир Југовић већ у 19. минуту.

Иако је у 42. минуту капитен Дејан Савићевић добио црвени картон, црвено-бели су и са играчем мање наставили у истом ритму, те је у 58. минуту Југовић другим голом на мечу повисио резултат на 2:0 и тако понео епитет играча утакмице.

Питање победника и новог светског клупског шампиона није се постављало ни у једном тренутку, а тачку на ову величанствену утакмицу и победу, једну од највећих у историји Црвене звезде и нашег фудбала, ставио је најбољи стрелац те генерације и Златна копачка Европе 1991, Дарко Панчев, голом у 72. минуту за коначних 3:0.

Коло Коло готово до није створило ниједну шансу на овом мечу, а куриозитет је да од те 1991. па све до 2004. ниједна екипа у финалу Интерконтиненталног клупа није славила тако убедљиво, као Црвена звезда тог 8. децембра 1991.

Када је швајцарски арбитар Курт Ретлизбергер означио крај меча, исписана је историја европског, али и светског фудбала – 30 година касније, ниједна екипа из источне, али ни и из централне Европе није била чак ни у прилици да се бори за титулу првака света.

Црвена звезда постала је и остала једина екипа из овог дела Старог континента која је објединила европску и светску клупску титулу.  

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво