Читај ми!

Утакмица Партизана и Звезде 165. пут – ко је фаворит у "утакмици без фаворита"

Фудбалери Партизана и Црвене звезде 165. пут играће међусобни дуел у националном шампионату, а ове јесени оба тима дочекују бечити дерби у позитивном расположењу. Два најпопуларнија српска клуба иза себе имају одличан почетак сезоне, како у првенству, тако у Европи, па се гледаоци надају да ће делић тог показаног квалитета изабраници Александра Станојевића и Дејана Станковића пренети на терен стадиона у Хумској.

Партизан и Црвена звезда улазе у 165. дерби као две водеће екипе на табели Линглонг Суперлиге. Црно-бели су први на табели са 21 освојеним бодом, већити ривал има два мање.

Више од добрих резултата у националном шампионату, навијаче две екипе радују успешни наступи у европским такмичењима – оба тима пласирала су се у лигашку фазу еврокупова и забележили тријумфе у првом колу.

Звезда је на свом терену савладала Брагу са 2:1, док је Партизан био сигуран на Кипру против Анортозиса 2:0, па су Дејан Станковић и Александар Станојевић, али и њихови играчи, пуни оптимизма пред 165. вечити дерби.

Навијачи очекују добру игру, али и голове. Традиција каже да је последњи меч без погодака у Хумској одигран сада већ далеке 2006. године, а црно-бели у последњих пет дербија нису поражени на свом терену (две победе и три ремија).

Истина, више голова постиже се када се утакмице играју на другој страни Топчидерског брда, на стадиону "Рајко Митић", а занимљиво је да су црно-бели први постизали погодак на мечевима у Хумској у последњих седам година.

Звезда је последњи пут у Хумској славила 2016. године, када је Седрик Гогуа донео предност црно-белима, а преокрет гостима донели Ибањез и Вијеира.

Партизан је у досадашњих седам утакмица одиграних у шампионату забележио свих седам победа, уз фасцинантну гол-разлику 25:2.

Звезда је "кикснула" у првом колу против Војводине, било је 0:0, али је потом забележила шест победа, а укупна гол-разлика је 13:3.

Станојевић у дербију неће моћи да рачуна на Данила Пантића, Сејдуба Сума је ван форме и тешко да ће добити прилику, док се најбољи стрелац Рикардо Гомеш повредио на утакмици на Кипру, али требало би да се нађе у стартној постави.

За Звезду сигурно неће играти Ел Фарду Бен, који је због повреде пре времена напустио меч са Брагом, Миљан Павков је под великим знаком питања, док су остали играчи на располагању Дејану Станковићу.

Као и много пута до сада, форма тимова не игра толико значајну улогу, пошто се о вечитом дербију говори као о "утакмици у којој нема фаворита".

Ипак, узимајући у обзир резултате и игре два тима, као и чињеницу да се утакмица игра на стадиону Партизана, може се рећи да су црно-бели благи фаворити.

Утакмица може, али и не мора, имати значај када је питање шампиона у питању. Узимајући у обзир квалитет два тима, није немогуће очекивати да нико у првенству вечитим не одломи бодове, па би победа у дербију било које екипе била велики ветар у леђа ка титули шампиона државе.

Очекујемо лепу фудбалску представу, надамо се и головима, а трећу годину заредом јесењи вечити дерби играју "европски" Партизан и Звезда.

Такође, биће ово први вечити дерби који ће се играти под будним оком ВАР технологије, што може бити чињеница која ће смирити страсти које су, неминовно, прилично узбуркане, када су у питању дуели наша два најпопуларнија и најтрофејнија клуба.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво