Читај ми!

Мркела: Ибрахимовић није заслужио вређање

Златан Ибрахимовић је осведочени пријатељ нашег народа и наших спортиста. Он није заслужио да га неко вређа. Нико не заслужује да буде вређан на фудбалским стадионима, рекаоје спортски директор Црвене звезде.

Спортски директор Црвене звезде Митар Мркела гостујући на телевизији К1 је изјавио да су најефикаснији начини у борби против намештања резултата на фудбалским утакмицама превентива, едукација и строже кажњавање.

Мркела је истакао да решавање тог проблема није само посао за државу, већ и Фудбалски савез Србије и нагласио да има сазнања да се, док је он обављао функцију директора млађих репрезентативних селекција, у ФСС радило превентивно и доста разговарало са клубовима.

"УЕФА много пажње поклања томе. На такмичањима које УЕФА организује за млађе категорије, увек се приреде курсеви и едукације у вези са намештањем резултата. Мислим да ФСС у будућности треба да се окрене тој врсти едукације младих фудбалера и наравно да у сарадњи са државом покуша да тај проблем реши на прави начин", рекао је Мркела.

Он је констатовао да после свега што се дешавало у ФСС и оставке доскорашњег председника Славише Кокезе, српска Кућа фудбала нема пуни капацитет да решава овакве проблеме и да су неопходни избори на свим нивоима фудбалске организације.

"Поставља се питање да ли ће садашњи сазив Скупштине бирати председника који ће свој посао обављати у наредне две и по године, односно до истека мандата садашњим делегатима Скупштине, или ће се расписати избори на свим нивоима па да тај новоизабрани председник има четрири године да решава проблеме. Сматрам да, ако се већ бира нови председник, потребно је да се изврше избори на свим нивоима".

Мркела је остао неодређен по питању висине казне којом су од стране ФСС кажњени Јагодина и Борац, којима након одузимања шест бодова прети испдање из лиге.

"Претпостављам да је Дисциплинска комисија реаговала у складу са могућностима које јој Правилник о кажњавању даје. Једна од опција решавања таквих проблема у будућности је и строже кажњавање. То су непријатне ситуације и верујем да је Дисциплинска комисија добро сагледала све аспекте са тим утакмицама".

На удару Дисциплинске комисије ФСС била је и Црвена звезда, али због слабе организације претходног дербија, недозвољеног присуства гледалаца и непоштовања епидемиолошких мера. Црвено-бели су кажњени новчано са 700.000 динара, а Мркела није могао да каже ко је у систему организације меча заказао.

"Црвена звезда се увек труди да испоштује све око ковид протокола, али и остале стандарде у организацији мечева. Некада се једноставно догоде пропусти. Ко је ту заказао, то је свакако за разматрање и о томе ће одлучивати Извршни одбор", поручио је Мркела који се дотакао и инцидента на мечу са Миланом на коме је на националној основи вређан Златан Ибрахимовић због чега је Звезда кажњена утакмицом без присуства публике.

"Тај инцидент се десио према Ибрахимовићу који је осведочени пријатељ наше земље, многих наших играча, чак и Новака Ђоковића. Он се увек лепо изражавао о нашој земљи. Мислим да он то није заслужио. Нико то не заслужује, јер фудбал је спорт који спаја".

Фудбалери Црвене звезде су у финишу шампионата на прагу да премаше границу од 100 освојених бодова и постигнутих голова, као и да први пут у историји по четврти пут узастопно освоје титулу. О сезони која би по многим параметрима могла бити историјска, Мркела је рекао:

"То су спортски резултати који служе за понос. Црвена звезда већ четири године узастопно игра у еврокуповима, подигли смо се и по УЕФА коецифијенту. У тренутку када сам дошао у Звезду били смо 205 у Европи, сада смо у првих 50. Мислим да су то разлози на које сваки Звездаш треба да буде поносан".

Спортски директор црвено-белих посебно је нагласио да је доласком Дејана Станковића на место шефа стручно штаба Звезда много добила.

"Дејан Станковић је велико фудбалско име, имао је изузетну играчку каријеру и зато је веома значајно када се једна таква личност врати у српски фудбал. Мало је било таквих примера и ја сам Дејану то рекао. Велики је добитак за Црвену звезду и српски фудбал зато што је он ту. Показао је да тренерски посао ради одлично и успешно води Звезду ка успесима".

У претходних седам година Црвена звезда је прошла пут од тешке финансијске кризе до вредности њених фудбалера у вредности од око 100 милиона евра. Мркела је је навео да Црвена звезда увек мора да жели више и боље:

"Звезда никада не би била шампион Европе да се задовољавала оним што је имала у датом тренутку. Од клуба који до пре неколико година био руниран, постизали смо све боље резултате и упркос проблемима правили све бољи тим. Наставићемо у том правцу. Наше амбиције су велике. Желимо да Звезда игра у групној фази Лиге шампиона и у том такмичењу буде што конкурентнија", закључио је Мркела.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво