Читај ми!

Пикси за РТС: Величанствена победа је поклон народу

Селектор фудбалске репрезентације Србије, Драган Стојковић Пикси, за РТС је сумирао утиске после велике победе Србије у Португалији којим су "орлови" изборили пласман на Светско првенство у Катару.

Србија је са првог места изборила пласман на Светско првенство, победом у последњој, одлучујућој утакмици, на гостујућем терену над Португалијом

"Направљен је велики резултат. Победили смо велику Португалију у Лисабону у утакмици која је била пресудна. Од почетка нашег дружења, од марта ове године, веровао сам да Србија има потенцијал да одигра за оно место које води на Мундијал. Био сам сигуран у то, и успео сам да тај оптимизам пренесем на играче", рекао је за РТС селектор Драган Стојковић Пикси.

Најбољи играч Португалије, Кристијано Роналдо, није се видео у одлучујућем мечу, а како се то догодило и шта је Пикси рекао својим  играчима пред полазак на стадион? 

"Свака припрема утакмице тражи одређену дозу концентрације и стратегије. Наша тактичка опредељеност - да играмо нападачки фудбал, донела нам је то што ја желим да видим - да Србија буде лепршава, лепа, концентрисана, нападачки расположена... Нисмо се бојали Португалије. Рекао сам им да се игра финале и да смо ми тим који се пита какав ће исход бити на крају меча. Апсолутно нас не интересује име противника. Интересује нас само оно што ми радимо и оно што можемо да урадимо", открио је Пикси.

Одлучујући меч у квалификацијама, најбољи стрелац у историји националног тима, Александар Митровић, почео је са клупе, што говори о атмосфери у екипи и тимском духу. 

"Србија је у овим квалификацијама показала ново лице - тимски дух, снагу колектива, сви играчи су били максимално мотивисани да све идеје које је стручни штаб замислио, спроведу у дело".

Последње минуте утакмице, селектор није био на клупи.

"Последња четири минута сам био у нашој свлачионици, било је то превише за мене... Мислио сам да је лопта погодила спољни део мреже, али када сам видео наше играче, јасно ми је било да је то гол који нас води на Светско првенство, који нам остварује снове. Када сам видео четири минута надокнаде, отишао сам у свлачионицу. Стадион није подрхтавао, што значи да иде у добром правцу", рекао је Пикси.

Нешто слично је урадио и Ивица Осим, који није гледао пенале против Аргентине 1990. године. 

"То су стресне ствари... Једноставно сам желео да пронађем свој мир. Био сам сигуран да нас тај гол води на Мундијал и нисам желео да ми се ти снови покваре", објаснио је селектор. 

Александар Тирнанић и Илија Петковић су, пре Пиксија, једини у историји националног тима ишли на Светска првенства као играчи и као селектори. 

"Овај резултат је поклон народу. Носити дрес државног тима је нешто што играч може само да пожели. Када се то оствари, онда мора бити прави и мора дати максимум који има у себи - да се бори, трчи, жртвује за тим... Народ који то гледа са стране уме то да препозна. Осетили смо велику подршку - људи су осетили да је однос према дресу онакав какав треба да буде", рекао је Пикси.

Стојковић је пре осам месеци преузео национални тим и од тада се много тога променило. 

"Ова Србије је показала ново лице, фудбал какав ја волим да видим - фудбал који зрачи лепотом, на нивоу светских екипа. Зашто су они бољи од нас? Ја то не прихватам", рекао је Пикси.

Светско првенство у Катару ће се играти у новембру и децембру, усред такмичарских сезоне, што ће оставити мало времена за припреме.

"Ми смо у марту радили само дан и по. Тако смо кренули у квалификације. Биће довољно времена, верујем да ће ово Светско првенство бити спектакуларно", поручио је селектор. 

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи