Фудбалска академија у Кањижи прави нове добре фудбалере, али и људе

У Тотовом Селу код Кањиже већ десет година постоји Фудбалска академија са око 100 младих фудбалера. Овај пројекат су подржали Влада Мађарске, покрајинска и локална власт. Сем у фудбалу, овде се полазници подстичу да буду успешни и у редовном школовању.

Теодор Перишин је из Остојићева, фудбалску академију је уписао упоредо са средњом школом у Новом Кнежевцу. Када је редовна настава, из Тотовог Села има организован превоз до школе и назад. Дневни план рада важи за све и усклађен је са обавезама у школи и на тренингу.

"Устајање у седам сати, обавезан доручак за све играче. После тога када смо онлајн имамо предавања до поднева. После тога обавезан ручак је за све играче. После тога тренинг је углавном стално у три сата после подне. Идемо на службу у цркву, то је сваког четвртка", изјавио је Перишин.

На три фудбалска терена, од чега један са вештачком травом тренира седам селекција различитих узраста.

Систем рада Академије "Њерш Иштван" је усмерен на развој младих играча до 18 година.

"Био сам физички слаб, кондиције сам имао мање. Од ове године стварно се добро осећам, добро сам напредовао и мислим да могу да наставим да се бавим фудбалом", рекао је Чедомир Божић из Сенте.

"Ако неки играч има лоше оцене или лоше владање у школи, забрањено му је тренирање. То нам је неки циљ не само да направимо доброг фудбалера, него и да направимо доброг човека који ће касније, ако можда не успе у фудбалу наћи себе у неком другом послу и моћи да води рачуна сам о себи", речи су Дарка Веселинова, тренера Фудбалске академије "Њерш Иштван".

Велике заслуге за све ово има Јене Уташи, жупник цркве светог Јосипа радника у Тотовом Селу, који најављује нове пројекте.

"Биће сигурно спортски туризам, биће свакако. Већ имамо нешто нешто од тога, али у будућности сигурно са спортском халом више ћемо остварити", рекао је Уташи, председник академије.

У оквиру комплекса налази се Дом ученика са рестораном. Основци који нису из Тотовог Села, а желе да играју фудбал, могу овде похађати основну школу, која због тога има попуњених свих осам разреда.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи