Читај ми!

Суперлига је уздрмала европски фудбал, али ни Лига шампиона више неће бити иста

Оснивање Суперлига највећа је спортска вест од почетка године и може се мерити са недавним Брегзитом, али нису то све промене које ће се догодити у европском фудбалу. Супротстављајући се жељи малог броја богатих и сурових клубова на једном фронту, Европска фудбалска унија (УЕФА) је на другом започела реформу, па ни Лига шампиона више неће бити иста.

Водећа организација фудбала на старом континенту потврдила је у понедељак да је прихваћен предлог за почетак реформе Лиге шампиона, која ће од 2024. године променити формат.

Елитно фудбалско такмичење ће имати 36 уместо 32 клуба и изгледаће потпуно другачије него што је то био случај до сата.

Уводну фазу неће чинити осам група са по четири екипе, већ ће изгледати као једна велика скупина у којој ће сваки клуб играти по 10 мечева.

Да би се то испунило, тимови ће бити подељени у четири "дивизије" по квалитету, а онда би се одређивало с којим ће то ривалима у првој фази овог новог такмичења играти укупно десет утакмица, по пет код куће и у гостима.

Клубови из најјаче дивизије ће међусобно играти по две утакмице, са онима који су по снази у другој или трећој дивизији по три утакмице, док ће против најслабијих супарника имати по три меча.

Већи број утакмица (180 уместо досадашњих 96 у првој фази) значи и померање термина, па ће од 2024. Лига шампиона бити играна уторком, средом, али и четвртком, који је до сада био резервисан само за дуеле Лиге Европе.

Осам најбољих пласираће се у нокаут фазу и класичним системом од осмине одређивати ко ће у завршницу, док ће тимови који су од 9. до 24. места на табели разиграваће у својеврсном баражу.

Бориће се за још осам позиција за комплетирање осмине финала, док ће остали испасти са оних 12 најлошијих из уводног дела такмичења.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво