Читај ми!

Награда или казна – Шта чека Ћавија на клупи Барселоне

Легенда једног таквог клуба, непоновљиви играч, јединствени ум и карактер, Ћавијер "Ћави" Ернандез испуниће још један животни сан и постати тренер своје вољене Барселоне. Далеко да ће све бити као из снова, пошто икону "Блаугране" чека више него тежак задатак. Барселона већ неко време није онаква какву је Ћави памти, па се многи са разлогом питају да ли је релативно "новопечени" тренер спреман за такав изазов, вероватно и највећи у каријери, што играчкој, што тренерској.

Награда или казна – Шта чека Ћавија на клупи Барселоне Награда или казна – Шта чека Ћавија на клупи Барселоне

Иако катарски Ал Сад наводи да је њихов тренер Ћави, везан уговором још две године, иако председник Барселоне Ђоан Лапорта тврди да се са легендом клуба ступило у контакт, али да је ствар далеко од готове, утисак је да сви знају да ће Ћави 3. новембра постати тренер Барселоне.

"Блауграна" није више имала стрпљења за Роналда Кумана, којем је уручен отказ, а екипу ће привремено у наредних пар утакмица водити Серђи Баржуан, доскорашњи тренер Б тима каталонског клуба.

Барса се налази, што у финансијском, што у кадровском, што у резултатском расулу.

Управа клуба, са Лапортом на челу, нема превише избора, па повлачи непопуларне али неопходне потезе. Један од тих је Ћави.

Легенда клуба и сигурно играч и ум какав се види једном за живота, већ неко време је говорио о свом животном сну да постане тренер Барселоне.

Као што је то радио и у играчким данима, Ћави је знао да добро промисли пре сваке одлуке и да у глави развија сценарије неколико потеза раније.

Тако је некадашњи везиста у два наврата одбијао да се ухвати кормила овог гигантског клуба, говорећи како није спреман за тако велики задатак, али ни да клуб није у ситуацији да га он преузме.

Како је Барселони понестало опција или легенди које би селе на њихову клупу, долазак Ћавија у Барселону сада је реалнији него икада.

Барселона је на коленима, потребан јој је мађионичар

Пробала је "Блауграна" са Сетијеном и Куманом, али упркос њиховим фудбалским идејама, знању и статусу, ти пројекти су се веома неславно завршили.

Сетијенова последња утакмица завршила се поразом од Бајерна са 8:2, као и неславним партијама и губитком трофеја титуле у Шпанији, док ће Куман остати запамћен као тренер који је потпуно погубио све конце, али и утакмице, што говори податак о најлошијем проценту победа и освојених бодова у новијој историји Барселоне. 

Кап која је прелила чашу био је пораз од Раја Ваљекана, први Барселонин против тог клуба у протеклих 20 година, након чега је Лапорта преломио, назвао Кумана на хитни састанак и обавестио га да је разрешен дужности.

Одмах након тога медији су пренели да је Ћави главни фаворит за клупу Барселоне, али су се уз њега помињали и Артета, Конте, Мартинез...

Наводно, Барселона је недељу дана пре Кумановог отказа, ступила у контакт са Ћавијем и постигнут је усмени договор. Како преносе бројни европски медији, Ћави ће у Ал Саду остати до 3. новембра, како би са катарским клубом одиграо један веома битан меч, а онда би или без обештећења, или уз доплату од милион евра, и званично постао тренер Барселоне.

Бивши фудбалер Барсе се наводно опростио и од играча које још увек тренира и пренео им да ће испунити свој животни сан.

Ипак, Ћавија чека невероватно тежак задатак, готово немогућа мисија, у коју се он свесно упушта.

Многи фудбалски аналитичари, стручњаци и медијске личности са разлогом се питају да ли је релативно "новопечени" тренер спреман за такав изазов, вероватно и највећи у каријери, што играчкој, што тренерској.

Сматра се да Ћавија чека или награда или казна

Награда би дошла за храброст због тренутка у којем преузима вољени клуб, за све што је икада урадио за Барселону, па још ако би је извукао из блата и винуо на светски врх, дефинитивно би његово место легенде клуба било зацементирано, али и његов статус као тренера и фудбалског стручњака би скочио у висине.

Са друге стране, прети му и казна, уколико би Барселонина кола наставила да иду низбрдо, врло лако би могао да укаља свој углед и име, чак и код навијача Барселоне, а вероватно би попут бројних бивших фудбалера, прерано сахранио своју тренерску каријеру.  

Занимљиво је да је прегршт наговештаја и разлога због којих би Ћавијева ситуација у Барселони могла да оде у оба смера.

Од почетка тренерске каријере, Ћавијев клуб игра по принципу његове Барселоне.

Нападачки, креативни фудбал, огроман број додавања, лопта константно у својим ногама, разбијање противничке концепције, одбране и жеље за игром.

Утисак је да је због тога Ћави идеално решење на позицији тренера, јер не само да познаје Барселонин ген, већ га је у великој мери он брусио и направио таквим.

Такође, очекивања нису превелика, бар не за ову сезону, па би Ћави могао да постепено и без огромног притиска гради тим онако како он жели. 

Одлична ствар по Барселону је и тај баланс младости и искуства.

Ретко који менаџер би боље могао да пренесе Педрију, Фатију, Гарсији, Десту, Нику, Гавију, Дембелеу, Демиру, Тринкау, Балдеу и осталим младим надама, шта је Барселона, каква она треба да буде и у ком смеру они треба да се развијају.

Такође, Барселона у свом саставу има неколико играча који су далеко ван свог врхунца, па би Ћави, као њихов некадашњи капитен, пријатељ и саиграч, могао да их лимитира и припреми за смену генерација. 

Ипак, то може бити мач са две оштрице, пошто многи сматрају да он, као 41-годишњак, неће моћи да буде ауторитет Пикеу, Бускетсу и Алби, који су тек пар година млађи од њега.

Многи главни проблем са Ћавијем на месту тренера Барселоне виде расуло у којем се клуб налази, а у којем неискусан тренер неће моћи да се снађе.

Милион, тачније милијарду ствари нису онакве какве би требало да буду у клубу таквог реномеа, а далеко од тога да је Ћави, или било који млади и неискусан тренер, способан да добро функционише у хаосу.

Готово извесно је да ће се нови тренер Барселоне сусрети са превише проблема одједном.

Од говора тела и менталних тескоба великог броја играча, до повреда неких од носиоца игре који су њима склони, па на крају и до финансија и међуљудских односа, који су такође добрано пољуљани.

Наравно, још један проблем за Ћавија може бити однос реалности и очекивања.

Сигурно је да ће млади стручњак одмах желети да изведе клуб на победничке стазе, али тешко да постоји магични штапић који може Барселону тек тако извадити из кризе.

На руку му не иду ни шпански и каталонски медији, који као пијавице знају да се прикаче за некога ко је под притиском и из њега извуку оно најгоре, или изврну ситуацију тако да проблеми настану чак и тамо где их нема.

Било како било, Ћави (уколико све буде ишло по плану), свесно преузима свој вољени клуб и упушта се у све што тај клуб носи.

Као играч је доказао да нема тог терета који не може да изнесе, али ће сада бити на вероватно испиту тежем неголи иједном који је имао док је господарио средином терена.

Многи га знају као "компјутер" или "луткарски мајстор", па ће своје надимке дословце морати да пренесе и у тренерски посао, јер је пред њим претежак задатак и немогућа мисија.

Излизане су фразе да историју пишу победници, као и да је будућност у властитим рукама, али је у Ћавијевом случају то управо случај. 

Гвардиола је изјавио да Ћави на место тренера Барселоне долази са више знања и искуства него што га је Пеп имао када је преузимао "Блауграну".

Пред Ћавијем су два пута и каријере двојице иконских везиста.

Или ће кренути менторовим Гвардиолиним стопама и постати један од најбољих светских стручњака, или га чега судбина Андреје Пирла, несхваћеног генија, који се обрукао у свом клубу и покушава да пронађе мандат како би спрао љагу са свог тренерског имена.

Александар Петровић (AlexPetro23)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво