Читај ми!

Како је Чеферин угасио снове о Суперлиги за само 48 сати

Само два дана требало је Уефи да угаси фудбалски пуч – покушај 12 великих европских клубова на направе ново такмичење под именом Суперлига. Главну улогу имао је председник Европске куће фудбала Александер Чеферин.

Председник Уефе Александер Чеферин изашао је као победник у дуелу са "пучистима", 12 клубова који су желели да оснују Суперлигу, елитно фудбалско такмичење.

Јасно је да би ново такмичење у потпуности бацило у запећак Лигу шампиона, најквалитетнији и најплодоноснији Уефин пројекат, а Европска кућа фудбала то никако није смела да дозволи.

Словенац је за само 48 сати, захваљујући бурним реакцијама навијача, играча, тренера, фудбалских и политичких функционера, а посебно медија, успео да, ако не заувек, онда макар на неко време, суспендује одлуку о формирању новог елитног такмичења.

Манчестер сити је "повукао ногу", следио га је Челси, а онда су муњевитом брзином изашли сви премијерлигаши. Када су и тимови из Серије А (Интер и Милан) саопштили да се повлаче, угашене наде Флорентина Переза и Андрее Ањелија.

Чеферин, некадашњи адвокат, који је каријеру изградио на заступању клубова и професионалних спортиста, унео је стабилност после година афера које су потресале Европску кућу фудбала.

"Људи кажу да је Уефа корумпирана и да све радимо искључиво због новца. Бивши председници и јесу били, зато сам се ја и кандидовао да променим то и сада сам први човек Уефе", рекао је Чеферин за словеначки 24ур.

Држ'те лопова!

Ипак, Уефа је далеко од организације која улива поверење љубитељима фудбала, а још даље од институције која би требало да држи моралне придике о богаћењу и расподели новца.

Главна замерка оснивачима Суперлиге била је похлепа, како су због сопственог богаћења "објавили рат фудбалу". Али, баш у време када се Чеферин борио "за спас европског фудбала", објављена је његова зарада.

А до тих података уоште није лако доћи.

Италијански часопис Калчо и Финанца објавио је да је први човек Уефе у кризној 2020. години, када се фудбал одржао на стакленим ногама због пандемије коронавируса, зарадио бруто 2,19 милиона евра.

То је повећање од чак 450.000 евра у односу на претходну годину.

Уефи се на терет ставља и велико финансијско поларизовање у европском фудбалу, где је елита намењена најбогатијим клубовима из "лига петице", док остатак Европе на кашичицу добија прилику да буде део најјачег клупског такмичења на свету.

Има ли казне за пучисте

Битка против "похлепних" је добијена, видећемо да ли и рат. Чеферин је најавио казне за преступнике.

"Прво морамо да обавимо разговор са нашим адвокатима. Имаћемо на уму да су упутили извињење навијачима, али ћемо се постарати да се ово више никада не понови. Следеће седмице ћемо видети какве ће последице бити према клубовима", рекао је председник Уефе.

Поред Чеферином и Уефом су даљи изазови – предстоји завршница Лиге шампиона, а од четири клуба која су се пласирала у полуфинале, три су желела да "побегну" у Суперлигу.

А онда, на лето, следи организација Европског првенства, које је због пандемије коронавируса одложено за ову годину.

Чеферин се, за сада, успешно бори са свим изазовима са којима се сусреће Уефа и чини се да на својој страни има подршку великог дела европскле фудбалске јавности.

Али, "лопта је округла" и најмања грешка дозволиће противнику да вас казни. А после укидања Суперлиге, Чеферин има противнике на све стране.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво