Читај ми!

Зидан, Тен Хаг, Роџерс - ко би могао да замени Солскјера у Манчестер јунајтеду

Пред челницима Манчестер јунајтеда је паклено тежак задатак и одлука која може одредити у ком правцу ће се представе на "театру снова" одвијати - хоће ли публика наставити да плаче уз нижеразредне мелодраме или ће се у репертоару коначно појавити мало акције са срећним крајем.

Зидан, Тен Хаг, Роџерс - ко би могао да замени Солскјера у Манчестер јунајтеду Зидан, Тен Хаг, Роџерс - ко би могао да замени Солскјера у Манчестер јунајтеду

Претходних година осакаћена очекивања навијача Јунајтеда добила су крила пред почетак ове сезоне – вратио се Кристијано Роналдо, дошао је централни бек светске класе (за разлику од Харија Мегвајера) Рафаел Варан, а када се још објавио и долазак Џејдона Санча за 100 милиона долара – еуфорија око Олд Трафорда је достигла врхунац.

Скупоцени спортски ауто је састављен, сви делови су пажљиво одабрани и ручно наштеловани, а онда су волан тутнули у руке Олеу Гунару Солскјеру. 

Све гласније и храбрије се говорило о титули, о трци се причало као да нико други не учествује и као да се само они питају.

Али, нико није причао о способностима и могућностима возача. 

Легенда клуба се одлично показала као тест возач – био је добар и у првим кривинама, на тренутке одличан са слабијим возилом – толико да су се навијачи "ђавола" бусали у груди и причали – "Оле је за воланом".

Весели Норвежанин није скидао осмех с лица ни када су се све лампице палиле на контролној табли, док је убрзавао ка провалији, уживајући безбрижно у живописном околишу уз веселе тактове некe Абе или Мајкла Џексона.

Срећом по навијаче Јунајтеда, када су се кочнице стањиле и готово отказале, појавио се неко ко је изнад Солскјера, угасио радио, и повукао ручну (она је функционисала, очигледно). 

Реалност је, као и увек у животу, ударила снажно и застрашујуће – пошто се, свега неколико сати после спречене трагедије – поставља питање свих питања: шта сада?

Коме поверити овакву машину? Ко је може обуздати и ко из овог мотора може извући све оно што он може?

То је, за породицу Глејзер и челнике Јунајтеда, питање од милијарду долара (да је од милион, не би толико лупали главу).

Зинедин Зидан – ако супруга дâ "зелено светло"

Као главни кандидат за клупу "ђавола" искочио је Зинедин Зидан.

Како и неће, када је човек који је освојио све што се може освојити тренутно без посла.

Човек који је миловао лопту као нико пре њега и, вероватно, као нико после – имао је савршену контролу као играч, а потом је доказао да је има и као тренер.

Годинама се спремао за посао првог тренера у Реалу – прво као асистент Карлу Анчелотију, а потом као тренер младог тима Реала. 

Када је закорачио на главну сцену, био је потпуно спреман да покори свет.

Освојио је са Реалом две титуле шампиона и три узастопне титуле првака Европе!

Својом вољом је напустио Реал, па се вратио да помогне у тешким тренуцима (тада је освојио другу титулу), а потом, још једном, како сви победници раде, својевољно напустио клупу.

Као неко ко је освајао свет и као играч и као тренер, Зидан је прилично добар кандидат да режира на "театру снова" и делује да нема препреке за такав сценарио...

Међутим, као и у сваком добром сценарију, јачина главне мушке улоге условљена је јачином исте такве женске. 

Како преносе бројни британски медији, изгледа да је Зинединова супруга, Вероник, камен спотицања у овој потенцијалној романси.

Њој се (а, руку на срце, и коме би) не допада идеја да живи у Манчестеру, у Енглеској, и да гледа сваки дан у небо хоће ли киша и кад ће.

Када би правио листу места на којима би желео да живиш, а имаш могућност да бираш где ћеш живети (и уживати), Манчестер – сасвим логично и очекивано – не би био на врху листе, зар не? 

Зинедин ће морати уверљиву финту да прода на породичном састанку уколико заиста жели да се поново удружи са Кристијаном Роналдом и Рафаелом Вараном, овај пут на Олд Трафорду. 

Охрабрујуће за навијаче Јунајтеда – ако неко уме да дрибла и финтира – то је свакако Зидан. 

Тен Хаг би донео акцију, а можда и прву виолину Ајакса

Име првог тренера Ајакса, Ерика Тен Хага, није се неочекивано појавило на списку кандидата за место менаџера Манчестер јунајтеда.

Холанђанин је најзаслужнији за мало фудбалске романтике у свету где су новац, снага и брзина апсолутно све, и њему можемо захвалити на провејавању носталгије и сете за 90-им (фудбалским искључиво, разуме се).

Ајакс игра предиван фудбал. У мору мисица и модела, Ајакс је она девојка из комшилука, која ће неочекивано, али и без превелике жеље, заблистати на матури.  

Тен Хаг је водио Ајакс, пре две сезоне, до полуфинала Лиге шампиона, првог од 1997. године за четвороструког првака Европе. 

Ајакс гази ривале: ако постигне седам голова, свом снагом креће и по осми. 

Таквих фудбалских представа су се ужелели на "театру снова", чији репертоар је претходних сезона обиловао драмама и трагедијама.

Ужелела се публика мало акције са "хепиендом", а то би Тен Хаг могао да пружи.

Можда би, као што многи тренери раде, повео са собом у нови клуб и неког играча, а ко би у овом случају био бољи избор од оног од којег игра Ајакса зависи – Душана Тадића? 

За долазак Тен Хага из петних жила навија и један човек на Олд Трафорду – Дони Ван де Бек.

Талачка криза на Олд Трафорду могла би бити окончана наредних недеља, пошто би Тен Хаг, сасвим сигурно, ослободио несрећног Донија.

Ван де Бек је стигао у Јунајтед као један од највећих европских талената, али је онда ћушнут у запећак где ћутке добија храну и воду на кашичицу...

Наравно, и у овом сценарију постоји заплет – да ли ће моћна продукција, која је окупила све "оскаровце", понудити палицу још једном талентованом, али не толико искусном човеку?

Грешка коју су направили са Солскјером се сада не сме поновити, и због тога је тешко поверовати да ће се посао понудити некоме ко се није доказао на највећој сцени.

Брендан Роџерс – превише тих и фин за галаму у Манчестеру

Брендан Роџерс је, без икакве дилеме, један од најбољих тренера на Острву у последњих неколико година.

Северни Ирац поносно, али превише тихо и ненаметљиво, ниже успехе откако је "препливао" Ирско море и потражио ухлебљење у Премијер лиги.

Прво је тренирао резерве Челсија, потом Вотфорд, Рeдинг и Свонси, што му је донело улазницу за Енфилд. 

Узео је Ливерпул, који је тада био у сличној ситуацији у којој је Јунајтед последњих сезона (само без скривања и без гурања проблема под тепих), и удахнуо му живот.

Што је важније, натерао је навијаче Ливерпула да поново верују.

ОНА сезона, ОНО клизање Стивена Џерарда и ОНЕ сузе Луиса Суареза подлога су онога што је Ливерпул данас. 

О значају његовог посла и о свему што је учинио за Ливерпул неретко говори и сам Јирген Клоп.

Највећи Роџерсов проблем на Енфилду било је то што се није превише питао ван терена – није бирао сам појачања, па су тако, ни криви ни дужни, а захваљујући математици и статистици, "светим травњаком" Енфилда продефиловали Нури Шахин, Осама Асаиди, Фабио Борини, Јаго Аспас, Марио Балотели...

Његово име (тада) није имало тежину као што је имало (и даље има) Клопово.

Као тренер би био савршен за Јунајтед – али све остало говори да је далеко од тога.

Оно што га је спотицало у Ливерпулу, упркос свим успесима после епизоде на Енфилду – и са Селтиком и са Лестером, сасвим сигурно би се дешавало и на Олд Трафорду.

Не би се превише чуо, ионако тихи глас Северног Ирца на Олд Трафорду ван терена, а сигурно би се мучио да обузда карактере преплаћених звезда.

Веровали су му и Луис Суарез и велики Стивен Џерард, али они су желели титулу и ништа друго их није занимало.

Да ли би му веровали овај Кристијано Роналдо, на заласку каријере, или један неконвенционалан и уврнут Пол Погба?

Уосталом, када се, пре неколико дана, појавила информација да се Роџерсово име спомиње у Манчестеру, и када су га питали за ту могућност, Северни Ирац је учинио све што је до њега, а у складу са поносом и васпитањем, да затвори тек одшкринута врата Олд Трафорда.

"Прво, врло је неучтиво питати ме тако нешто, у тренутку када Манчестер јунајтед има тренера. Друго, не могу да коментаришем то јер није реално. Поносан сам што сам у Лестеру", рекао је Роџерс.

Луис Енрике, Покетино, Лоран Блан...

Британски медији се, наравно, не заустављају на ова три имена. 

Ако је веровати британским медијима, постоји могућност да због Јунајтеда новог тренера потраже и ФК Заклопача и Реал Подунавци.

Једноставно, свако је потенцијални кандидат. 

Тако је, преко ноћи, прилично "јак кандидат", како формулишу острвски медији, постао Лоран Блан – некадашњи фудбалер Манчестер јунајтеда, сада тренер катарског Ел Рајана. 

Водио је ПСЖ, па после пет година паузе преузео Ел Рајан. 

Манчестер јунајтед? Нема ништа од тога.

Луис Енрике?

Освојио је триплу круну са Барселоном, сада је селектор Шпаније.

Нереално.

Покетино?

Зашто би, побогу, Покетино напуштао ПСЖ? 

Да се прича са Солскјером завршила када је морала да се заврши, Покетино би био на врху листе.

Овако, у овом тренутку, врло тешко.

Прилика живота која се не пропушта

Постоји она теорија да свако у животу добије прилику да заблиста – добије својих пет минута.

Само је питање хоће ли препознати ту прилику и хоће ли је приграбити. 

Ко год слетео у Манчестер, једно је сигурно – а то су две ствари:

1. Неће имати лак задатак испред себе.

2. Неће имати тежак посао испред себе.

3. Ово је та прилика!

Једна од највећих и најлепших животних прилика је на талону. Највећа и најзначајнија светска позорница је спремна. Публика је на местима, не чује се ни мува. Ансамбл је као на иглама. Ван де Бек у сузама. Гаси се светло.

Подиже се завеса... 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво