Читај ми!

Криза у Премијер лиги, потрошено "само" 1,1 милијарди фунти у прелазном року

Шесто лето заредом, клубови Премијер лиге потрошили су збирно више од милијарду фунти за трансфере играча. Највише су трошили Манчестер јунајтед, Арсенал, Челси и Манчестер сити, Ливерпул се ослонио на сопствене снаге. И поред астрономских сума, куповна моћ клубова у Премијер лиги је у опадању, другу годину заредом.

Неколико трансфера обављених последњег дана прелазног рока помогли су да премијерлигаши шесту годину заредом премаше суму од милијарду евра за ангажовање нових играча.

Неколико великих звезда дошло је на Острво, боље рећи вратило се, а то се пре свегаодноси на Кристијана Роналда, који је поново обукао дрес Манчестер јунајтеда, али и Ромелуа Лукакуа, који ће још једном покушати да у дресу Челсија покаже своју класу.

Најскупљи трансфер на Острву био је прелазак Џека Грилиша из Астон Виле у Манчестер сити за 100 милиона фунти, чиме је офанзивни везиста постао најскупље плаћени енглески фудбалер у историји.

Челси је нешто мање платио Ромелуа Лукакуа Интеру, 97,5 милиона фунти, док је Манчестер јунајтед долазак Џејдона Санча платио Дортмунду 73 милиона британских новчаница.

Ипак, највећа победа "ђавола" је долазак Кристијана Роналда, али и Рафаела Варана, па се чини да је екипа са "Олд Трафорда" најбоље пазарила од свих конкурената за титулу.

Ливерпул је довео једно појачање - дефанзивац Ибрахима Конате плаћен је Лајпцигу 36 милиона фунти, али су "црвени" снаге усмерили на продужетак сарадње играча који су већ део ростера, па је тако последњег дана прелазног рока своју верност Клопу продужио капитен Џордан хендерсон.

Арсенал је одрадио још један катастрофалан прелазни рок, а притом је потрошио велику количину новца за дефанзивца Бена Вајта (50 милиона фунти), везисту Мартина Одегора (30 милиона) и голмана Арона Рамсдејла (24 милиона).

И поред несумњиво велике количине новца коју су премијерлигашки клубови потрошили у овом прелазном року, куповна моћ је опадању, највише захваљујући финансијској кризи изазваној пандемијом коронавируса.

Клубови су ове године издвојили 11 одсто мање новца него претходне (1,3 милијарди фунти), а ревизорска кућа Дилојт истакла је да је овогодишња колективна потрошња најмања од стране клубова Премијер лиге од 2015. године.

Без обзира на "кризу", премијерлигаши су потрошили випе од милијарду фунти у прелазном року, док је на другом месту италијанска Серија А са утрошених 475 милиона фунти.

Куповна моћ клубова у паду је и у осталим лигама петице, осим у Бундеслиги, која је једина повећала потрошњу.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи