Читај ми!

Унај Емери, мистер Лига Европе

Виљареал је освојио Лигу Европе, после пенал серије за инфаркт, а "жуту подморницу" је до највеће победе у клупској историји довео Унај Емери. Шпански тренер постао је први стратег у историји европског фудбала који је освојио четири трофеја у неком европском такмичењу.

Финале Лиге Европе између Манчестер јунајтеда и Виљареала показало је сву лепоту фудбала, сву неизвесност и дијапазон емоција коју "најважнија споредна ствар на свету" може да изазове, а на крају се радовао човек који је на то некако навикао, бар када је ово такмичење у питању.

Унај Емери је четврти пут освојио друго по квалитету европско такмичење, први пут са Виљареалом, који је тако стигао до највећег успеха од када клуб постоји.

Шпанац је ушао у историју и иза себе оставио велика тренерска имена као што су Ђовани Трапатони (три титуле у Лиги Европе, односно Купу Уефа), Боб Пејсли, Карло Анчелоти и Зинедин Зидан (по три титуле у Лиги шампиона, односно Купу шампиона).

Једина "мрља" у каријери остаће пораз од Челсија у финалу Лиге Европе 2018. године, који је Емери доживео као тренер Арсенала. Али, то је више до Арсенала, него до Емерија... 

Имао је тим из градића у близини Валенсије великих резултата у прошлости, играо је полуфинале Лиге шампиона, као и полуфинале Лиге Европе, али за први европски трофеј било је потребно нешто више и нешто боље.

А шта може да буде боље од тренера који је са Севиљом својевремено освојио три узастопна трофеја у Лиги Европе, који има искуство вођења великих европских клубова, Пари Сен Жермена и Арсенала, али и човека који као да је рођен под срећном звездом.

Да буде потпуно јасно, иако је победника одлучила пенал лутрија, није срећа донела пехар Виљареалу. Емери је један од најбољих фудбалских стратега у Европи – уме да сложи коцкице, укокмпонује искусне ислужене легионаре и младе лавове жељне крви, да нађе слабости сваком противнику.

Емери је имао храбрости да меч против Јунајтеда почне са 18-годишњим Јеремијем Пином, најмлађим шпанским играчем у финалу неког европског купа.

Сакупио је играче који су имали епизодне улоге у Премијер лиги – Кокелан је једно од највећих разочарања Арсенала, Морено није успео да избори за стартну поставу Ливерпула, Етјен Капуе је годинама био ослонац на средини терена Вотфорда, док Хуан Фојт никада није добио праву прилику у Тотенхему.

Одбрамбени бедем чине искусни 35-годишњи Раул Албиол и млади Пау Торес, наследник Рамоса и Пикеа у репрезентацији Шпаније.

Средином терена господари Дани Парехо, један од најбољих плејмејкера у шпанској лиги, док је диригентска палица у нападу поверена Ђерару Морену, који је ове сезоне постигао 31 погодак, изједначивши се са Ђузепеом Росијем на првом месту листе најбољих стрелаца клуба у историји. 

Емери је умео и да направи праве измене у правом тренутку. Пред продужетке је заменио оба бека, добио на свежини и продорности, а Јунајтед у додатних 30 минута готово да није запретио голману Херониму Руљију.

Поред тога, Емери је за противника имао један од најславнијих клубова на свету, велики Манчестер јунајтед, екипу која је, бар на папиру, квалитетнија, скупља, опаснија.

Оле Гунер Солскјер није успео да освоји први трофеј на клупи "ђавола", а навијачи тима са "Олд Трафорда" поново ће имати питање за челнике клуба – да ли је Норвежанин прави човек за место менаџера једног од највећих клубова на свету.

Јунајтеду није помогла ни подршка са трибина коју су пружили легенде клуба сер Алекс Фергусон и Вејн Руни, те "ђаволи" нису поновили успех из 2017. када их је Морињо водио до трофеја у Лиги Европе. 

Ипак, ништа то није било важно Емерију, који је нашао начин да мотивише екипу да одигра и боље него што то обејктивно може и савлада великог противника.

Виљареал вечерас слави историјску титулу и Унаја Емерија. До неког новог финала, до неког новог трофеја.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво